Suroviny
Biela, zlatá, červená...
Určite nechýba ani vo vašej kuchyni. Cibuľa dodáva jedlu neopakovateľnú chuť a navyše je lacná a zdravá. Na výber máme niekoľko druhov a každý sa niečím odlišuje.
Biela cibuľa
Okrem prípravy jedál sa cibuľa uplatní ako skvelý liek. Obsahuje najmä vitamín C, draslík, selén, železo a zinok, ktoré vaše telo určite ocení. Pomáha najmä pri prevencii osteoporózy, čiže rednutia kostí, a spoľahlivo vyrieši váš problém so zápchou i nachladnutím. Aby ste boli fit, zjedzte denne 60 gramov surovej cibule. Nepríjemného dychu sa zbavíte tým, že sa napijete mlieka alebo si pochutíte na čerstvej petržlenovej vňati. Keď si pracovnú dosku a nôž navlhčíte studenou vodou, nebudete pri jej krájaní plakať.
Vynikajúca je najmä do šalátov. Dobré je dávať túto cibuľu do polievky aj so šupkou, dodá jej typickú vôňu i farbu. Pri krájaní bielej cibule nemáte najmenší dôvod na plač.
Zlatá cibuľa
Je to kráľovná kuchyne, ktorá vás zaručene rozplače.
Vhodná je do polievok, omáčok, na prípravu pikantných jedál aj do šalátov. Pomocou jej šupiek môžete zafarbiť vajíčka na nadchádzajúcu Veľkú noc.
Červená cibuľa
Je sladšia a menej štípe.
Vhodná je na dekoráciu. Často sa používa pri príprave horkých jedál, svojou sladkosťou totiž vyrovná chuť. Tento druh cibule používajú najmä gurmáni, ktorí vedia dobre využiť jej chuťové vlastnosti.
Čistiace triky s cibuľou
Vyčistí takmer všetko
Čisté okná
Často nás hnevajú špinavé okná – fľak sem, muška tam. Okno viackrát pretrite polovicou čerstvo rozrezanej cibule a hneď sa bude lesknúť ako nové. Starý domáci trik funguje pri všetkých silne znečistených oknách, napríklad keď máte okná smerom na frekventovanú cestu. Týmto spôsobom sa rýchlo zbavíte aj prachu a sadzí usadených na oknách.
Preč s hrdzou
Najmä veci, ktoré skladujete vonku, ako krhly alebo gril, začnú časom hrdzavieť. Určite vás vždy nahnevá, keď si hrdzou zašpiníte oblečenie. Skúste zhrdzavené miesta pokvapkať cibuľovou šťavou, nechajte pôsobiť 24 hodín a potom umyte a vyčistite ako zvyčajne. Táto šťava zaručene zničí všetku hrdzu.
Blyštiace sa zlato
Po dlhšom nosení, aj vinou potu, stráca zlato postupne svoj lesk. Čerstvá cibuľa vám však pomôže vrátiť lesk prsteňom, retiazkam a podobne. Zlato silno potrite kúskom čerstvej cibule a nakoniec preleštite jemnou handričkou.
Drevo je veľmi citlivé. Keď varíte a hrniec postavíte priamo zo sporáka na pracovnú dosku alebo stôl, kus dreva sa vám ľahko spáli. Na takéto poškodené miesto si vytlačte šťavu z 1 až 2 cibúľ (najlepšie elektrickým odšťavovačom), miesto pokvapkajte a nechajte 12 hodín pôsobiť. Šťava vybieli poškodené miesto.
Extra tip:
Toto funguje aj pri žehlení, ak náhodou niečo nechtiac spálite, ihneď to pokvapkajte cibuľovou šťavou a nechajte 30 minút pôsobiť. Potom zľahka osušte (napr. handričkou) a operte ako zvyčajne.
Bryndza
Zdravá je jedine tá pravá
Je to probiotická bomba! V jednom grame bryndze je miliarda prospešných mikroorganizmov viac ako 20 druhov. Bežný probiotický jogurt obsahuje maximálne dva druhy živých mliečnych baktérií. Pravá bryndza má v sebe drobné zrniečka ovčieho syra, nie je hladká ako maslo. Pomôže vám pri zažívacích problémoch, rednutí kostí či ako prevencia proti rakovine hrubého čreva.
Našu národnú lahôdku si môžu dopriať aj ľudia, ktorým nerobí dobre laktóza. Okrem toho, že je skvelým zdrojom vápnika, kvalitných bielkovín a minerálov, obsahuje aj vitamíny B-komplexu. Zázračné účinky bryndze sa prejavia len v tej, ktorá je vyrobená zo surového mlieka, ktoré nebolo tepelne upravené, čiže pasterizované.
Podľa odborníka na zdravú výživu môžete bryndzové jedlo zapiť čímkoľvek. „Bryndza nezaťažuje trávenie. Samozrejme, je to individuálne, ale nevidím problém zapiť takéto jedlo vodou či kyslým mliekom“ tvrdí odborník a dodáva: „Z bryndze odporúčam skôr ľahšie nátierky, keďže obsahuje minimálne 45 percent tuku.“ Ak ste sa ocitli na salaši a chcete si kúpiť bryndzu aj do zásoby, najlepšie urobíte, ak si ju doma zamrazíte. Takto si zachová najviac svojich „dobrých vlastností“.
Taštičky s bryndzou - 4porcie
Potrebujeme
Na cesto: 500 g hrubej múky, 3 – 4 vajcia, soľ, 1 PL oleja, vodu
Na plnku: 1 väčší uvarený zemiak, 200 g bryndze, 50 g šunky, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Hrubú múku zmiešajte s vajcami, soľou, olejom a vodou. Vypracujte tuhšie cesto, ktoré rozvaľkajte na pomúčenej doske. Z cesta nakrájajte trojuholníky, ktorých okraje potriete bielkom a do stredu dáme plnku. Naplnený trojuholník preložte tak, aby plnka zostala zakrytá. Vložte do vriacej posolenej vody a uvarte. Po uvarení pokvapkajte olejom, posypte bryndzou, a petržlenovou vňaťou.
Plnka: Vychladnutý zemiak najemno postrúhajte. Potom ho zmiešajte s bryndzou, nakrájanou petržlenovou vňaťou a nadrobno pokrájanou šunkou. Posoľte, okoreňte mletým čiernym korením a premiešajte spolu.
Jednohubky - 6 porcií
Potrebujete: 350 g hladkej múky, soľ, 100 g masla, 150 g bryndze, 3 – 4 lyžice mlieka, 10 g čerstvého droždia, 1 vajce,
na potretie: vajce, soľ
Postup: Na dosku preosejte múku, rozmiešajte v nej soľ, pridajte maslo, bryndzu, v mlieku rozmiešané droždie a vajce. Vypracované cesto nechajte 20 minút odpočívať. Potom na múkou posypanej doske rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm. Povykrajujte menšie pagáčiky, ktoré poukladajte na vymastený plech a nechajte chvíľu postáť. Vrch potrite rozšľahaným vajcom, posoľte a pečte v dobre vyhriatej rúre.
Bryndzové halušky - 4 porcie
Suroviny: Hladká, polohrubá a hrubá múka po 100g, vajce, 400g postrúhaných surových zemiakov, voda, soľ, 200 g bryndze, 200 ml kyslej smotany, slanina, petržlenova vňať
Postup: V miske zmiešame múku. Pridáme vodu, postrúhané zemiaky, vajce, soľ a vypracujeme cesto. Nožom odkrajujeme malé halušky, hádžeme ich do vriacej osolenej vody. Po uvarení ich vyberieme necháme odkvapkať, a odložíme do misy na teplé miesto. Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou. Slaninu pokrájame na kocky a opražíme. Uvarené halušky premiešame s ochutenou bryndzou, omastíme, posypeme slaninou a ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou.
Zemiakové pirohy s bryndzou - 4porcie
Potrebujeme: 500 g uvarených zemiakov v šupke, polohrubú múku, soľ, 100 g prerastenej slaniny, 150 g kyslej smotany, bryndza, nasekaný kôpor
Postup: Uvarené zemiaky ošúpte a nadrobno postrúhajte. Pridajte soľ, polohrubú múku a vypracujte polotuhé cesto, ktoré vyvaľkajte na pomúčenej doske. Pomocou formičky vykrajujte z cesta okrúhle tvary, do stredu ktorých dáme plnku. Po naplnení spojte konce cesta k sebe, dobre pritlačte a dajte variť do osolenej vody. Po uvarení vyberte a pokvapkajte olejom. Podávajú sa s kyslou smotanou, opečenými kúskami slaniny a ozdobené nasekaným kôprom.
Plnka: Bryndzu zmiešajte s nasekaným kôprom.
Špargľa
Biela, zelená či fialová – vaše telo ocení všetky druhy servírované v akejkoľvek podobe. Tento zeleninový zázrak je celkom bez tuku a obsahuje len minimum kalórií.
Špargľa vám nielen posilní imunitu oslabenú zimnými mesiacmi, ale má aj ďalšie skvelé účinky. Zmierňuje bolesti zubov, chráni nás pred rakovinou a dokonca pôsobí ako prírodná viagra, keďže povzbudzuje chuť na sex. Zároveň je ideálnou zeleninou pre všetkých, ktorí chcú zhodiť kilá. Neobsahuje totiž takmer žiadne kalórie ani tuk. Sú v nej cenné vitamíny A, B1, B2, C, E, betakarotén, ako aj draslík, fosfor, horčík, železo a vápnik dôležitý pre vaše kosti. Podporuje tiež činnosť obličiek a znižuje krvný tlak. Ak šťavu zo špargle skombinujete s cviklovou, mrkvovou a uhorkovou šťavou, získate skvelý doplnok na liečbu cukrovky, prostaty, reumy, zápalu nervov či chudokrvnosti.
Odlíšte ich
BIELA ŠPARGĽA – má jemnú chuť a silné stonky, čím hrubšie, tým lepšie
FIALOVÁ ŠPARGĽA – keď ostanú stonky na svetle viac ako pol hodinu, sfialovejú. Takáto špargľa má korenistú a horkastú chuť
ZELENÁ ŠPARGĽA – ak ju necháte na svetle viac ako pol hodiny, zozelenie. Obsahuje najviac vitamínu, má intenzívnejšiu jemne horkastú chuť.
Rady do kuchyne
Aby ste sa so špargľou príliš netrápili a mohli ju pohodlne zjesť, dajte si záležať na jej olúpaní. Spodnú, drevitú časť odrežte. Bielu špargľu vždy poriadne umyte a šúpte natenko od hlavičky smerom dolu. Zelenú špargľu lúpať nemusíte, stačí odstrániť drevitú časť.
Ako spoznáte čerstvú špargľu
- musí mať lesklý a vlhký povrch
- farba musí byť svieža, nie matná, sivá či hnedá
- po jemnom stlačení je miesto rezu šťavnaté
- výhonky sú pevné a nedajú sa ohnúť
- ak ich triete o seba, vydávajú vŕzgavý zvuk
- hlavičky by mali byť pevne uzavreté
Tipy pri varení
- Najpohodlnejšie ju uvaríte vo vysokom hrnci so špeciálnym košíkom. Ak ho nemáte, celkom postačí špargle zviazať a postaviť do vyššieho hrnca.
- Voda v hrnci by mala siahať len po hlavičky špargle.
- Špargľu vložte do vriacej vody ochutenej troškou cukru, soli, pár kvapkami citróna, môžete pridať aj kúsok masla.
- Biela sa varí zvyčajne 15 až 20 minút, zelená 10 minút. Ak chcete zistiť, či je už uvarená, jemne ju pod hlavičkou prepichnite nožom.
Tipy pri grilovaní, smažení, dusení
- špargľu potrite olivovým olejom
- pri dusení ju položte na hladinu vody a duste pod pokrievkou
- pri smažení nakrájajte výhonky šikmo na plátky a res-tujte na olivovom oleji do zlatista
Ako skladovať špargľu
- najlepšie je pripraviť ju aj zjesť v deň, keď ju kúpite
- vydrží vám maximálne 5 dní, a to na najchladnejšom mieste v chladničke
- do chladničky ju dajte neolúpanú a výhonky zabaľte do vlhkej utierky
- zamrazte ju však olúpanú a surovú
- rozmrazujte vo vriacej vode
Zelená špargľa s údeným lososom
Potrebujeme: 600 g zelenej špargle, 200 g údeného lososa, 200 g bylinkového tvarohu, 100 ml kyslej smotany, listy šalátu, 200 g bielej bagety, soľ, mleté biele korenie, maslo
Ako na to: Umytú špargľu dáme variť do posolenej vody. Po uvarení vyberieme a pokvapkáme rozpusteným maslom. Bylinkový tvaroh vymiešame s kyslou smotanou. Bagetu nakrájanú na kolieska opečieme v hriankovači. Listy šalátu umyjeme, osušíme a natrháme na menšie kúsky. Na misu uložíme kúsky zelenej špargle, ktoré prelejeme bylinkovým tvarohom zmiešaným s kyslou smotanou. Pridáme porcie údeného lososa, opečené kolieska bagety a zelený šalát. Ozdobíme lístkami kôpru. Podľa chuti posolíme a okoreníme mletým bielym korením.