Choď na obsah Choď na menu
 


Zdravie a životospráva

10. 3. 2008

Čili len pre odvážnych

Radi si pochutíte na pikantných jedlách s poctivou dávkou rôznych odrôd čili papričiek? Opatrne, ak ste citliví na kapsaicín, ktorý obsahujú. Príliš ostré menu môže niekomu naplniť túžbu po dokonalom kulinárskom zážitku, vám však môže ísť doslova o život!

V južnom Mexiku nedávno vypestovali novú, najštipľavejšiu čili papričku. Volá sa Bhut Jolokia, čo v preklade znamená duch čili. Keď ju vraj zjete, cítite sa, akoby ste vypustili dušu. Obsahuje totiž až jeden milión jednotiek štipľavého kapsaicínu. Z trónu tak zosadila predchádzajúcu kráľovnú štipľavých paprík Red Savinu, v preklade čili démon, ktorá sa mohla pýšiť „len“ 577-tisíc štipľavými jednotkami. 
Čím viac kapsaicínu papričky obsahujú, tým sú pálivejšie. Pri pridaní do jedla to síce mnohí fajnšmekri ocenia, ak však máte citlivý žalúdok, môžu vám spôsobiť doslova peklo. A konzumácia čistého kapsaicínu, ktorý má až 15 miliónov jednotiek pálivosti, by každému, aj tomu najzdravšiemu z nás, spôsobila okamžitú smrť. Je to, ako keby ste vypili kyselinu.

Jesť či nejesť?

„Kedysi sme ľuďom pálivé jedlo vyslovene zakazovali. Dnes si myslíme, že tí, čo to znášajú, môžu čili jesť. Osobne však nie som zástancom takýchto pochúťok,“ povedal nám odborník na zdravú výživu. Ak máte žalúdočné vredy alebo hemoroidy, vyhnite sa diabolským papričkám oblúkom. Takisto sa neodporúčajú pri akné, pretože ho len zhoršia, a ani v prípade, že nie ste zvyknutí na pravidelný prísun pálivých látok. Po zjedení väčšieho množstva čili totiž môžete skončiť dokonca s poleptaným žalúdkom. 

Čili papričky však majú aj liečivé účinky. Zlepšujú trávenie, pôsobia protizápalovo, prečistia vám aj dýchanie. Je v nich množstvo vitamínu C a antioxidantov, ktoré spomaľujú starnutie. Zároveň dokážu privodiť stavy eufórie a halucinácie. Dánski vedci začali nedávno testovať kapsaicín počas operácií ako prírodné anestetikum. A americkí lekári ho chcú zase podávať chorým na rakovinu, aby ich zbavil silných bolestí.

Takto nás liečia čili papričky podporujú trávenie

  • zvyšujú tvorbu žalúdočnej kyseliny
  • podporujú spaľovanie škodlivín v tele
  • ako prírodné antibiotikum potláčajú rozmnožovanie baktérií
  • pomáhajú pri horúčke
  • znižujú zrážanlivosť krvi, a teda riziko tvorby krvných zrazenín
  • produkujú hormóny šťastia endorfíny
  • znižujú bolesť pri zápaloch
  • pôsobia ako prírodné afrodiziakum

    Čili papričky podľa stupňa štipľavosti:

  • Bhut Jolokia – 1 000 000 jednotiek pálivosti
  • Red Savina – 350 000 až 580 000
  • Habanero – 100 000 až 350 000
  • Tabasco – 30 000 až 50 000
  • Serrano – 5 000 až 23 000
  • Chipotle – 5 000 až 10 000
  • Jalapeno – 2 500 až 8 000
  • Poblano – 1 000 až 2 000
  • Pimento – 100 až 500

     

    Antioxidanty: Ochránia pred stresom a slabou imunitou!

    28.02.2008
    BRATISLAVA - Zrnká z hrozna, orechy, ale aj šípky - to sú výborné antioxidanty, ktoré chránia naše telo pred nežiaducimi vplyv mi, ako sú predčasné starnutie, oslabenie imunity či srdcovo-cievne problémy, ale aj Alzheimerova choroba. Nový Čas prináša informácie o tom, ako pôsobia antioxidanty a v akých potravinách ich nájdete.

     

    Voľné radikály sú nebezpečné látky, ktoré ohrozujú váš organizmus. Vznikajú napríklad pri nadmernom opaľovaní, zvýšenej telesnej námahe, fajčení, požívaní alkoholu či zlých stravovacích návykoch. Voľné radikály spôsobujú telu veľké škody poškodzovaním buniek a imunity, čím sa organizmus dostáva pod paľbu vírusov a baktérií, ktorým môže ľahšie podľahnúť.

    Dokázané je tiež to, že môžu spôsobiť vznik rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, predčasné starnutie pokožky a tiež skracujú život.

    Hlavným spúšťačom je stres. Keď sa mu nemôžete vyhnúť, musíte siahnuť po niečom, čo zmierni jeho negatívne vplyvy. Riešením sú práve antioxidanty. Niektorí vedci sa domnievajú, že voľné radikály sú príčinou kratšieho života a predpokladajú, že účinným bojom proti nim prostredníctvom antioxidantov si môžete predĺžiť život až o 20 %.

    ANTIOXIDANTY

    „Antioxidanty sú zbraňou proti negatívnym vplyvom voľných radikálov, pretože dokážu ich škodlivý účinok neutralizovať. Produkuje ich aj naše telo, ale nie dostatočne veľa. Preto ich musíme dopĺňať v strave,“ tvrdí docentka Magdaléna Fulmeková, prednostka Univerzitnej lekárne v Bratislave.

    Prírodné zdroje antioxidantov

    Čučoriedky, brusnice, jahody, maliny, čerešne, červené a modré hrozno, červené jablká, slivky, paradajky, broskyne, kapusta, brokolica, špenát, cesnak, mrkva, hrášok, pór, tekvica, červená fazuľa, citrusové plody, orechy, slnečnicové semienka, sójové a kukuričné výhonky, zelený čaj.

    Koľko ich potrebujeme?

    Je to individuálne. Hranicu je však možné určiť pri vitamínoch a minerálnych lát- kach, ktoré sú tiež významnými antioxidantmi. Tie majú určené svoje odporučené denné dávky.

    Vitamíny a minerály Odporučená denná dávka
    Vitamín C 60 mg
    Vitamín A 1 mg
    Vitamín E 10 mg
    Zinok 15 mg
    Selén 30 µg
    Meď 2 mg

    Hroznové zrnká

    Obsahujú látku procyanidín, ktorá je
    20-krát účinnejšia ako vitamín C
    50-krát účinnejšia ako vitamín E

     

    Na zdravie človeka vplýva skladba stravy, pohyb, stres i alkohol

    ilustračné fotoNajčastejšou príčinou úmrtí je podľa štatistík Európskej únie (EÚ) vysoký krvný tlak (hypertenzia). Slovensko, žiaľ, patrí medzi päť krajín, kde je najvyššia úmrtnosť na srdcovocievne choroby.

    "Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2006 v rámci všetkých 25 krajín EÚ zo 100.000 obyvateľov vo veku 0-64 rokov zomrie na tieto ochorenia 49 ľudí, na Slovensku je to 104 osôb.

    Pri porovnaní pôvodnej pätnástky EÚ s desiatimi novými štátmi únie, medzi ktoré patrí aj Slovensko, je pomer 59:155 u mužov a 20:48 u žien. Najmä u mužov je to príliš veľký rozdiel v náš neprospech", konštatoval vedecký pracovník Ústavu normálnej a patologickej fyziológie (ÚNPF) Slovenskej akadémie vied (SAV) Fedor Jagla.

    V tomto ústave sa zaoberajú okrem iného reguláciou krvného tlaku, výskumom príčin vzniku a liečby hypertenzie, výskumom srdcovocievnych ochorení a činnosti mozgu.

    Rizikové faktory

    Medzi rizikové faktory, ktoré spôsobujú väčšinu ochorení a predčasných úmrtí, patria vysoký krvný tlak, fajčenie, zvýšená hladina celkového cholesterolu v krvi, obezita, nedostatok pohybu, nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny, nadmerná konzumácia alkoholu.

    Odborníci odporúčajú uprednostňovať jedlá s vysokým obsahom vlákniny a vitamínov, zeleninu, ovocie, ryby, znížiť príjem živočíšnych tukov, znížiť psychický stres, redukovať priveľký počet aktivít. Životný štýl a zdravie človeka významným spôsobom ovplyvňuje aj vzduch, voda, slnko, telesný pohyb, udržiavanie kondície, odpočinok, dobrý duševný stav, zdržiavanie sa toxických látok, medzi ktoré patria cigarety či drogy.

    Protichodné názory odborníkov

    Pokiaľ ide o zdravé či nezdravé potraviny, názory odborníkov sa menia a často sú protichodné. Ako príklad Jagla uviedol, že pred časom sa zdôrazňovalo, že soľ zvyšuje krvný tlak, že vajcia majú veľa cholesterolu a treba sa im vyhýbať, alkohol je zlý, káva podporuje zvýšenie krvného tlaku a na druhej strane, že maslo z búrskych orieškov má veľa proteínov a preto je zdravé.

    Dnes je podľa odborníkov všetko inak

    "Soľ síce zvyšuje krvný tlak, ale iba u tých, ktorí majú k tomu predispozíciu.

    Káva v niektorých prípadoch znižuje výskyt rakoviny, cukrovky 2. stupňa, aj výskyt parkinsonizmu.

    V masle z búrskych orieškov je veľa druhov mastných kyselín, ktoré škodia srdcu.

    Rôzne sú aj pohľady na vajcia.

     

    WHO odporúča jesť maximálne 10 vajec za týždeň, Americká rada producentov vajec sedem až 14, ale americkí dietetici sedem a americkí kardiológovia iba štyri vajcia za týždeň. Nemecko odporúča tri, Česká republika i slovenskí vedci tiež tri, čiže nie je v týchto otázkach žiadna jednota", povedal Jagla.

    Čo sa týka konzumácie alkoholu, v nízkych dávkach priaznivo ovplyvňuje hladinu dobrého HDL cholesterolu, zhlukovanie krvných doštičiek a má aj antioxidačný účinok. Naproti tomu, vyšší príjem alkoholu je spojený nielen s vysokým krvným tlakom, ale aj s vyšším rizikom vzniku mozgovej porážky, určitých druhov rakoviny, chorôb pečene, zažívacieho traktu a iných.

    Odporúčanou hranicou pre mužov sú dva nápoje so štandardným obsahom alkoholu za deň a jeden nápoj pre ženy. Dva nápoje so štandardným obsahom alkoholu zodpovedajú cca 700 ml piva alebo 300 ml vína alebo 60 ml destilátu za deň, pričom treba zdôrazniť slovko "alebo", pripomínajú vedci.

    Dajte si jablko
    08.01.2008

     
    Jablko je vo výžive poklad. Ak ho budete mať denne na jedálnom lístku, s veľkou pravdepodobnosťou sa vyhnete mnohým chronickým zdravotným problémom.

    Podporuje trávenie

    Jablko má zvláštnu kombináciu vlákniny a ovocných kyselín, ktoré predchádzajú zápche. Naopak, mierne podusené jablko zastaví hnačku. Postará sa o to pektín, ktorý brzdí rozvoj škodlivých mikroorganizmov v črevách. Jablká urýchľujú trávenie a prečisťujú organizmus, preto sú vynikajúcou prevenciou proti vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Surové jablká obsahujú veľa tráviacich enzýmov, ktoré sú zasa dobrým prostriedkom proti hemoroidom. Pretože jablká zvyšujú vylučovanie moču a znižujú tvorbu kyseliny močovej, sú prospešné aj pri dne a chorých obličkách.

    Proti infarktu a stresu
    Jablko priaznivo pôsobí na nervový systém  a je vhodné aj proti nespavosti. Privoňať k jablkovému koláču alebo jablkovému čaju je ako návrat k detstvu. Jablko má silné aromatické účinky a jeho koreninová zložka vyvoláva upokojujúce reakcie v organizme. Pred infarktom chráni denná konzumácia 2-3 jabĺk. Obsah pektínu znižuje cholesterol v krvi a to je prevencia  pred kardiovaskulárnymi chorobami. Pektín s dostatkom vitamínu C je aj jedným z liečebných prostriedkov proti ateroskleróze. Blahodarný vplyv má aj množstvo minerálnych látok, najmä draslík, horčík, forsfor vápnik, železo, síra a mangán.

    Vhodné pre diabetikov

    Jablko je dovolené aj diabetikom, hoci v jednom plode je asi také množstvo cukru ako v troch kockách repného cukru. Naše odrody obsahujú hneď niekoľko významných cukrov – glukózu, fruktózu, sacharózu.  Vysoký je najmä obsah fruktózy. Tento jednoduchý cukor sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi. „Cukrovkári“ by mali preto často zahryznúť do jablka.

    Prírodná zubná pasta

    Pomoc pri nachladnutí, kašli, chrípke, rýchlejšie liečenie rán a popálenín, to sú neoceniteľné služby vitamínu C, na ktorý sú jablká veľmi bohaté. Jeho obsah však závisí od druhu, zrelosti a kvality  skladovania. Jedno stredne veľké jablko má toľko vitamínu C, ako napr. zväzok reďkoviek. Najviac ho obsahujú kyslé jablká.
    Vďaka vitamínu C dezinfikuje jablko ústnu dutinu. Tu sa však jeho pozitívny vplyv nekončí. Mierne vlákninová štruktúra jablka – nelepivá konzistencia, šťavnatý obsah a chuť urýchľujú tvorbu slín. Jedenie jabĺčka je potom prirodzenou pomôckou na čistenie zubov a ústnej dutiny. Žutie zároveň precvičuje žuvacie svaly a svaly tváre. Neznamená to však, že treba vymeniť zubné kefky za jablká!

    Zdroj mladosti a krásy
    Jablko je od nepamäti symbolom zdravia a krásy. Ľudia ho často považujú za fontánu mladosti, ba aj za účinný prostriedok proti starnutiu. Rozhodne nám jablko pomáha zhodiť neželané kilogramy, pretože patrí medzi nízkokalorické potraviny. Ich vlákniny vyvoláva pocit nasýtenosti, preto sú výborným doplnkom pri redukčnej diéte.

    Dobré nielen surové
    Aj keď najväčší význam pre zdravie má čerstvé jablko, ako pochúťka sa používa aj upravené. Rýchly jablčný kompót alebo pyré je obľúbenou  prílohou i v diétnej kuchyni. Pre jemnú chuť sa jablká pridávajú do ovocných a zeleninových šalátov, ale aj do jedál z mäsa, hydiny  a rýb.
     

     

    Cvikla posilňuje slabých, posmeľuje bojazlivých

    Nie bezdôvodne sa cvikle prisudzujú blahodarné účinky na telo i dušu. Táto odolná zelenina totiž obsahuje kremík v takej podobe, ktorý naše telo dokáže využiť. Kým s kremíkom z mäsa si ľudský organizmus poradiť nevie, s kremíkom z cvikly robíhotové divy. Spevňuje väzivové tkanivá, kožu, kosti, steny ciev. Nečudo, že ľudová tradícia pripísala cvikle aj vplyv na odvahu. Kto má pevné väzivá, svaly a kosti, nadobudne odvahu automaticky.
    Nijaká iná zelenina okrem špargle neobsahuje také množstvo kyseliny listovej ako cvikla. Tento vitamín zo skupiny B stimuluje produkciu hormónov šťastia, ako sú dopamín a noradrenalín.
    Cvikla má aj kozmetické účinky. Lesk vlasov, hebkosť pokožky či pevnosť nechtov -to všetko zaručí cvikla oveľa lacnejšie ako značková kozmetika. Kto konzumuje pravidelne cviklu, chráni svoje cievy pred kôrnatením a predčasným starnutím, napomáha tvorbe krvi a premene bielkovín v tele, odstraňuje toxíny najmä z mozgu, podporuje rast buniek a regeneráciu ich jadier, čistíč revá.
    Surová šťava z cvikly zmiešaná s medom pomáha znížiť vysoký krvný tlak. Odvar z cvikly sa podáva pri črevných a žalúdočných ochoreniach. Cvikla pomáha znižovať nadváhu, prospieva pečeni, ľadvinám, má protirakovinové účinky. Dosť dôvodov na to, aby sme si v regáloch obchodov všimli aj túto zeleninu.
    Cvikla je výživná, posilňujúca, osviežujúca a ľahko stráviteľná. Odporúča sa používať ju surovú aj varenú. Možno ju kombinovať s inými druhmi zeleniny v šalátoch. Je aj vynikajúcou samostatnou prílohou k mäsu. Dôležité je nevariť ju dlho, aby sme nezničili cennú kyselinu listovú. Buľvy stačí umyť a štvrť hodinky podusiť. Ak kúpime menšie buľvičky, zmäknú skôr. V nijakom prípade neodrezávame stonky cvikly, inak by z nej vytiekla šťava. Majitelia záhrad si môžu cviklu dopestovať sami. Na trhu je pestrá ponuka odrôd cvikly s valcovitým, guľovitým alebo splošteným koreňom. Pri výbere odrôd si tiež všímame, či ide o osivo jednosemennej alebo viacsemennej cvikly. Uprednostníme osivo jednosemenné, pretože viacsemenné osivo treba po vzídení jednotiť.
    Semená cvikly sa vysievajú na jar priamo do voľnej pôdy, keď jej teplota dosiahne aspoň 7° C. Odporúčaná hĺbka sejby je 1-2 cm. Rozpätie riadkov je 30 cm, konečná vzdialenosť rastlín 7-10 cm. Ten, kto pestuje cviklu na nakladanie, seje do riadkov vzdialených medzi sebou 7 cm a rastliny v riadku sú od seba vzdialené 6 cm. Takto sa dajú dopestovať chutné buľvičky s jemnou dužinou s priemerom 2,5 cm. Cvikla má rada vodu.
    Najčastejšími škodcami cvikly sú húsenice môr a vošky. Cvikla sa zberá dva až tri mesiace po sejbe. Termín zberu určuje odroda, obdobie pestovania a veľkosť, ktorú chce záhradkár dosiahnuť. Zber treba skončiť pred príchodom silných mrazov. Neodporúča sa zrezávať listy. Treba ich odtrhnúť točivým pohybom, pretože po odrezanínožom by buľvy „vykrvácali". V pivnici s vlhkým pieskom vydrží cvikla až do polovice jari.

     

     

     

    Minerály - naozaj ich potrebujete doplniť?


    Vápnik, fosfor, železo, zinok... viete, koľko ich vaše telo naozaj potrebuje? Bude vám stačiť vyvážená strava alebo je nutné dopĺňať príjem minerálov aj tabletkami? Môžu vám minerály uškodiť? A ako vám vôbec dokážu pomôcť?

     

     

     

     

    To všetko sú otázky, ktorým zdravý muž asi nevenuje veľa pozornosti. Aby ste si ale zdravie udržali v perfektnom stave, oplatí sa vedieť čo to o prvkoch, od ktorých v nemalej miere závisia vaše výkony v práci aj pri športe. 

    DDD
    Doporučená denná dávka minerálov a stopových prvkov uvedená na bežných potravinových výrobkoch je väčšinou len orientačná. Ak chcete vedieť presnejšie údaje, mali by ste zohľadňovať nielen svoj vek, ale napríklad aj životný štýl, čo platí hlavne v prípade, že sa aktívne venujete športu alebo máte fyzicky náročné povolanie. Pamätajte tiež, že hodnota DDD niektorých minerálov sa u žien a mužov môže značne odlišovať.

    Myslíte, že vám chýbajú?
    Odborníci sa zhodujú, že spoliehať sa len na doplnky výživy je nezmysel. Rovnako však spoliehať sa len na stravu, najmä ak viete, že nie je dostatočne pestrá. Váš príjem minerálov môže byť oslabený v období rekonvalescencie, jednostranne zameranej diéty, striktnom vegetariánstve alebo pri ochoreniach, ktoré spôsobujú poruchy vstrebávania živín. Nezabúdajte, že doplnok stravy len dopĺňa, nenahrádza. Kompenzovať nezdravú stravu tabletkami vám nepomôže.

    Užiť všetko v jednom?
    Najpohodlnejšou cestou sa iste javí užitie preparátov, ktoré pokrývajú celú dennú spotrebu minerálov. Znie to prakticky – užiť jednu univerzálnu tabletu a doplniť tak všetko, čo telu chýba. Z hľadiska efektivity je to úplne naopak, lepšie sú prípravky s obsahom jediného konkrétneho prvku, ktorý sa presne zameria na váš problém s padajúcimi vlasmi, chronickou únavou či lámavými nechtami.

    Čím viac, tým lepšie?
    Podobne ako vitamíny, ani minerály sa neoplatí zamieňať za cukríky. Dodržiavanie DDD je veľmi dôležité. Prekročenie dávky u niektorých prvkov nespôsobuje riziko, ale u iných môže narušiť vnútornú rovnováhu organizmu alebo viesť k toxicite.

    Ako užívať minerály?
    Popri množstve sa presne podľa pokynov na príbalovom letáku snažte dodržiavať aj čas dávkovania, môžete si tak ušetriť prípadné nežiaduce účinky. Ak napríklad užívate železo, nemali by ste ho brať nalačno, inak vám hrozí nevoľnosť. Zinok sa zvykne brať pri jedle, vápnik medzi hlavnými chodmi, horčík zas najlepšie večer, pretože spôsobuje ospalosť.

    Koľko mg denne potrebujete?
    Železo: 10 až 15mg
    Zinok: 12 až 15 mg
    Vápnik: 800 až 1200 mg
    Magnézium: 270 až 400mg
    Fosfor: 800 až 1200 mg
    Draslík: 1600 až 2000 mg

     

    Z čokolády rednú kosti!

     

    26.01.2008 SYDNEY – Čokoláda patrí medzi najobľúbenejšie pochúťky a tá s vysokým obsahom kakaa je aj zdravá. Podľa vedcov, látky obsiahnuté v kakau chránia telo pred rakovinou a infarktom. Nadmerná konzumácia čokolády, ktorá obsahuje len málo kakaa vedie k obezite a dokonca spôsobuje rednutie kostí u žien.

     

    Tie, ktoré sa napchávajú čokoládou každý deň, majú podľa austrálskych vedcov redšie kosti a ľahšie si ich zlomia. S pribúdajúcim vekom sa situácia zhoršuje aj tým, že počas menopauzy a po nej ženy často trpia v dôsledku hormonálnej nedostatočnosti osteoporózou. A to aj bez ohľadu na to, či čokoládu jedia alebo sa jej vyhýbajú. Nadmerná konzumácia čokolády však ich stav ešte zhoršuje.

    Štúdia varuje spotrebiteľov, aby nepodliehali klamlivému presvedčeniu, že je čokoláda zdravou cukrovinkou. Väčšina výrobcov totiž z čokolád s vysokým obsahom kakaa chemicky odstraňuje príliš horké polyfenoly, čo je najzdravšia súčasť kakaových bôbov, pretože v tele fungujú ako antioxidanty.

    Štúdia austrálskych vedcov bola publikovaná v odbornom lekárskom časopise Lancet.

  •  

    Komentáre

    Prehľad komentárov

    Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.