Choď na obsah Choď na menu
 


Recepty 2

27. 4. 2009

Chrenová omáčka

Potrebujeme * 100 g strúhaného chrenu * 150 g majonézy * 100 ml kyslej smotany * šalotku * 1 PL čili omáčky * 2 PL žervé * soľ * čierne korenie
Ako na to?
* Nastrúhaný chren a nadrobno nakrájanú šalotku zmiešame s ostatnými prísadami a necháme vychladnúť. Omáčka je výborná ku grilovanému mäsu, zelenine i šalátom.
 

Pohánková kaša
Potrebujeme * 250 g pohánky * 0,5 l hovädzieho vývaru * čierne korenie * oregano * muškátový orech * strúčik cesnaku * soľ * zelerovú vňať * cibuľu

Ako na to?
* Pohánku namočíme asi na 2 hodiny do hovädzieho vývaru (môže byť aj z kocky).
Ochutíme čiernym korením, oreganom, štipkou muškátového orecha, rozotreným cesnakom so soľou, pridáme posekanú zelerovú vňať a na miernom ohni uvaríme na kašu za stáleho miešania. Dáme na taniere a kašu polejeme cibuľou upraženou na lyžici masti.

Radošinská kaša

Potrebujeme * 200 g bielej fazule * 200 g zemiakov * 150 g ryže * 2 PL hladkej múky * cibuľu * škvarky * údené mäso * soľ

Ako na to?
* Bielu fazuľu varíme v osolenej vode. Keď je mäkká, pridáme na kolieska nakrájané zemiaky a varíme ďalej.
Keď sú aj zemiaky uvarené, pridáme prebratú a umytú ryžu a uvaríme do mäkka bez miešania. Potom do malého množstva vody rozmiešame 2 PL hladkej múky, vlejeme do hrnca, necháme prevariť a nakoniec všetko dobre vymiešame, až vznikne hladká kaša, ktorú podávame s osmaženou cibuľkou, s pomletými škvarkami alebo s pomletým tučnejším údeným mäsom. Ak podávame kašu s údeným mäsom, môžeme vodu po uvarení mäsa použiť na varenie kaše. Pri varení tohto jedla treba dbať na dostatok vody pri pridávaní jednotlivých jeho zložiek, aby sa nepripálilo.


Fazuľa starej mamy

Potrebujeme * 0,5 kg veľkej strakatej fazule * údené koleno * cibuľu * 5 strúčikov cesnaku * 100 g sušených sliviek * šľahačku * bobkový list * mleté čierne korenie * vegetu * soľ * ocot * cukor * 1/4 masla * hladkú múku

Ako na to?
* Fazulú necháme cez noc napučať. Do hrnca vložíme napučanú fazuľu, koleno, celú očistenú cibuľu, pretlačený cesnak, bobkový list, čierne korenie a nadrobno nakrájané slivky. Varíme, kým fazuľa nezmäkne. Koleno vyberieme, pokrájame a vložíme naspäť.
Podľa toho, či chceme prívarok, alebo polievku, zahustíme, dochutíme vegetou, cukrom, octom a odstavíme. Vlejeme šľahačku a zjemníme maslom.

Fazuľa s bielou kôprovou omáčkou

Potrebujeme * 0,5 kg fazuľových strukov * 250 g vylúpanej fazule * múku * čerstvý kôpor

Ako na to?
* Tenké aj hrubšie fazuľové struky očistíme od fúzov, pokrájame a v horúcej slanej vode varíme 20 minút. Potom pridáme vylúpanú fazuľu a varíme dovtedy, kým nezmäkne. Po uvarení ju precedíme. V masle upražíme trochu múky, podlejeme ju šťavou z fazule a pripravíme bielu omáčku.
Ochutíme ju kôprom, citrónovou šťavou, štipkou cukru a napokon k nej primiešame fazuľu.

Prívarok z fazuľových strukov

Potrebujeme * 500 g fazuľových strukov * soľ * 1 PL masti * 2 PL hladkej múky * kyslé mlieko (kyslú smotanu) * párky

Ako na to?
* Fazuľku umyjeme, očistíme, nakrájame na asi 1 cm kúsky a dáme variť do slanej vody (jej hladina je len 1 - 2 cm nad fazuľkou). Keď fazuľka zmäkne, urobíme bešamel a primiešame ho k fazuľke. Necháme 5 minút prevrieť. Zatiaľ zohrejeme párky a môžeme podávať s varenými zemiakmi alebo s chlebom.

Plnený bravčový bôčik

Potrebujeme * 1 kg bravčového bôčika * soľ * mletú rascu * cibuľu * cesnak * 5 rožkov * 3 vajcia * mlieko * vegetu * mleté korenie * petržlenovú vňať

Ako na to?
* Bôčik umyjeme, urobíme si do neho vrecko a naplníme ho plnkou. Plnku si urobíme takto: rožky pokrájame na kolieska, namočíme ich v troche mlieka, aby nám zmäkli. Medzitým si opražíme cibuľku a pridáme ju k rožkom. Potom pridáme vajíčka, korenie, soľ a petržlenovú vňať. Touto plnkou naplníme bôčik, ktorý osolíme, posypeme rascou a dáme do rúry zapiecť. Podlejeme len vodou. Prikryté dusíme asi hodinu.
Potom mäso odkryjeme a úplne dopečieme do mäkka. Počas pečenia podlievame šťavou. Vhodnou prílohou je zemiaková kaša a šalát.
Plnený bôčik môžeme podávať aj ako studené predjedlo.

Gemerské guľky

Potrebujeme * 0,5 kg surových zemiakov * 0,5 kg varených zemiakov * 250 g hladkej múky * 350 g polohrubej múky * 250 g údeného mäsa * vajce * 5 strúčikov cesnaku * majorán * soľ * cibuľu masť

Ako na to?
* Zmes nastrúhaných zemiakov, hladkej a polohrubej múky, pomletého mäsa, vajca, prelisovaného cesnaku, majoránu a soli spracujeme, vytvoríme z nej guľky (veľkosti pingpongových loptičiek) a dáme ich variť do slanej vody. Keď variace sa ,,loptičky“ vyplávajú na hladinu, vyberieme ich von, nakrájame na kúsky a polejeme masťou s opraženou cibuľkou. Podávame s dusenou kapustou alebo s duseným kelom.

Pečienka z baranieho stehna

Potrebujeme * baranie stehno * slaninu * borievky * bobkový list * ocot * 50 g masla * soľ

Ako na to?
* Zo stehna odstránime všetky blany a tuk, potrieme ho soľou a borievkami. Položíme naň niekoľko bobkových listov a v octovej handre necháme niekoľko dní stáť, pričom handru denne vymieňame, namočiac ju do čerstvej octovej vody. Deň pred pečením namočíme stehno do mlieka a bezprostredne pred pečením poutierame z neho mlieko.
Prešpikujeme ho plátkami údenej slaniny, poobraciame na horúcom masle a na troche vody celé do mäkka udusíme.
Nakoniec upečieme v rúre.

Hubový paprikáš

Potrebujeme * 1 kg tvrdších húb * maslo * cibuľu * vývar * sladkú mletú papriku * štipľavú mletú papriku * polohrubú múku * smotanu * korenie

Ako na to?
* Cibuľu nakrájame nadrobno a huby nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu začneme na masle restovať ako prvú a keď je už sklovitá, pridáme huby, ktoré tiež restujeme. Keď nám už táto zmes pustí šťavu, doplníme ju vývarom, paprikou a korením. Všetko podusíme do mäkka a nakoniec jedlo zjemníme smotanou a zahustíme tmavou zápražkou.
Podávame s ryžou.

Zajačie mäso na hubách

Potrebujeme * 4 zajačie stehná * mleté čierne korenie 4 PL červeného vína * 2 PL Solamylu * 4 PL oleja * 3 strúčiky cesnaku * cibuľu * 50 g šampiňónov * 2 rajčiny * 3 PL sójovej omáčky * 2 PL vývaru * glutasol * 1 PL posekanej pažítky

Ako na to?
* Mäso pokrájame na malé kocky. Osolíme, okoreníme a premiešame s vínom, v ktorom sme rozmočili solamyl. Opražíme na rozohriatom oleji, pridáme rozotrený cesnak, nadrobno pokrájanú cibuľu, pokrájané šampiňóny, olúpané a pokrájané rajčiaky. Podusíme, zalejeme sójovou omáčkou a vývarom, dochutíme glutasolom a pažítkou.

Hydinová fašírka

Potrebujeme * 600 g vareného mäsa * 2 žemle * 150 ml mlieka * 2 vajcia * 30 g cibule * 40 g oleja * mleté čierne korenie * horčicu * soľ * majorán * 30 g strúhanky

Ako na to?
* Hydinové mäso pomelieme v mäsovom mlynčeku.
Žemľu namočíme v mlieku, vytlačíme a tiež zomelieme. Pridáme vajcia a cibuľu, ktorú sme spenili na troche oleja. Všetko okoreníme, pridáme horčicu, soľ, majorán, dobre zamiešame a formujeme fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame v rozpálenom oleji.

Plnené zemiakové knedle

Potrebujeme * 750 g zemiakov * 200 g hrubej múky * vajce * soľ * 250 g bryndze alebo údeného mäsa * 2 - 3 cibule * 60 g masti

Ako na to?
* Umyté zemiaky uvaríme v šupke. Potom ich olúpeme, prelisujeme, pridáme múku, vajce, soľ a všetko vypracujeme na cesto, ktoré si rozdelíme na rovnaké kúsky. Každý kúsok cesta naplníme hrudkami bryndze alebo zomletým mäsom, zaguľatíme a naplnené knedle uvaríme v osolenej vode. Na masti opečieme pokrájanú cibuľu, ktorou uvarené jedlo na tanieri prelejeme.
Zemiakové knedle s údeným mäsom môžeme podávať aj s kyslou kapustou - surovou alebo udusenou. Knedle môžeme po uvarení aj krátko opiecť na masti, na ktorej sme predtým opražili nakrájanú cibuľku.

Haruľa

Potrebujeme * 1,2 kg zemiakov * 150 g hladkej múky * 2 strúčiky cesnaku * soľ * mleté čierne korenie * majorán * 2 vajcia * 100 ml mlieka * 100 g masti

Ako na to?
* Olúpané zemiaky postrúhame, zasypeme hladkou múkou, pridáme prelisovaný cesnak, soľ, korenie, rozmrvený majorán, vajcia, mlieko a všetko dobre premiešame. Haruľu pečieme na vymastenom pekáči vo vyhriatej rúre.

Kuľaša

Potrebujeme * 1 kg zemiakov * 2 PL ryže * veľkú cibuľu * tuk * hrubú múku na zahustenie

Ako na to?
* Olúpané zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Vody má byť len toľko, aby prikryla zemiaky. Uvarené zemiaky necedíme - roztlačíme ich na kašu, do ktorej pridáme prepláchnutú ryžu (môžeme ju nahradiť jačmennými krúpami) a varíme kým nezmäknú.
Pred koncom varu prisýpame hrubú múku a necháme ju prevrieť tak, aby vznikla hustá kaša. Cibuľu nakrájame na kolieska a opražíme na tuku do chrumkava. Kuľašu naservírujeme na taniere, obložíme kolieskami opraženej cibule a v strede urobíme jamku. Do nej vlejeme trochu tuku, ktorý zostal po smažení cibule. K jedlu podávame sladké alebo kyslé mlieko.

Zemiaková kaša s krúpami

Potrebujeme * 750 g zemiakov * 300 ml mlieka * 150 g jačmenných krúp * 3 strúčiky cesnaku * majorán alebo oregano * masť alebo olej * cibuľu * soľ

Ako na to?
* Krúpy umyjeme a s troškou soli ich na oleji alebo masti udusíme domäkka. Očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode, scedíme a roztlačíme spolu s horúcim mliekom. K zemiakom pridáme hotové krúpy, prelisovaný cesnak, podľa chuti majorán alebo oregano a dobre premiešame.
Každú porciu posypeme dozlatista opraženou, nadrobno pokrájanou cibuľou. Kaša sa môže podávať ako samostatné jedlo alebo ako príloha k údenému mäsu.

Sedliacke krumple

Potrebujeme * 1 kg zemiakov * 50 g údenej slaniny * 150 g údeného mäsa * cibuľu * soľ * mleté čierne korenie * 200 ml kyslej smotany * 2 - 3 vajcia

Ako na to?
* Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme a nakrájame na kolieska. Údenú slaninu nakrájame na malé kocky a spolu s pokrájanou cibuľou opečieme. Potom pridáme na malé kúsky pokrájané mäso alebo na kolieska pokrájanú klobásu, ktorú osolíme, okoreníme a dobre so zemiakmi premiešame. Túto zmes dáme na pekáč alebo do vyhriatej rúry a nakoniec ju zalejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali vajcia, a ešte dopečieme.

Zapekané zemiaky s tvarohom

Potrebujeme * 80 g údenej slaniny * 100 g šunky * 300 g mäkkého tvarohu * 800 g zemiakov * mletú červenú papriku * pažítku * 30 g masla * 30 g strúhanky * soľ

Ako na to?
* Slaninu pokrájanú na kocky opražíme spolu s kockami šunky. V šupke uvarené zemiaky olúpeme a pokrájame na plátky. Tvaroh vymiešame s paprikou, soľou a nadrobno pokrájanou pažítkou. Zapekaciu misu vytrieme maslom, vysypeme strúhankou a striedavo navrstvíme plátky zemiakov, ktoré posypeme opraženou slaninou a šunkou. Na ne dáme vrstvu pripraveného tvarohu a všetko opakujeme, posledná vrstva sú zemiaky.
Pokvapkáme ich vypečeným tukom zo slaniny a zapečieme v dobre vyhriatej rúre.
Podávame so zeleninovým šalátom.

Babkina kapusta

Potrebujeme * 1/2 červenej kapusty * 4 paradajky * 1/2 póru * 3 strúčiky cesnaku * 400 g bravčovej panenky * 100 g taveného syra * 100 g papriky * čierne korenie * olej * soľ

Ako na to?
* Vo väčšom hrnci osmažíme na oleji cesnak, pridáme polovicu pokrájanej kapusty a krátko urestujeme. Potom pridáme na hrubšie plátky pokrájanú panenku a spolu dusíme, kým mäso nezmäkne.
Pridáme paradajky, pór, papriku, osolíme a okoreníme, pridáme tavený syr a dusíme 5 minút. Z druhej polovice kapusty pripravíme šalát: kapustu nakrájame nadrobno, osolíme, dochutíme olejom a octom a podávame ako prílohu k hotovému mäsu.

Strapačky s čerstvou kapustou

Potrebujeme * zemiaky podľa potreby * polohrubú múku * vodu * soľ * kapustu * údenú slaninku

Ako na to?
* Na rozpálený olej pridáme kapustu nasekanú nadrobno a necháme dusiť tak, aby bola chrumkavá (ale nie surová).
Zatiaľ nastrúhame zemiaky na strúhadle, pridáme múku, vodu a soľ, všetko podľa potreby tak, aby sa halušky vo vode nerozpadávali. Slaninku nakrájame na malé kocky (množstvo podľa chuti) a opražíme. Vyvarené halušky pridávame do podusenej kapusty, postupne pridávame opraženú slaninku, vypražená masť zo slaninky sa pridáva podľa toho, ako komu chutí. Ak je masti naozaj málo, pridáme dobrú bravčovú masť. Dobre premiešame a podávame s kyslým či acidofilným mliekom..

Fánky

Potrebujeme * 200 g hladkej múky * 20 g bravčovej masti * 1 PL rumu * 2 žĺtky * sneh z 2 bielkov * štipku soli * štipku prášku do pečiva * 30 g práškového cukru * olej na vyprážanie

Ako na to?
* So surovín vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 7 - 10 častí, rozvaľkáme v priemere na 20 - 25 cm kruh, ktorý priečne narežeme asi na 2 cm pásiky (nie cez okraj kruhu, ten zostane celý). Chytíme v strede kruhu, podvihneme a upravíme do tvaru ruže.
Vyprážame v rozpustenom tuku, do ktorého vložíme kovové sitko s priemerom 12 cm. Usmažené vytiahneme sitkom a dáme na papierové obrúsky, aby neboli mastné. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.

Starodávna rybacia špecialita

Potrebujeme * 1 kg mäsa zo sumca * cibuľu * 200 g údenej slaniny * 2 paradajky * zelenú papriku * 1 kg kyslej kapusty * sladkú smotanu * bobkový list * cesnak * čierne korenie * zeleninové ochucovadlo * kôpor * čili papriku Na cesto * 500 g hladkej múky * 100 ml vlažného mlieka * uvarený zemiak * soľ * droždie

Ako na to?
* Cibuľu a slaninu nakrájame na kocky a opečieme. Pridáme paradajky, papriku, čili papriku, kyslú kapustu, bobkový list, čierne korenie, cesnak a zeleninové ochucovadlo. Varíme asi 15 minút, kým kapusta nezmäkne. Pridáme kúsky sumca, dolejeme asi 200 ml vody a dusíme. Pridáme smotanu a krátko povaríme. Zmes nalejeme do džbánikov, posypeme kôprom a prikryjeme surovým chlebovým cestom. Pečieme asi 30 minút.
Chlebové cesto: z mlieka, kvasníc, cukru a štipky soli urobíme kvások. Z múky, vody a postrúhaného zemiaka a kvásku vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť.


 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.