Choď na obsah Choď na menu
 


Rady do kuchyne

26. 4. 2009

Všade dobre, doma najlepšie a platí to aj v kuchyni. Rozmaznávame jazyky krevetami, ustricami, exotickým ovocím a pokrmami, ktorých mená niekedy ani nevieme poriadne vysloviť. Zato taká zemiaková baba jazyk neláme. Nazeranie do hrncov sveta je síce fajn koníček, ale popri spoznávaní chutí vzdialených končín by sme nemali zanevrieť ani na gurmánsky patriotizmus a raz začas sa poriadne najesť v tradičnom slovenskom štýle.

Jasné, naša kuchyňa síce chuťami neprekvapí, ale zaručene nesklame, pretože je to niečo, čo poznáme ešte zo stola starej mamy. Dajte na chvíľu pokoj talianskym špagetám a americkým hamburgerom. Je čas na bryndzové halušky a vyprážané šišky!

Zaraďte do svojho menu aj kúsok Slovenska. Že na to cez týždeň nemáte čas? Nevadí. Víkend je dlhý, kuchyňa len vaša, čo vám ešte bráni v tom, aby ste prekvapili voju milovanú vlastnou variáciou najznámejších slovenských pochúťok? Keďže slovenské recepty sú väčšinou múčne, mastné a poriadne ťažké, pozor na porcie, inak sa poobede iba zvalíte na gauč a budete až do večera tráviť.

Polievka:
Slovenská zemiačka


Suroviny: 400 g zemiakov, 40 g bravčovej masti, 40 g múky, 0,5 l mlieka, 100 smotany na varenie, za hrsť sušených hríbov, 1 bobkový list, ocot, soľ a cukor na dochutenie

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a osolíme. Pridáme bobkový list, v mlieku namočené huby a varíme domäkka. Polievku zjemníme mliekom a smotanou, dochutíme octom, soľou a trochou cukru.

Hlavný chod:
Bryndzové halušky


Suroviny: 400 g zemiakov, 250 g hladkej múky, 200g bryndze, 1 cibuľa, 50 g údenej slaniny, soľ, kôpor a pažítka na dochutenie

Postup: Surové zemiaky postrúhame a zmiešame s múkou a soľou. Z cesta tvarujeme malé halušky, ktoré hádžeme do hrnca s vriacou vodou. Kým vystúpia na povrch, potrvá to asi minútu alebo dve, potom ich vyberáme a premiešame v mise s bryndzou. Medzitým nakrájame cibuľu a opražíme na panvici do sklovita spolu so slaninkou. Keď je hotová, pridáme ju k haluškám. Podávame s kyslým mliekom.

Dezert:
Tradičné šišky


Suroviny: 0,5kg hladkej múky, 1 vajce, 0,5 dl oleja, domáci slivkový lekvár (alebo kúpený), 2 PL cukru
Na kvások: 30 g kvasníc, 1 dl mlieka, trocha cukru

Postup: Zo surovín na kvások vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť. Z neho potom vykrajujeme alebo dlaňami tvarujeme malé šišky a opražíme z oboch strán na oleji. Hotové zdobíme lekvárom a cukrovým popraškom.

Ako vybrať správne vajce?

Viete aké vajcia kupujete? Aj tie v supermarketoch sa neodlišujú iba veľkosťou, ale i kvalitou, a teda sú viac alebo menej prospešné zdraviu.

Pri nákupe vajíčok si okrem ceny a veľkosti všímajte najmä kód. Prezradí vám, ako bola sliepka chovaná, čo priamo ovplyvňuje kvalitu vajec.

Najdôležitejšie na kóde je prvé číslo. Ak je ním napríklad trojka, znamená to, že vajíčko pochádza z klietkového chovu. 
Práve od sliepok z klietkových chovov pochádza väčšina vajec, ktoré kupujeme. Ich kvalita a výživová hodnota je však niekoľkonásobne nižšia ako z voľného chovu. Sliepky v klietkach prežijú v podstate celý svoj život v priestore 20 x 30 centimetrov. Výsledkom je napríklad to, že majú časté zlomeniny zoslabnutých kostí, takmer nemajú perie a trpia mnohými chorobami.

Druhým údajom je pôvod vajíčka, označuje krajinu, v ktorej bolo vyprodukované, SK platí pre Slovensko. Nasleduje kód okresu, napríklad BA – Bratislava. Posledný údaj označuje farmu, kde sliepka vajíčko zniesla.

Chcete lepšie vajcia?

Asi dve tretiny sliepok sa u nás chovajú v klietkach. Na Slovensku máme aj desať podstielkových chovov, dva chovy s voľným výbehom a jeden ekologický chov.

Biovajcia, označené číslom 0, musia spĺňať požiadavky, ktoré predpisuje osobitný zákon o ekologickom poľnohospodárstve. Nosnice musia mať voľný výbeh a kŕmené sú chemicky neošetreným krmivom.

Ďalším systémom je chov v halách s možnosťou výbehu. Sú označené číslom 1. Vnútri sú bidlá, podstielka a hniezda. Cez deň sa môžu nosnice neobmedzene pohybovať vonku.

Ďalším je chov v halách, na vajíčku je označenie 2.

Podmienkou je pätnásť centimetrov dlhé bidlo a hniezda, ktoré sú umiestnené na jednotlivých poschodiach.

Kedy je čerstvé?

Vložte vajce do hrnčeka s vodou. Čerstvé sadne na dno, kým asi týždeň staré vajíčko sa mierne nakloní tupou stranou nahor. Ešte staršie stojí vo vode tupou stranou kolmo nahor. Ešte vždy sa však dá použiť. 
Ak máte na vajíčko chuť, pokojne si ho doprajte, ale s mierou. „Bielkoviny, tuky, vitamíny a minerálne látky vo vajciach majú veľmi vysokú biologickú hodnotu. Obsahujú takmer všetky látky potrebné pre náš organizmus. 
  Ale pozor, podľa zásad zdravej výživy by napríklad deti mali zjesť najviac štyri vajcia za týždeň, a to vrátane tých, ktoré sú použité v jedle či v pečive.

Porovnajte si ceny vajíčok

Najlacnejšie vajcia sú síce milosrdné k našim peňaženkám, ale nie k nášmu zdraviu. Odlišujú sa totiž podľa toho, z akého chovu pochádzajú. Rozdiely v cenách nie sú síce závratné, ale pocítime ich. 
  Najlacnejšie sú vajíčka od sliepok, ktoré sú chované v klietke. Najdrahšie sú, samozrejme, tie najkvalitnejšie 
– vajíčka z ekologického chovu, a to viac ako dvojnásobne! Zisťovali sme priemerné ceny, za ktoré sa vajíčka predávali  v supermarkete: 
- Obyčajné vajcia (3) 10 ks, cena: 36,90 Sk (1,22 €) Obyčajné (3) 6 ks, cena: 22,90 Sk (0,76 €)

- Podstielkový chov (2) 10 ks, cena: 49,90 Sk (1,66 €) Podstielkový chov (2) 6 ks, cena: 29,90 Sk (0,99 €) Voľný chov (1) 6 ks, cena: 29,90 Sk (0,99 €)

- Omega vajcia (2) s obsahom zdraviu prospešných omega 3 mastných kyselín: 6 ks, cena 31,90 Sk (1,06 €)

- Voľný chov (1) 10 ks, cena: 49,90 (1,66 €)

- Biovajcia (O) 6 ks, cena: 59,90 Sk (1,99 €) (db)

Zopár tipov 

- vajcia skladujte dolu hlavou 
- tie, ktoré sú po záruke, nepoužívajte 
- kontrolujte kódy na vajciach 
- už pripravené nezohrievajte 
- nepoužívajte špinavé vajci
a

 

Ako spoznáte cereálne pečivo?
Inšpirovali ste sa naším seriálom o chudnutí a dali ste si za cieľ zmeniť svoj životný štýl? Jedným z prvých krokov je vymeniť koláčiky, pagáče a biele pečivo za niečo zdravšie. Kúpiť si kvalitné pečivo však nie je jednoduché. Nový Čas vám poradí, ako rozoznať kvalitný chlieb či rožky od napodobenín.

Kornspitz

Má vysoký obsah vlákniny, chrumkavú kôrku a typickú korenistú vôňu. Obsahuje obilný šrot, sacharidy a vitamíny skupiny B. V obchodoch ho spoznáte podľa toho, že je posypaný rascou, soľou a ražnou múkou.
Cena: 7,90 Sk/ks (0,24 €)

Kráľovský chlieb

Ak chcete znížiť cholesterol a vysoký krvný tlak, siahnite po tomto výrobku. Obsahuje vlákninu v pšeničnom, sójovom šrote a v ľanových semienkach. Spoznáte ho podľa toho, že na vrchnej kôrke je posypaný ovsenými vločkami.
CENA: 32,90 Sk/500 g (0,99 €)

Špaldové pečivo

Špalda má vysoký podiel bielkovín (16 – 17 %), nenasýtených mastných kyselín (2,5 %), obsahuje minerálne látky a vitamíny skupiny B. Obsah sacharidov je približne 68 %. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu, orechovú príchuť a popraskanú kôrku. Špaldové potraviny vám pomôžu napríklad prekonať jarnú únavu.
Cena: 4,00 Sk/ks (0,12 €)

PurPur chlieb

Na jeho výrobu sa využíva celozrnná múka z PurPur pšenice a žita. Purpurové zafarbenie pšenice dáva chlebu typický vzhľad aj názov. Chuťovo vás ohromí chrumkavá kôrka, obzvlášť šťavnatá striedka doplnená dyňovými semienkami a vlašskými orechmi. Ostáva dlho čerstvý.
Cena: 34,90 Sk/400 g (1,05 €)


Zobudí vás vôňa chleba

Bude zdravý, bez farbív či éčok. Príprava chlebíka v domácej pekárničke je hračka. Nijaký kvások či miesenie, len do nej nasypete zmes múky. Zapne sa sama a ráno vás pozdraví čerstvým chlebom

Čoraz viac ľudí začína dbať na to, čo konzumuje. Biela múka zbavená takmer všetkých výživných látok, ktoré obilie pôvodne obsahuje, dostáva červenú a rastie dopyt po celozrnných výrobkoch. Pri dôslednejšom skúmaní však zistíme, že ponuka v obchodoch je síce zdanlivo bohatá, no o racionálnej strave sa hovoriť nedá.

Chlieb a pečivo v rôznych odtieňoch hnedej farby je v skutočnosti zo zafarbenej bielej múky alebo výdatne podporené konzervačnými látkami. „Väčšina chlebov, ktoré si kúpite v obchode, celých deväťdesiatosem percent, je zafarbená alebo sú z celozrnnej múky s konzervačnými látkami. Niektoré sú z bielej múky, do ktorej pri pečení pridali otruby a semienka,“ hovorí odborník na výživu. A to nie je jediný nedostatok. Chuť chleba sa väčšinou vylepšuje éčkami a bielym cukrom. Konzervačné látky prekysľujú organizmus, a keď ho jeme často, prekyslenie sa zvyšuje, nastupuje únava a spolu s ňou aj vážnejšie zdravotné problémy. Soľ má podobný účinok a ak jej je v chlebe viac, ako je nutné, spôsobí sťahovanie a vysušenie organizmu. To má za následok, že nás to ťahá buď k alkoholu, alebo k sladkostiam.

Čo je domáca pekárnička?
 
Kuchynský spotrebič tvarom aj veľkosťou pripomína fritézu. Pre niekoho doslova „zázrak“, do ktorého vložíte všetky suroviny a približne o tri hodiny z neho vyberiete voňavý chlebík. Pekárnička cesto vymiesi, nastaví správnu teplotu na kysnutie aj ho upečie. Práca s domácou pekárňou je veľmi jednoduchá, stačí tam vložiť potrebné suroviny, vybrať správny program a spustiť ho. Prípadne majú tieto pekárne takzvaný odložený štart, čo znamená, že nachystáte suroviny, nastavíte pečenie a ráno vás zobudí vôňa čerstvého chleba.

CHLEBÍK TROCHU INAK
Pripravte sa na to, že váš domáci chlebík bude chuťou aj konzistenciou trochu iný ako ten, na aký ste zvyknutí z obchodu.

Čím menej bielej múky dáte do cesta, tým bude menej nadýchaný a ľahký. Dlhšia bude aj jeho trvanlivosť, tradičný kváskový chlieb vydrží dokonca až niekoľko týždňov. Rátajte s tým, že na originálnu chuť nemusí rodina zareagovať hneď nadšene.

SKÚSTE EXPERIMENTOVAŤ
Domáce pečenie chleba ponúka široký priestor pre vašu fantáziu. Nemusí to byť vždy iba múka, droždie, tuk, voda, cukor a soľ. Prečo neskúsiť napríklad orechy, sušené ovocie, zemiaky, rôzne bylinky alebo ďalšie druhy obilnín?

Keď je v recepte uvedené určité množstvo múky, zvyknem ho nahradiť zmesou hladkej múky bielej a nejakej tmavej, napríklad celozrnnej pšeničnej, žitnej, kukuričnej či špaldovej. Ďalej aj pomixovanými ovsenými vločkami a rôznymi semiačkami, používam ľanové, sezamové, slnečnicové.

Ak chcem, aby bol chlieb zdvihnutejší, je potrebné, aby aspoň polovicu tvorila biela hladká múka kvôli dostatku lepku. Skúšala som už klasický biely rascový chlieb, zemiakový, celozrnný, pivný a aj vianočku.

Zlatka má skúsenosti aj s bezlepkovým pečením. Potrebné suroviny už dnes dostať v každom obchode so zdravou výživou a nezriedka aj bežne v supermarketoch. Ak však bývate na vidieku a takýto obchod nemáte na dosah, riešením môže byť internetový predaj. Tam nájdete aj desiatky receptov a rád od nadšených „pekárov“.

Pre najpohodlnejších z nás sú na pultoch v obchodoch hotové pripravené zmesi na rôzne druhy chleba. Pri tých už nemusíte nič vážiť, len hotovú zmes nasypať do prístroja. Hoci máte s nimi úspech zaručený, pri ich výbere pozor! Väčšina totiž obsahuje rôzne chemické „zlepšovadlá“, a tak by ste sa dostali len z dažďa pod odkvap.

Tmavý chlieb

Potrebujeme * 400 g grahamovej múky * 400 g hladkej múky * 25 g kvasníc * 1 kl soli * 500 ml vody * 1 kl cukru do kvásku

Ako na to?
* Z kvasníc, vlažnej vody, cukru a múky urobíme kvások, ktorý necháme vykysnúť.
Ten pridáme do zvyšku múky a vypracujeme cesto. Z vykysnutého cesta vytvarujeme podlhovastý bochník, necháme ešte chvíľu kysnúť. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C, po 20 minútach znížime teplotu asi na 120 °C. Pečieme 60 minút.

Jedzte zdravo

Odľahčené varenie

Menej oleja

Netreba sa vzdávať toho, čo nám chutí. Postačí, keď obľúbené jedlá pripravíme menej kaloricky. Napríklad fašírky aj placky môžeme upiecť v rúre s oveľa menším podielom oleja. Fašírky dáme na plech vyložený papierom na pečenie alebo na alobal potretý olejom. Plackové cesto nalejeme na vymastený pekáč a upečieme.

Investujte do woku

Nič to, že nie ste fanúšičkami čínskej kuchyne, lebo vo woku sa dá pripraviť všeličo aj po slovensky. Panvica wok dokáže zakrátko vďaka vysokej teplote upraviť nadrobno nakrájané mäso, ryby aj zeleninu. Póry sa rýchlo uzatvoria, a preto si jedlo zachováva arómu, farbu aj chuť. Na prípravu postačí len niekoľko lyžičiek oleja. Do woku dávame najprv suroviny, ktoré potrebujú najdlhší čas prípravy, a potom postupne tie s kratším časom na tepelnú úpravu.

Vrecká na pečenie

Mäso alebo rybu, to má každý rád. Žiaľ, máme tendenciu všetko piecť na veľkých množstvách tuku, ktorý nám neprospieva. Piecť sa dá aj s použitím papiera na pečenie koláčov, alobalu alebo špeciálnych vreciek na pečenie. Do vrecka dáme podľa veľkosti hydinu, mäso a zeleninu, pridáme korenie, soľ a bylinky podľa chuti a trochu tekutiny. Odporúčame dbať na pokyny výrobcu uvedené na obale. Tak zistíme, či je potrebné vrecko prepichnúť, aby mohla unikať para, alebo aké množstvo potravín môžeme do jedného vrecka vložiť.

Stavte na šaláty

Čo by nášmu telu mohlo v tomto počasí prospieť viac ako vitamíny v podobe ovocného alebo zeleninového šalátu? Zdravý základ si môžeme zlepšiť niečím, čo nám ozaj
chutí, aby sme si jedlo vychutnali. Napríklad opečené kuracie prsia spojíme s čínskou pustou, cibuľou, paradajkami a olivami. Alebo mesiačiky pomarančov premiešame s medom, citrónovou šťavou a so sušeným ovocím v čokoláde.

Zelenina rýchlo a jednoducho

Príloha k mäsu, zemiakom alebo ryži z chutnej zeleniny dodá telu vlákninu, okrem toho nás zasýti a výborne chutí. Postačí len niekoľko minút a môžeme servírovať. Napríklad mrkvu nastrúhanú na jemné plátky opečieme na masle, jemne posypeme práškovým cukrom, podlejeme vývarom a krátko dusíme. Mladý kaleráb nakrájaný na kúsky povaríme 3 minúty v troche vývaru a potom primiešame kyslú smotanu, soľ a korenie podľa chuti.

Ako uvariť ryžu NATURAL?

Prezeráte si v obchode vrecúška s pohánkou, kuskusom či ryžou Natural? Viete, že tieto zrniečka sú veľmi zdravé a radi by ste ich začali jesť, ale neviete, ako ich pripraviť? Poradíme vám a do leta nielen schudnete, ale aj opekniete.

Celkom neolúpaná ryža sa neje, vrchná šupka je nestráviteľná.

Ryža Natural je pololúpaná, zbavená najvrchnejšej a najtvrdšej šupky zrna. Ostatné pod ňou zostávajú a vďaka nim má ryža veľa vlákniny, vitamínov B, vápnika, fosforu, horčíka, chrómu i selénu. Preto je oveľa zdravšia ako lúpaná biela ryža.

Je vynikajúcim zdrojom betaglukánu, ktorý podporuje tvorbu makrofágov, najdôležitejšej zložky bunkovej imunity. Tento rozvetvený polysacharid má aj tú výhodu, že nezaťažuje organizmus, lebo sa odbúrava vo forme ľahko odstrániteľných metabolitov.

Ryža Natural podporuje činnosť čriev, stabilizuje hladinu cukru v krvi a pomáha chudnúť, lebo stimuluje spaľovanie tukov. Je vhodná aj pri bezlepkovej diéte a alergiách.

AKO NA TO?
Ryžu Natural môžete variť rôznymi spôsobmi. Aj tak, ako ste zvyknutí pripravovať bežnú lúpanú bielu ryžu, len to trvá o niečo dlhšie.

My vám priblížime dva recepty: jeden jednoduchý pre tých, čo nemajú nikdy čas, a jeden pre fajnšmekrov.

GURMÁNI SI PRÍDU NA SVOJE
Ryžu Natural večer namočte do vody a celú noc nechajte stáť. Na druhý deň ju sceďte a dobre odkvapkanú nasypte do hrnca alebo hlbokej panvice na rozpálený olivový olej. Zmiernite plameň a opekajte dovtedy, kým nebudete počuť zrniečka pukať. Keď sa pomaly začnú otvárať, zalejte ich zasa troma dielmi vody, posoľte, premiešajte a na minimálnom plameni nechajte asi päťdesiat minút klokotať. Za ten čas ryža takmer všetku vodu vpije, ak nie, sceďte ju. Hotovú ju môžete prichutiť vegetou bez glutamátu sodného, rôznymi bylinkami či štipkou čierneho korenia.

PRE ZANEPRÁZDNENÝCH
Stačí, keď ryžu prepláchnete, nasypete do hrnca a zalejete vodou v pomere tri diely vody na jeden diel ryže. Pridajte trochu oleja alebo masla, aby sa zrnká nelepili, a posoľte. Priveďte do varu, zmiernite trochu plameň a varte pol hodiny až štyridsať minút podľa toho, či chcete ryžu pevnejšiu, alebo kašovitú.

Ďalšie skvelé zrniečka
Zabudnuté druhy obilia ako ovos, jačmeň či pšeno obsahujú látky, ktoré chránia orgány tráviacej sústavy pred rakovinou. To je dobrý dôvod, aby ste ich ochutnali

Keď ja im dám ovsa, kone skáču hopsa, pamätáte sa na túto pesničku? V jej slovách je veľký kus pravdy.

Ovos

patrí k najstarším druhom obilia, a hoci rastie aj na neúrodných pôdach, je to rozhodne najzdravšia obilnina. Má oveľa viac hodnotných bielkovín ako ostatné druhy a tieto proteíny majú takmer ideálne zloženie. Zrno má tiež vysoký obsah tuku, ktorý tvoria predovšetkým nenasýtené mastné kyseliny. Na fosfor, železo a vitamín B1 je ovos dokonca bohatší ako mäso. Je tiež dobrým zdrojom vitamínu E, železa a rozpustnej vlákniny, najmä betaglukánov, ktoré veľmi podporujú bunkovú imunitu. Vďaka tomuto úžasnému zloženiu ovos posilňuje obranyschopnosť, pomáha obnovovať sliznice žalúdka i čriev. Vývar z ovsa alebo ovsených vločiek utlmuje žalúdočné kyseliny, ktoré spôsobujú pálenie záhy. Toto obilie je výborný pomocník aj pre ženy, vďaka obsahu magnézia tlmí premenštruačný syndróm a v období menopauzy zasa zmierňuje návaly horúčavy.

AKO NA TO?
Ovsené vločky nie sú nič iné ako veľké zrná roztlačené valcami. Stačí ich vhodiť do vriacej vody so štipkou soli a o pár minút sú mäkké. Keď ich rozvaríte na kašu, pre zmenu aj v mlieku, môžete ju pripraviť nasladko s postrúhaným jablkom, škoricou, orieškami a medom či iným ovocím alebo naslano. Získate vynikajúce jedlo pre deti a športovcov. Veľmi zdravé sú aj ovsené otruby, ktoré obsahujú mimoriadne veľa betaglukánov. Prisypte ich do variacej sa polievky alebo si dajte za lyžičku do jogurtu.

Jačmeň 

Podobne ako ovos je vynikajúci zdroj betaglukánu, ktorý svojimi fyzikálno-chemickými vlastnosťami ovplyvňuje mnohé pochody ľudského metabolizmu. Práve vďaka tomuto polysacharidu už viacerí vedci potvrdili, že jačmeň chráni pred rakovinou zažívacej sústavy, najmä pred nádormi v hrubom čreve. Žiaľ, na Slovensku sa málo využíva, preto si zvyknite aspoň na jačmenné krúpy, ktoré bežne dostanete vo všetkých obchodoch. Sú vhodným doplnkom zeleninových polievok a výborne chutia zapečené vo forme takzvanej „baby“ s cesnakom, zemiakmi či hríbami.

Pohánka

Táto stará kultúrna plodina sa dnes pomaly prediera na špičku rebríčka zdravých jedál. Hoci jej semená sa využívajú ako obilnina, nepatrí k obiliu. Môžeme však smelo povedať, že je to liečivá rastlina.

Je dôležitým zdrojom prírodného rutínu, ktorý posilňuje imunitný systém, zvyšuje pružnosť cievnych stien, reguluje zrážanlivosť krvi aj hladinu cholesterolu a pôsobí ako ochrana pred rakovinou čreva. Keďže neobsahuje lepok, môžu ju konzumovať ľudia trpiaci celiakiou a tí, ktorých sužujú choroby tráviacej sústavy. Výživnú hodnotu pohánky zvyšuje tiež vyvážená skladba aminokyselín a vysoký obsah bielkovín. Je bohatá na nenasýtené mastné kyseliny, najmä na kyselinu linolovú, ktorá pôsobí ako prevencia proti ateroskleróze. Zo stopových prvkov poskytuje semeno pohánky najmä zinok, meď, mangán a selén, ktorý dnes veda považuje za účinný prostriedok v boji proti všetkým druhom zhubných nádorov.

AKO NA TO?
Pohánku pripravíte veľmi jednoducho ako ryžu. Umytú ju dajte do hrnca, zalejte dvoma dielmi vody, prisoľte a pridajte trochu oleja, aby sa nelepila. Po zovretí je do desiatich minút hotová. Môžete ju použiť ako prílohu k mäsu, je z nej vynikajúce rizoto so zeleninou, dá sa zapekať a pripravujú sa z nej aj sladké jedlá. V bežnej sieti hypermarketov dostanete už aj pohánkové vločky, ktoré sú vynikajúce v jogurte alebo na zdravé zahustenie polievok.

Kuskus

Aj keď tak na prvý pohľad vyzerá, nie je to obilie ani žiadne iné zrno. Kuskus je cestovina. Vyrába sa z tvrdej pšenice, presnejšie, z jej krupice. Pochádza zo severnej Afriky a národy tohto regiónu majú dodnes vo zvyku vyrábať ho ručne. Ženy krupicu pokropia vodou a v prstoch šúľajú dovtedy, kým sa nezačnú vytvárať maličké guľôčky. Tie potom hodia do sitka a čo sa nepresype, znova pokropia vodou a šúľajú. Hotový kuskus poprášia trochou zvyšnej krupice, aby sa guľôčky na seba nelepili. Varia ich v pare v kuskusiérach, zvyčajne až trikrát po sebe, aby zostali ľahké a mäkké. Vy dnes dostanete kuskus vyrobený vo fabrikách a predvarený, bez problémov aj v biokvalite. Stačí, keď ho podľa návodu zalejete vriacou vodou a zakrytý necháte desať minút napučať.

AKO NA TO?
Keď kuskus zalejete, premiešajte ho s trochou olivového oleja. Ešte chutnejší bude, ak ho zalejete vývarom, no bežným bujónom v kockách sa vyhýbajte, obsahujú veľa glutamátu sodného, ktorý patrí medzi karcinogény. Hotový kuskus je skvelý s grilovanou, pečenou, alebo aj dusenou zeleninou, aj ako príloha k jahňaciemu či hydinovému mäsu.

Proso alebo Pšeno?

Dáte si kašu z prosa alebo zo pšena? Viete, aký je medzi nimi rozdiel? Pšeno si náš konzument často zamieňa za proso a nie je ďaleko od pravdy.

Pšeno je olúpané proso. Celé zrno, proso, dostanete v obchodoch s potravou pre zvieratká, ale aj papagáje si ho šúpu. Šupka je ťažko stráviteľná, človeku by spôsobila problémy. V predajniach zdravej výživy ponúkajú pšeno. Sú to zrnká žltej farby niekoľkokrát väčšie ako mak. Zákazníci si ho občas pletú aj s kuskusom.

Pšeno je výborné pre deti na povzbudenie chuti do jedla, najmä pri rekonvalescencii. Pôsobí veľmi dobre aj na vývoj nervového systému. Múku z neho môžete použiť na zahusťovanie, ako prídavok na zlepšenie výživovej hodnoty iných múk. Patrí k bezlepkovým potravinám, ale pri dnešných kombináciách rôznych alergií si radšej overte, či ho znášate bez problémov.

Pred kuchynskou úpravou treba pšeno trikrát spariť vriacou vodou, aby ste odstránili povrchovú vrstvu zrna, ktorá môže vyvolať tráviace ťažkosti. Potom ho už upravujte podľa chuti. Ak ho nechcete rozvariť, dajte na jeden diel pšena dva diely vody a varte so soľou asi pol hodiny. Kto túži po mäkšom, nech dá tri diely vody a varí ho približne päťdesiat minút.

V predajniach biopotravín adeptov zdravej výživy prekvapí aj veľmi zriedkavý, u nás nie veľmi známy kamut.

Kamut

je obdoba neprešľachtenej pšenice, ktorej klíčivé zrnká sa našli v egyptských pyramídach a začali nanovo pestovať. Je zaujímavý tým, že aj keď obsahuje lepok, niektorí pacienti s celiakiou ho bez problémov môžu jesť. Obsahuje tiež vitamín E, tiamín, riboflavín, fosfor, horčík, zinok, komplex zložitých cukrov a mnoho ďalších výživných látok. Chuťovo je sladký a tuhý aj po dlhšom varení, najlepší je zmäknutý namáčaním niekoľko hodín bez varenia. Múka z neho je výborná na výživné pečivo, možno ho pripraviť na spôsob ryže.

Rozhýbte svoju kuchyňu - na kolieskach!

Varenie a ďalšie práce v kuchyni sú spojené s rôznym premiestňovaním vecí. Neustále niečo niekam prenášame, pretože potrebujeme dostatok voľného priestoru na prechádzanie i odkladanie potravín, nádob a podobne. Lenže žiadna kuchynská linka nie je nafukovacia a praktických odkladacích či príručných plôch je stále nedostatok. Kde ich však vziať? Riešením by mohol byť mobilný príručný nábytok.

Chce to kolieska
I v tej najmodernejšej kuchyni usporiadanej podľa posledných ergonomických výskumov sa stále veľa nachodíme. Prečo? Pretože potreba priestoru pri varení sa mení v závislosti od typu pripravovaného jedla i počtu stravníkov. Ak teda často usporadúvame posedenie s priateľmi alebo sa u nás pravidelne schádza celá rodina, prídu nám vhod príručné stolíky či skrinky. Aby však plnili bezozbytku svoj účel, musia byť variabilné a pojazdné. Jedine také bez problémov presunieme, prípadne zložíme a upraceme. Reč je teda o kuchynskom nábytku na kolieskach. Tieto stolíky či výsuvné kontajnery spravidla obsahujú to, čo potrebujeme pre väčšie varenie. Poskytujú ďalší odkladací priestor. Namiesto hornej odkladacej plochy môžu mať mäsiarsku dosku na krájanie, indukčnú platničku alebo grilovaciu dosku.

Poklad malej kuchyne
Mobilné a nastaviteľné kusy nábytku sú veľmi dobrým riešením predovšetkým pre menšie kuchyne s malým pracovným priestorom. Pod pracovnú dosku môžeme umiestniť hneď niekoľko podobných skriniek a stolíkov. Tie v prípade potreby jednoducho prisunieme k linke, a razom sa nám pracovná plocha zväčší. Upratané budú rovnako rýchlo. Ich bočné strany využijeme na zavesenie vreciek, do ktorých prehľadne uložíme drobnosti, utierky, chňapky atď.

Nové tipy pojazdných vozíkov
Mobilný nábytok sa rozhodne nestratí ani v modernej kuchyni. Existujú celé pojazdné zostavy, ktoré činia systém mobilného nábytku dokonalým a hodia sa do každej kuchyne. Stačí závesné kovanie a doska, prípadne ešte zostava pojazdových líšt a dve kolieska. Vďaka takejto zostave je možné pracovnú plochu ľahko presúvať podľa potreby tak, aby nebolo nutné príliš prechádzať z miesta na miesto. Pracovný stôl je naviac vybavený zásuvkami, kam je možné uložiť nože, dosky na krájanie, drobné kuchynské nástroje, príbory... Stôl je možné používať ako odkladaciu i pracovnú plochu a keď je všetko hotové, jednoducho ho zasunúť na určené miesto v linke. Hrany pojazdného stola a zásuvky sú v rovnakom vzore ako časť linky, kam sa zasúva. Úkryt je dokonalý. Pojazdy produkujú dnes už mnohí výrobcovia nábytkového kovania na mieru. Dá sa teda objednať v kuchynskom štúdiu či u stolára buď s celou linkou, alebo dodatočne.

Nie je koliesko ako koliesko
Pojazdný nábytok je praktický a môže nám ušetriť mnoho času i námahy. Ak sa teda rozhodneme si ho kúpiť, mali by sme okrem iného tiež dať pozor, akými kolieskami je opatrený. Nie je totiž koliesko ako koliesko. Existujú pryžové, kovové, drevené, gumové, sklenené alebo z kombinovaných materiálov. Nie každé sa hodí pre akýkoľvek povrch. Platí zásada, že tvrdé kolieska nepatria na tvrdý povrch. To znamená, že napríklad kovové nie sú vhodné na dlažbu či plávajúcu podlahu, ale na koberci urobia veľmi dobrú službu. V kuchyni asi najčastejšie použijeme mäkké kolieska. Tie sa po tvrdom povrchu nešmýkajú a nemôžu ho odrieť.

Dôležitý je tiež priemer koliesok a ich šírka. Tieto rozmery sú určené predovšetkým záťažou nábytku. Platí tu, že čím väčšia je záťaž, tým robustnejšie by samozrejme mali byť kolieska. Dnes už sa bežne používajú kolieska opatrené brzdičkou, ktorá mobilnému nábytku zaisťuje stabilitu.

Niekoľko tipov pri výbere mobilného nábytku:

  • väčší priemer koliesok zaisťuje plynulejší pohyb na dlhšie vzdialenosti,
  • vždy používame tvrdé kolieska na mäkký povrch a opačne,
  • ak chceme kolieska s aretáciou, kladieme dôraz na kvalitné prevedenie a materiál,
  • čím väčší a ťažší je nábytok, tým pevnejšie a väčšie musia byť kolieska,
  • ak kupujeme nábytok na kolieskach, mal by byť zaistený i servis a výmena poškodených koliesok.

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.