Choď na obsah Choď na menu
 


Polievky

27. 4. 2009
 
Hovädzia polievka

 

Potrebujeme * 250 g hovädzieho mäsa * 150 g kostí * 150 g koreňovej zeleniny * 50 g karfiolu * cibuľu * strúčik cesnaku * petržlenovú a zelerovú vňať * 4 zrnká čierneho korenia * soľ

Ako na to?

* Mäso dáme spolu s kosťami variť do studenej osolenej vody. Pri varení sa tvorí pena, ktorú nezberáme. Po chvíli sa zrazí a usadí na dne hrnca.
Po 2 hodinách varenia pridáme očistenú zeleninu, cibuľu, cesnak, korenie a zviazanú vňať. Keď je mäso mäkké, polievku precedíme a zavaríme do nej pečeňové halušky alebo rozšľaháme žĺtok.

Slepačia polievka

Potrebujeme * menšiu sliepku * 150 g koreňovej zeleniny * mladý kaleráb * 2 mladé póry * cibuľu * mleté čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Očistenú a umytú sliepku dáme variť do studenej vody. Po hodine varenia pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu, očistenú cibuľu, nakrájaný kaleráb a póry.
Osolíme, okoreníme a uvaríme. Uvarenú polievku precedíme a zavaríme do nej rezance.

Zeleninová polievka

Potrebujeme

* 250 g miešanej zeleniny * 30 g tuku na dusenie malú cibuľu 1/2 l mlieka žĺtok 1/4 l vody 30 g tuku 30 g múky soľ petržlenovú vňať pažítku

Ako na to?

* Na tuku udusíme na tenké rezance pokrájanú zeleninu (mrkvu, petržlen, kel, karfiol, hrášok, kaleráb) a cibuľu, zalejeme teplou vodou, pridáme svetlú zápražku, osolíme a povaríme. Hotovú polievku zlepšíme mliekom, v ktorom sme rozhabarkovali žĺtok.
Pridáme petržlenovú vňať a pažítku. Do polievky môžeme pridať ryžu alebo jemne nastrúhané cesto.

Klasická hustá hrachovka

Potrebujeme

* 200 g suchého hrachu * olej * cibuľu * soľ * údené rebierko * cesnak * majorán

Ako na to?

* Hrach preberieme, prepláchneme a cez noc namočíme. Potom ho uvaríme spolu s údeným mäsom.
Mäso vyberieme, oberieme a nakrájame na malé kocky. Hrach aj s vodou dobre rozmixujeme na hladkú kašu. Na tuku speníme cibuľu dozlatista, nalejeme na ňu rozmixovaný hrach, osolíme, ochutíme prelisovaným cesnakom a majoránom a nasypeme mäso. Podľa potreby rozriedime vývarom alebo zahustíme zápražkou.

Brokolicová polievka

Potrebujeme * brokolicu * zemiaky * smotanu na varenie * cibuľku * olej * korenie * červenú papriku * vegetu * soľ * muškátový orech * 1 PL múky

Ako na to?

* Cibuľku speníme na oleji, zahustíme múkou a zalejeme vodou. Pridáme pokrájanú brokolicu a necháme zovrieť, kým sa brokolica neuvarí.
Keď je uvarená do mäkka, rozmixujeme ju mixérom, pridáme korenia, ochutíme, pridáme na kocky pokrájané zemiaky a všetko ešte zahustíme smotanou. Necháme prevrieť a podávame.

Držková polievka

Potrebujeme

* 700 g držiek * veľkú cibuľu * soľ * 150 ml vývaru z kostí * 30 g hladkej múky * 30 g masti mletú papriku * rascu * mleté čierne korenie * strúčik cesnaku * majorán

Ako na to?

* Očistené držky vyumývame vo viacerých dávkach vody, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu.
Asi po 15 minútach varenia vodu zlejeme a držky znovu zalejeme čistou vodou. Výmenu vody po 15 minútach znovu opakujeme. Potom k držkám pridáme polovicu cibule, soľ a varíme asi 2 a pol až 3 hodiny. Na masti speníme druhú polovicu cibule, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku, do ktorej dáme trochu mletej papriky. Zápražku zalejeme precedeným vývarom z držiek a kostí. Pridáme rascu, korenie, cesnak pretretý so soľou a varíme ešte pol hodiny. Potom pridáme na rezance pokrájané držky a varíme ešte 5 minút. Polievku musíme občas premiešať. Nakoniec ju dochutíme majoránom.

Kalerábová polievka

Potrebujeme

* 350 g kalerábu * 40 g masti * 40 g hladkej múky * soľ * 1/2 I vody * mleté čierne korenie * zelenú petržlenovú vňať

Ako na to?

* Očistený kaleráb pokrájame na rezance a podusíme. Z masti a múky pripravíme bledú zápražku a zalejeme ju vodou.
Povaríme a pridáme kaleráb.
Varíme dovtedy, kým nie je kaleráb mäkký. Nakoniec polievku osolíme, okoreníme a pridáme posekanú petržlenovú vňať.

Demikát

Potrebujeme

* 300 g bryndze * 500 - 1 000 g zemiakov * 300 g údeného syra * strúhaničku * petržlenovú vňať * červenú papriku * 11 vody * soľ

Ako na to?

* Do mierne osolenej vriacej vody dáme variť zemiaky a sušenú alebo čerstvú petržlenovú vňať a nakoniec za hrsť strúhaničky Medzitým si v malom hrnčeku rozpustíme bryndzu v horúcej vode (najlepšie odobratej z hrnca pred vložením zemiakov), do ktorej vmiešame lkl mletej červenej papriky.
Do uvarených zemiakov vlejeme rozmiešanú bryndzovú kašu a po zovretí polievku hneď odstavíme.
Polievku dochutíme (najlepšie až na tanieri] kockami tvrdého údeného syra. Tradičnú slovenskú špecialitu môžeme podávať aj s opečenými kúskami bieleho chleba alebo pečiva.

Karfiolová polievka

Potrebujeme

* karfiol * 30 g masla * 40 g hladkej múky * 1,5 I zeleninového bujónu * 200 ml mlieka * muškátový oriešok * vegetu * soľ * petržlenovú vňať

Ako na to?

* Maslo rozohrejeme a múku opražíme dozlatista. Zápražku zalejeme bujónom. Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky, pridáme do polievky a uvaríme do mäkka.
Do polievky prilejeme mlieko. Podľa chuti pridáme soľ, vegetu, trocha muškátového orieška a ešte povaríme. Každú porciu ozdobíme posekanou petržlenovou vňaťou.

Gulášová polievka

Potrebujeme * 60 g údenej slaniny * 400 g zemiakov * cibuľu * 40 g hladkej múky * 4 PL leča * 1,2 l vody * mletú rascu * zelerovú a petržlenovú vňať * 1 kl mletej červenej papriky * soľ

Ako na to?

* Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, opražíme, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opäť opražíme.
Na chvíľku odstavíme, vmiešame červenú papriku, položíme naspäť na platničku, poprášime múkou, zalejeme 1 200 ml vody, pridáme lečo, nakrájané zemiaky, mletú rascu, soľ a uvaríme. Dochutíme petržlenovou a zelerovou vňaťou.

Syrová polievka

Potrebujeme * staršiu žemľu * 30 g masla * 60 g múky * 1 l vývaru * 125 ml sladkej smotany * 150 g tvrdého syra * cukor * žĺtok * zelenú petržlenovú vňať * mletú sladkú papriku * korenie * soľ

Ako na to?

* Žemľu nakrájame na kocky a osmažíme na masle. Zvyšok masla v hrnci rozpustíme, zmiešame s múkou a prelejeme vychladnutým vývarom a smotanou. Varíme 10 minút. Syr nastrúhame a necháme v polievke rozpustiť. Podľa chuti osolíme a okoreníme, môžeme použiť aj štipku cukru. Pridáme žĺtok rozmiešaný v malom množstve polievky a nakoniec pridáme osmaženú žemľu a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a ochutíme sladkou paprikou.

Fazuľová polievka s haluškami

Potrebujeme * 200 g veľkozrnnej fazule 150 g koreňovej zeleniny * 50 g údenej slaniny * malú cibuľu * 40 g hladkej múky * 2 kl mletej červenej papriky * soľ * mleté čierne korenie * 100 g párkov Na bešamelové halušky * 20 g masla * 20 g hrubej múky * 50 ml mlieka * 50 ml vody * soľ * vajce * strúhanku * zelenú petržlenovú vňať

Ako na to?

* Fazuľu namočíme deň vopred. Na druhý deň k nej pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu a uvaríme do mäkka. Údenú slaninu pokrájame na kocky, pridáme cibuľu posekanú nadrobno, speníme, primiešame múku, znova opražíme, zafarbíme červenou paprikou a zamiešame do polievky.
Potom polievku osolíme, okoreníme čiernym korením, pridáme párky pokrájané na kolieska a povaríme 20 minút. Nahádžeme halušky a povaríme 5 minút. Z masla, múky, mlieka, soli a vody uvaríme za stáleho miešania bešamel a do vychladnutej zmesi zamiešame vajce, strúhanku a zelenú petržlenovú vňať posekanú na drobno. Z pripraveného cesta povykrajujeme lyžičkou halušky.

Indická kuracia polievka

Potrebujeme * polovicu väčšieho kurčaťa * koreňovú zeleninu * 1 PL karí korenia * soľ * 100 g mandlí * 1/4 l smotany na šľahanie

Ako na to?

* Zeleninu očistíme, umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a s polovicou kurčaťa dáme variť do 2 l studenej vody. Dochutíme karí korením a soľou. Mäkké kurča vyberieme, vykostíme, vývar precedíme, vložíme doň vykostené mäso, pridáme lúpané mandle a smotanu. Polievku ešte 5 minút zľahka povaríme.

Krémová zelerová polievka

Potrebujeme * 600 g zeleru * cibuľu * 40 g masla * 750 ml vývaru * 200 ml bieleho vína * 1 - 2 kl citrónovej šťavy * kryštálový cukor * zelerovú vňať * mleté biele korenie * soľ * 100 ml smotany na šľahanie * žĺtok

Ako na to?

* Zeler a cibuľu pokrájame na menšie kúsky. Zeleninu opražíme v hrnci na masle, podlejeme vývarom, vínom a 20 minút povaríme. Potom polievku rozmixujeme, ochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a štipkou cukru. Pridáme zelerovú vňať a ešte chvíľu povaríme.
V smotane rozmiešame žĺtok a vylejeme ju do polievky, ktorú už nevaríme. Podávame s plátkami opečeného sendviča.

Polievka zo zelenej fazuľky

Potrebujeme * 500 g zelenej fazuľky * 300 g zemiakov * olej * 1 PL cukru * 2 PL octu * 3 PL hladkej múky * 200 ml smotany * kôpor * soľ

Ako na to?

* Fazuľku umyjeme, zbavíme vlákien a nakrájame. Dáme ju variť do osolenej vody. Pred dovarením pridáme zemiaky nakrájané na kocky a uvaríme ich domäkka. Z oleja a múky urobíme bledú zápražku, zalejeme studenou vodou, rozmiešame, vlejeme do polievky spolu so smotanou a povaríme 20 minút.
Nakoniec posypeme posekaným kôprom, dochutíme cukrom, octom a necháme prejsť varom.

Kyslá vajcová polievka

Potrebujeme * vajcia * tuk * múku * 1 kl mletej papriky * 2 bobkové listy * cukor * soľ

Ako na to?

* Tuk rozpálime a s dostatočným množstvom múky pripravíme červenú zápražku. Pridáme do nej červenú papriku a zriedime ju studenou vodou.
Ochutíme bobkovými listami, soľou, trochou cukru, potom necháme 10 - 15 minút vrieť na miernom ohni. Vajcia púšťame do polievky opatrne, aby sa podľa možnosti nerozvarili.

Francúzska krémová cesnaková polievka

Potrebujeme

* 60 g masla * 2 - 3 celé hlávky cesnaku * 2 menšie cibule * 1/2 l mlieka * 1/2 l vývaru * 5 väčších zemiakov * soľ * mleté čierne korenie * majorán * bagetu

Ako na to?

* V hrnci rozpustíme 30 g masla, pridáme všetok cesnak (celé strúčiky), opečieme ich do zlatista, potom pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku a smažíme asi 2 - 3 minúty.
Ďalej pridáme zemiaky pokrájané na menšie kocky a zvyšok masla. Potom pridáme vývar a mlieko a necháme variť, kým všetko nezmäkne. Hotovú polievka rozmixujeme do krémova, pridáme korenie a podávame s opečenou bagetou.

Barania polievka

Potrebujeme * 250 g baranieho mäsa * 1 PL oleja * cibuľu 150 g koreňovej zeleniny * 2 paradajky * 2 PL paradajkového pretlaku * 2 PL sterilizovaných kapií * 1 kl mletej červenej papriky * 100 g zemiakov * ocot * bobkový list * 1,2 l vody * mleté čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Mäso s kosťou nasekáme na menšie kúsky, vložíme do studenej osolenej vody a uvedieme do varu.
Keď polievka začne vrieť, zmiernime teplotu a pomaly uvaríme domäkka. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a očistenú na malé kocky nakrájanú zeleninu, pridáme paradajkový pretlak a mletú červenú papriku.
Premiešame a krátko opražíme. Potom pridáme olúpané paradajky zbavené jadrovníkov a nakrájané na rezance. Zalejeme vodou, pridáme očistené a nakrájané zemiaky, bobkový list a uvaríme domäkka. Zalejeme precedeným vývarom, pridáme uvarené mäso a krátko povaríme.
Nakoniec primiešame sterilizovaný hrášok a nasekané kapie.
Okoreníme mletým čiernym korením a dochutíme octom.

Teľacia polievka

Potrebujeme * 250 g teľacieho mäsa * 100 g mrkvy * 150 g hrášku * 50 g ryže zeler * vajce * cibuľu * 2 zelené papriky * 1 PL múky * 1kl mletej červenej papriky * petržlenovú vňať * mleté čierne korenie a soľ

Ako na to?

* Múku opražíme na oleji dozlata, zalejeme vodou a privedieme do varu. Mäso nakrájame na malé kocky, vložíme do vriacej zapraženej vody a varíme pol hodiny.
Mrkvu, zeler, cibuľu a papriky nakrájame na rezance a spolu s nasekaným cesnakom a hráškom pridáme do polievky. Ochutíme mletou paprikou, soľou a mletým čiernym korením. Keď je mäso so zeleninou mäkké, vmiešame do polievky vajce. Nakoniec pridáme ryžu uvarenú v osolenej vode.

Talianska polievka

Potrebujeme * celé kurča * 250 g kyslej smotany * petržlen * zeler * kaleráb * čerstvú kapustu * paradajky * cibuľu * cesnak * zemiaky * muškátový orech * bobkový list * rozmarín * materinu dúšku * vínny ocot * nové a čierne korenie

Ako na to?

* Rozporciované kurča dáme variť do vody. Pridáme koreniny a varíme do polomäkka, pridáme nakrájanú zeleninu a varíme domäkka. Nakoniec zatrepeme kyslou smotanou a dochutíme trochou octu.

Kelová polievka

Potrebujeme * 100 g údenej slaniny * 150 g vareného hov. jazyka * 200 ml bieleho vína * 1/2 kg kelu * konzervu bielej fazule * worcesterskú omáčku * čili omáčku * cibuľu * 2 strúčiky cesnaku 2 PL olivového oleja * 50 g múky * 1 l mäsového vývaru * 1 PL rasce * bobkový list * 1 kl saturejky * zväzok pažítky * mleté čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Olej rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na malé kocky.
Pridáme cesnak rozotrený so soľou, nadrobno nasekanú cibuľu a krátko opražíme. Kel očistíme, umyjeme a nakrájame na prúžky, spolu s nakrájaným jazykom pridáme k cibuli a krátko opražíme. Ochutíme rascou a bobkovým listom, zalejeme mäsovým vývarom a povaríme asi 10 minút.
Múku premiešame s bielym vínom a zahustíme ňou polievku. Pridáme fazuľu a ochutíme saturejkou, soľou, mletým čiernym korením, worcesterskou a čili omáčkou. Posypeme nakrájanou pažítkou a podávame.

Zemiaková polievka

Potrebujeme * 400 g zemiakov * 50 g údenej slaniny * 100 g párkov * cibuľu * 150 g koreňovej zeleniny * 40 g hladkej múky * 2 kl mletej červenej papriky * petržlenovú vňať * vegetu * mleté čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Údenú slaninu nakrájame na menšie kúsky, rozškvaríme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu.
Všetko opražíme, poprášime múkou, znova opražíme, pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ, zalejeme 1,2 l vody a uvaríme takmer domäkka.
Pridáme nakrájané párky a dovaríme. Podávame s nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dochutíme vegetou.
Polievka má byť hustejšia.

Tekvicová polievka

Potrebujeme * 1 kg žltej tekvice * 200 g zemiakov * 200 g mrkvy * 50 g masla * 2 cibule * 3 PL oleja * 3 PL posekanej bazalky * 1 l slepačieho vývaru * soľ * mleté čierne korenie * 200 ml smotany na varenie * 1 PL tekvicového oleja * tekvicové semienka

Ako na to?

* Tekvicu a zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. V hrnci opražíme pokrájanú cibuľku, pridáme tekvicu a zemiaky, popražíme asi 3 minúty, prilejeme vývar a varíme na miernom ohni 25 minút alebo kým nie je tekvica mäkká.
Polievku rozmixujeme, pridáme soľ, korenie a smotanu a necháme ešte raz zovrieť.
Pred podávaním do polievky vmiešame maslo, tekvicové semienka a posypeme bazalkou.

Drožďová polievka so špenátom

Potrebujeme * cibuľu * olej * 50 g droždia * 1,5 l vody * kocku bujónu * 2 PL ovsených vločiek * 150 g špenátu * mleté čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Na opraženej cibuli speníme droždie a zalejem vývarom. Pridáme pomleté ovsené vločky a chvíľu povaríme. Na záver vložíme pokrájaný listový špenát, ochutíme mletým čiernym korením, soľou a necháme prejsť varom.

Cviklová polievka

Potrebujeme * 200 g cvikly * menší petržlen * väčšiu mrkvu * 1/2 menšieho zeleru * cibuľu * 300 g zemiakov * 200 ml kyslej smotany * 2 vajcia uvarené natvrdo * 2 PL maizeny * ocot * 2,5 l vody * 1 kl cukru * 1 kl vegety * kocku mäsového bujónu * mleté čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Cviklu, petržlen, mrkvu a zeler nakrájame na tenké rezance, cibuľu nakrájame nadrobno, dáme do hrnca, osolíme a zalejeme vodou.
Ochutíme vegetou, mäsovým bujónom, mletým čiernym korením a uvaríme do polomäkka. Potom pridáme očistené a na malé kocky pokrájané zemiaky a všetko spolu uvaríme domäkka.
Nakoniec zahustíme smotanou zmiešanou s maizenou, privedieme do varu a hneď odstavíme. Dochutíme soľou, octom a cukrom.

Ryžová polievka s mrkvou

Potrebujeme * 20 g ryže * 150 g mrkvy * 1kl olivového oleja * soľ * vegetu * nové celé korenie * petržlenovú vňať

Ako na to?

* Mrkvu umyjeme, očistíme a najemno postrúhame. Krátko urestujeme na olivovom oleji, zalejeme vodou a podľa chuti pridáme ingrediencie. Ryžu umyjeme a pridáme do polievky, varíme do mäkka. Na záver pridáme na drobno posekanú petržlenovú vňať.

Hlivová polievka

Potrebujeme * 4 PL očistenej hlivy * 1/2 PL masti * 1 kl hladkej múky * cibuľu * strúčik cesnaku * červenú sladkú papriku * mleté čierne korenie * 2 PL strúhaného cesta * petržlenovú vňať * soľ

Ako na to?

* Umytú hlivu vložíme do studenej osolenej vody a varíme. Na masti speníme postrúhanú cibuľu, rozotrený cesnak a nasucho do ružova opraženú hladkú múku.
Pridáme červenú papriku, zalejeme asi 100 ml studenej vody a vymiešame na hladkú kašičku. Keď je hliva mäkká, pridáme zápražku, mleté čierne korenie a spolu povaríme. Nakoniec zavaríme strúhané cesto a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.

Rajčinová polievka s cuketou

Potrebujeme * 2 veľké cukety * 4 strúčiky cesnaku * zväzok jarnej cibuľky * rajčinovú šťavu * soľ * korenie * olivový olej * parmezán

Ako na to?

* V hrnci rozohrejeme olej, na ktorom opečieme na kocky nakrájané cukety, na drobno nasekaný cesnak a bielu časť cibuľky.
Prilejeme rajčinovú omáčku a asi 1/4 l vody. Privedieme k varu, dochutíme. Podávame ozdobené vňaťou jarnej cibuľky, pokvapkané olivovým olejom. Chuť výborne zvýrazní nastrúhaný parmezán (možno ho vynechať alebo poprípade nahradiť iným druhom syra s výraznejšou chuťou).

Šalátová polievka

Potrebujeme * 30 g múky * 30 g masla * 1/2 l vody * soľ * 1/2 l mlieka * 2 g múky * 2 hlávky šalátu * ocot * cukor * kôpor

Ako na to?

* Z nasucho opraženej múky a masla pripravíme zápražku, zalejeme ju vodou, osolíme a povaríme. V mlieku dohladka rozhabarkujeme múku, vlejeme ju do polievky a dobre povaríme. Nakoniec pridáme pokrájaný hlávkový šalát, podľa chuti okyslíme, osladíme a necháme prejsť varom. Do hotovej polievky zamiešame umytý a nadrobno posekaný kôpor.

Uhorková polievka

Potrebujeme * 2 l vody * soľ * 30 g masla * 300 g uhoriek * 30 g hladkej múky * 100 ml kyslej smotany * pažítku * 300 g zemiakov * ocot

Ako na to?

* Očistené uhorky pokrájame na malé kúsky alebo postrúhame na hrubom strúhadle, osolíme a udusíme na masle. Potom posypeme múkou, opražíme, zalejeme horúcou vodou alebo vývarom z kostí, pridáme na kocky pokrájané zemiaky a uvaríme. Nakoniec zjemníme kyslou smotanou, pridáme nadrobno nasekanú pažítku a podľa chuti okyslíme. Namiesto zemiakov môžeme k polievke podávať opraženú žemľu.

Rajčiaková polievka s kapustou

Potrebujeme * 1/2 kg hlávkovej kapusty * 1,5 l vody * soľ * celé čierne korenie * 100 g rajčiakového pretlaku * olej * cibuľu * 40 g múky * 1 - 2 g cukru

Ako na to?

* Do vriacej osolenej vody dáme variť na rezance pokrájanú kapustu aj s niekoľkými zrniečkami čierneho korenia a s rajčiakovým pretlakom. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme múku, opražíme, zalejeme vodou, vlejeme do polievky, dobre povaríme a podľa chuti prisladíme.

Reďkvičková polievka

Potrebujeme * 2 zväzky reďkvičiek * mletý muškátový kvet * smotanu na šľahanie * petržlenovú vňať * 2 cibule * olej * žĺtok * vegetu

Ako na to?

* Nadrobno nakrájanú cibuľku osmažíme, pridáme nasekané lístky z reďkvičiek a chvíľu dusíme. Zalejeme vodou, pridáme vegetu, korenie a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Nakoniec pridáme smotanu, do ktorej sme vložili žĺtok a nasekané reďkvičky. Polievku ozdobíme zelenou vňaťou.

Hrášková polievka

Potrebujeme * sterilizovaný hrášok * malú cibuľku * bravčovú masť * vegetu * korenie * soľ * hovädzí bujón * maggi

Na halušky * 2 vajcia * 6 lyžíc mlieka * 2 PL oleja štipku soli * hladkú múku

Ako na to?

* Na masti necháme doružova speniť nadrobno posekanú cibuľku, potom zalejeme vodou a pridáme hovädzí bujón, sterilizovaný hrášok, korenie a necháme variť. Približne po 5 minútach pridáme halušky, ktoré sme pripravili zmiešaním jednotlivých surovín, dochutíme vegetou a maggi. Necháme prevrieť.

Kapustnica so šošovicou a hubami

Potrebujeme * 50 g šošovice * 10 g sušených húb * 300 g kyslej kapusty * 60 g údenej slaniny * 20 g cibule * 30 g hladkej múky * bobkový list * rascu * mleté čierne korenie * mletú červenú papriku

Ako na to?

* Vopred namočenú šošovicu dáme variť. Pridáme sparené posekané huby, rascu a bobkov list, po chvíli aj kapustu a dovaríme. Pokrájanú slaninu rozškvaríme, pridáme múku, posekanú cibuľu a spolu popražíme. Primiešame mletú papriku, zalejeme vodou, pridáme do uvarenej šošovice s kapustou a ešte povaríme.

Polievka z ovsených vločiek

Potrebujeme * 2 l vody * 100 g vločiek * cibuľu * 120 g miešanej zeleniny * 100 ml smotany * žĺtok * 20 g tuku * zelený petržlen a pažítku * soľ

Ako na to?

* Do studenej osolenej vody dáme variť zeleninu a cibuľu pokrájanú na kolieska. Pridáme ovsené vločky a varíme do zmäknutia. Polievku precedíme a primiešame smotanu, žĺtok a tuk. Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.

Jarná polievka

Potrebujeme * 2 mladé karfioly * 200 g zeleného hrášku * 2 mrkvy * petržlen * mladý kaleráb * olej * cibuľu * mletú červenú papriku * soľ * zelenú petržlenovú vňať

Ako na to?

* Jarnú polievku pripravujeme z mladej a čerstvej zeleniny, aby mala charakteristickú chuť aj vôňu. Karfioly rozoberieme na ružičky, mrkvu, petržlen a kaleráb očistíme a pokrájame. Zeleninu umyjeme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať a trocha osušiť.
Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, odstavíme, primiešame mletú červenú papriku a opäť dáme na oheň. Potom pridáme rozobratý karfiol, vylúpaný zelený hrášok, pokrájanú mrkvu, petržlen a kaleráb, prikryjeme a dusíme 15 minút. Zalejeme jemným mäsovým vývarom alebo vodou, osolíme a uvaríme do mäkka.
Vody pridáme len toľko, aby polievku nebolo treba zahusťovať a dopĺňať zápražkou. Podávame so zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.

Jablková polievka

Potrebujeme * 40 g ryže * 600 ml vody * 60 g cukru * 500 g jabĺk * škoricu * soľ

Ako na to?

* Ryžu dáme variť. Pridáme cukor, pokrájané jablká so šupkou, škoricu a povaríme.
Uvarené pretrieme, osolíme a necháme vychladnúť.

Studená jogurtová polievka

Potrebujeme * 2 jogurty * 3 strúčiky cesnaku * soľ * 6 jadier vlašských orechov * 2 PL oleja * 1/2 PL octu * šalátovú alebo kyslú uhorku * kôpor

Ako na to?

* Jogurty rozmiešame s vodou, pridáme popučený cesnak a posekané orechové jadrá.
Osolíme, prilejeme ocot, olej a zľahka premiešame. Nakoniec pridáme na tenké plátky pokrájanú uhorku. Polievku vychladíme v chladničke a pred podávaním posypeme nadrobno pokrájaným čerstvým kôprom. Podávame s bielym chlebom.

Studená pivová polievka

Potrebujeme * 800 ml piva * krajec suchého chleba * 1 PL cukru * 2 PL hrozienok * citrón

Ako na to?

* Umytý citrón olúpeme, pokrájame na kolieska, zalejeme pivom, pridáme cukor, postrúhaný chlieb a za stáleho miešania prevaríme. Uvarenú zmes precedíme, dochutíme, vložíme umyté a horúcou vodou sparené hrozienka.
Studenú pivovú polievku podávame bez ďalšej prílohy.

Kôprová jogurtová polievka

Potrebujeme * 300 g jogurtu * 300 ml mlieka * 50 g šunky * vajce * 100 g šalátovej uhorky * soľ * kôpor

Ako na to?

* Jogurt rozšľaháme so studeným mliekom. Šunku, natvrdo uvarené a olúpané vajce a očistenú šalátovú uhorku bez jadier pokrájame na drobné kocky. Umytý kôpor nadrobno pokrájame.
Všetky upravené potraviny vmiešame do rozšľahaného jogurtu a osolíme. Polievku môžeme pripraviť s vložkou reďkovky, cibuľky, zelenej papriky alebo inej čerstvej zeleniny. Polievku podávame studenú, dokonca do nej môžme vložiť kocky ľadu.

Šampiňónová polievka

Potrebujeme * 300 g šampiňónov * 1/4 l smotany 100 g koreňovej zeleniny * malú cibuľu * 40 g hladkej múky * 40 g rastlinného oleja * 1 l vývaru * muškátový oriešok * zelenú petržlenovú vňať * soľ

Ako na to?

* Na oleji opražíme očistené, nadrobno pokrájané šampiňóny. Pridáme pokrájanú zeleninu a cibuľu, zľahka opražíme, poprášime múkou. Po chvíli zalejeme vývarom a uvaríme do mäkka. Zjemníme smotanou, ochutíme postrúhaným muškátovým orieškom, nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou a posolíme.

Mrkvová polievka

Potrebujeme * 60 g ryže * 150 g mrkvy * 1 PL olivového oleja * 200 ml kyslej smotany * vegetu * 1,5 l vody * 2 kocky zeleninového bujónu * soľ

Ako na to?

* Mrkvu umyjeme, očistíme a najemno postrúhame. Krátko urestujeme na oleji, zalejeme vodou, pridáme bujón, soľ a vegetu. Povaríme. Potom pridáme opláchnutú ryžu a varíme, kým ryža nezmäkne. Krátko pred uvarením pridáme smotanu.

Špenátová polievka

Potrebujeme * 300 g mrazeného špenátu * 50 g sterilizovaného hrášku * 2 zemiaky * 800 ml mlieka * žĺtok * cibuľu * 1 PL hladkej múky * 2 PL oleja * soľ

Ako na to?

* Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme špenát a rozmrazíme ho. Po rozmrazení zalejeme mliekom, v ktorom sme rozhabarkovali múku so žĺtkom. Pridáme na kocky pokrájané zemiaky a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Ku koncu pridáme hrášok. Osolíme a podávame.

Šošovicová polievka s kokosom

Potrebujeme * 100 g šošovice * väčšiu cibuľu * 4 paradajky * 2 PL sušených húb * 2 PL masla * strúhaný kokos * mletý klinček * mleté čierne korenie * soľ

Ako na to?

* Prebranú šošovicu namočíme asi na 2 hodiny do studenej vody. Sušené huby preperieme, namočíme a necháme napučať. Na masle speníme jemne nakrájanú cibuľu, vložíme do nej na osminky nakrájané paradajky, krátko podusíme a pridáme precedenú šošovicu, huby a strúhaný kokos.
Všetko zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom a varíme do mäkka. Dochutíme mletým klinčekom a čiernym korením.

Egrešová polievka

Potrebujeme * 300 g egrešov * 3 PL medu * 30 g masla * 30 g hladkej múky * 200 ml mlieka * soľ

Ako na to?

* Do 700 - 800 ml vody vložíme med, necháme ho zovrieť, potom pridáme egreše a udržiavame vo vare.
Medzitým si pripravíme svetlejšiu zápražku, zalejeme ju mliekom, chvíľu ju povaríme, pridáme k egrešom, necháme všetko prejsť varom a potom polievku precedíme cez sitko.
Pred podávaním polievku podľa chuti osolíme.

Banánová polievka

Potrebujeme * 1 l mlieka * 1/4 l vody * 250 g banánov * 30 - 40 g zemiakovej múčky * vanilkový cukor * cukor podľa chuti * štipku soli * žĺtok

Ako na to?

* Zemiakovú múčku rozmiešame v studenej vode, nalejeme ju do vriaceho mlieka a krátko povaríme. Pridáme soľ, vanilkový cukor, odstavíme a zahustíme žĺtkom rozmiešaným v troche vody. Žĺtok necháme len krátko prehriať. Banány uvaríme v cukrovom roztoku, rozmixujeme a pridáme do mlieka. Ako prílohu podávame piškóty.

Jahodová polievka

Potrebujeme * 1/4 l mlieka * 40 g vanilkového cukru * 100 g guľatej ryže * 750 g jahôd * 1/4 l ríbezľovej šťavy * 40 g práškového cukru * 50 g mandlí * vajce * 10 g soli

Ako na to?

* V hrnci prevaríme mlieko s vanilkovým cukrom a soľou. Pridáme prebranú a prepláchnutú ryžu a na miernom ohni varíme asi 40 minút za občasného miešania. Medzitým preperieme jahody a osem pekných kúskov odložíme na ozdobu. Ostatné jahody rozmixujeme s ríbezľovou šťavou a práškovým cukrom.
Medzitým olúpeme mandle, pokrájame ich na lupienky a na panvici nasucho opražíme do zlatista. Ihneď ich vyberieme z panvice a necháme vychladnúť. Mäkkú uvarenú ryžu odložíme z ohňa a do schladnutej vmiešame vajce. Z tejto hmoty rukami vytvarujeme malé úhľadné knedličky. Rozdelíme ich do tanierov a prelejeme studenou jahodovou polievkou. Polievku ozdobíme polovicami jahôd a posypeme opraženými mandľovými lupienkami.

Kôprová polievka

Potrebujeme * zemiaky * soľ * vodu * rascu * plnotučné mlieko * kôpor * 2 vajíčka * polohrubú múku

Ako na to?

* Zemiaky ošúpeme, nakrájame a dáme variť do vody. Pridáme rascu a soľ. Keď sú takmer uvarené, pridáme nakrájaný kôpor a necháme ešte asi 5 minút variť. Potom pridáme mlieko, necháme krátko prejsť varom a ak treba, môžeme polievku zahustiť 2 - 3 lyžicami polohrubej múky. Do horúcej polievky ešte zamiešame vajce.

Polievka z mletého mäsa

Potrebujeme * 300 g mletého mäsa * 100 g koreňovej zeleniny * malú cibuľu * soľ * celé čierne korenie * vajce * 2 PL strúhaného syra * petržlenovú vňať

Ako na to?

* Mleté mäso zalejeme studenou vodou, dobre ho rozmiešame, pridáme korenie, soľ a varíme asi pol hodiny.
Pred dovarením pridáme nastrúhanú zeleninu a nadrobno nakrájanú cibuľu.
Nakoniec vlejeme do polievky rozšľahané vajce s nastrúhaným syrom. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.

Slivková polievka s hubami

Potrebujeme * kompótové slivky * huby * zemiaky * smotanu * hladkú múku * soľ * cukor * ocot

Ako na to?

* Slivky varíme vo zvláštnom hrnci asi 10 minút. Vo väčšom hrnci uvaríme do mäkka zemiaky, huby a soľ asi 20 minút. Zo smotany a hladkej múky urobíme zálievku, ktorou polievku zahustíme a necháme ešte povariť asi 5 minút.
Nakoniec do polievky vlejeme prevarené slivky a dochutíme ju cukrom, octom a soľou.

Babičkina hubová polievka

Potrebujeme

* hrsť sušených hríbov * hrsť sušených sliviek * 3 veľké zemiaky * 2 l vody * smotanu * 1 PL hladkej múky * soľ * 1 kl strúhanej citrónovej kôry

Ako na to?

* Do vody dáme variť vopred namočené huby so slivkami a keď huby zmäknú, pridáme očistené a nakrájané zemiaky a soľ. Nakoniec zahustíme zátrepkou zo smotany a múky a dochutíme citrónovou kôrou. Polievka nemá byť veľmi hustá.

Cesnačka s haluškami

Potrebujeme

* 16 strúčikov cesnaku * 2 PL masla * 1 PL hladkej múky * 0,5 l vody * soľ * vajce * 100 ml smotany * 1 PL sekanej pažítky alebo petržlenovej vňate

Ako na to?

* Olúpané strúčiky cesnaku nakrájame na plátky. V širokej rajnici rozpustíme maslo a cesnak pomaly opečieme do svetloružova. Nesmie zhnednúť, bol by horký. Opečený cesnak posypeme múkou, krátko zapražíme a zalejeme studenou vodou. Osolíme a 10 minút povaríme. Rozbijeme vajíčko, oddelíme žĺtok a bielok.
Bielok ušľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Malou lyžičkou vykrajujeme halušky a postupne ich zavaríme v mierne vriacej polievke.
Halušky v polievke opatrne pootáčame. Ak robíme pre viac osôb, uvarené vyberieme, aby sme mali kde zavariť ďalšie.
Hotovú polievku odstavíme.
V smotane rozšľaháme žĺtok, vylejeme do polievky, aby sa zahustila a už nevaríme.
Dochutíme ju sekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Podávame s kockami opečeného a osoleného chleba.

Bryndzová polievka so syrom

Potrebujeme

* 300 g bryndze * 1 kg zemiakov * 300 g údeného syra * 2,5 l vody * strúhaničku * petržlenovú vňať * červenú papriku * soľ

Ako na to?

* Do mierne osolenej vriacej vody dáme variť zemiaky a sušenú alebo čerstvú petržlenovú vňať a nakoniec za hrsť strúhaničky Medzitým si v malom hrnčeku rozpustíme bryndzu v horúcej vode (najlepšie odobratej z hrnca pred vložením zemiakov), do ktorej vmiešame 1 kl mletej červenej papriky. Do uvarených zemiakov vlejeme rozmiešanú bryndzovú kašu a po zovretí polievku hneď odstavíme.
Polievku dochutíme (najlepšie až na tanieri) kockami tvrdého údeného syra. Podľa množstva zemiakov sa dá konzumovať aj ako samostatný pokrm.

Kyslá vajcová polievka

Potrebujeme

* 4 vajcia * tuk * múku * 1 kl mletej papriky * 1-2 bobkové listy * cukor * soľ

Ako na to?

* Tuk rozpálime a s dostatočným množstvom múky pripravíme červenú zápražku. Pridáme do nej červenú papriku a zriedime ju studenou vodou. Ochutíme bobkovými listami, soľou, trochou cukru a necháme 10-15 minút vrieť na miernom ohni.
Nakoniec opatrne do polievky púšťame vajcia, aby sa podľa možnosti nerozvarili.

Šošovicová polievka

Potrebujeme

* 200 g šošovice * cibuľu * 300 g masti * 30 g hladkej múky * soľ * ocot * 200 ml kyslej smotany

Ako na to?

* Šošovicu uvaríme vo vode, pokrájame cibuľu, upražíme na masti, pridáme hladkú múku a spolu popražíme. Zalejeme studenou vodou, rozmiešame a precedíme do polievky.
Osolíme a nakoniec pridáme smotanu.

Fazuľová na kyslo

Potrebujeme

* 3 hrste malej fazule * 2 bobkové listy masť * 1 PL hladkej múky * cibuľu * kyslú smotanu * celé čierne korenie * soľ * ocot

Ako na to?

* Fazuľu deň pred varením namočíme do studenej vody. Na druhý deň ju v tej istej vode osolíme, uvaríme s bobkovým listom, korením a celou cibuľou. Múku speníme na masti a zalejeme kyslou smotanou, vymiešame na hladkú kašičku a pridáme do hrnca s fazuľou.
Nakoniec pridáme ocot.

Rascová polievka

Potrebujeme

* masť * hladkú múku * soľ * rascu * vodu * vajíčko

Ako na to?

* V hrnci urobíme z masti a múky zápražku, nasypeme do nej trochu rasce, zamiešame, zalejeme vodou a osolíme.
Keď polievka prevrie, v pohári rozšľaháme vajíčko so soľou a cez vidličku postupne prelejeme do polievky, prevaríme a odložíme zo sporáka. Namiesto vajíčka môžeme použiť ako závarku strúhaničku alebo inú cestovinu.

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.