Jedlá zo zeleniny
Polievky
Karfiolová polievka
Potrebujeme ! karfi ol ! 4 mladé mrkvy ! 150 g hrášku ! kaleráb ! 2 petržleny (prípadne
inú mladú zeleninu) ! soľ ! 1 kl hladkej múky
Ako na to?
! Karfiol rozobraný na ružičky povaríme s mladou mrkvou, hráškom, nadrobno pokrájaným kalerábom, petržlenom, prípadne inou mladou zeleninou. Dochutíme soľou. Zahustíme hladkou múkou, ktorú sme rozmiešali v studenej vode, a ešte krátko povaríme.
Cviklovo-kapustová polievka
Potrebujeme ! 150 g cvikly ! 120 g kyslej kapusty ! 200 ml bieleho jogurtu ! 50 g mrkvy ! 30 g petržlenu ! cibuľu ! 2 strúčiky cesnaku ! majorán ! bobkový list ! soľ ! mleté čierne korenie
Ako na to?
! Cviklu ošúpeme, nakrájame na malé, približne polcentimetrové kocky a vložíme do hrnca. Pridáme posekanú kyslú kapustu, pokrájanú mrkvu, petržlen, cibuľu a bobkový list.
Zalejeme vodou, ochutíme soľou, korením a uvaríme do mäkka. Tesne pred dovarením vmiešame jogurt, prelisovaný cesnak a majorán.
Cuketová polievka
Potrebujeme ! cuketu ! 4 - 5 zemiakov ! kyslú smotanu ! soľ ! vegetu ! bobkový list
Ako na to?
! Cuketu očistíme, vydlabeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Očistené zemiaky nakrájame na kocky a spolu s cuketou dáme variť. Pridáme bobkový list, vegetu a osolíme.
Varíme, kým zemiaky nezmäknú (asi 15 minút).
Potom pridáme kyslú smotanu a rozmixujeme všetko ponorným mixérom.
K polievke podávame opražené rožky nakrájané na kocky.
Prívarky
Cuketový guláš so zeleninou
Potrebujeme ! väčšiu cuketu ! 4 až 5 zemiakov ! 2 paradajky ! papriku ! 3 cibule ! kocku bujónu ! 1 PL hladkej múky ! mletú sladkú a štipľavú
papriku ! mleté čierne korenie ! majorán ! soľ
Ako na to?
! Umytú cuketu nakrájame spolu so zemiakmi na menšie kocky. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme cuketu, zemiaky a na menšie kúsky nakrájané paradajky a papriku. Opražíme, posypeme mletou sladkou paprikou, pridáme štipku štipľavej papriky, čierne korenie a znovu opražíme.
Podlejeme vodou, pridáme bujón a dusíme pod pokrievkou, až kým je zelenina takmer mäkká.
Guláš zahustíme hladkou múkou, ktorú sme rozmiešali v malom množstve vody a za častého miešania varíme do zmäknutia. Hotový guláš podľa chuti osolíme a dochutíme majoránom. Podávame s chlebom alebo pečivom.
Fazuľky so smotanovou omáčkou
Potrebujeme ! 400 g čerstvých zelených
fazuliek ! 600 ml šľahačky ! sladkú mletú papriku ! cibuľku ! olivový olej ! soľ
Ako na to?
! Na panvici zohrejeme olej a speníme na ňom cibuľku.
Potom na cibuľku nasypeme mletú papriku a 2 minúty ju miešame, pridáme vopred uvarené fazuľky (stačí, keď sa 5 minút varia v osolenej vode). Všetko miešame 1 – 2 minúty a zalejeme smotanou.
Na miernom ohni potom povaríme 5 minút a znovu posypeme paprikou a osolíme. Znovu varíme na slabom ohni ďalších 5 minút a môžeme podávať. Ako príloha sa najlepšie hodí chlieb.
Šošovica na kyslo
Potrebujeme ! 250 g šošovice ! kocku bujónu ! vodu ! olej ! cibuľu ! hladkú múku ! ocot alebo citrón ! soľ ! 3 strúčiky cesnaku
Ako na to?
! Šošovicu preberieme, preperieme a namočíme asi na 2 hodiny do vody. Do vody so šošovicou pridáme bujón a varíme do mäkka. Nakrájanú cibuľu necháme speniť na oleji, pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. Zápražku pridáme do uvarenej šošovice, ešte chvíľu povaríme a nakoniec pridáme prelisovaný cesnak.
Jedlo dochutíme octom a soľou. Podávame s volským okom a uhorkou.
Fazuľkový prívarok
Potrebujeme ! 100 g zelenej fazuľky ! 50 ml mlieka ! 30 g tvarohu! 10 g múky ! kôpor ! 5 g cukru ! 5 g masla
Ako na to?
! Očistenú fazuľku pokrájame a varíme v osolenej vode.
Uvarenú zahustíme zátrepkou z mlieka, múky a tvarohu a povaríme. Nakoniec pridáme posekaný kôpor, cukor a čerstvé maslo.
Dusená mrkva na paprike
Potrebujeme ! 0,5 kg mrkvy ! 125 ml bieleho jogurtu ! cibuľu ! 40 g oleja ! 1 PL mletej sladkej papriky ! 2 PL hladkej múky ! petržlenovú vňať ! soľ
Ako na to?
! Nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme papriku, nadrobno nakrájanú mrkvu, osolíme, podlejeme horúcou vodou a dusíme domäkka.
Potom zaprášime múkou, zalejeme jogurtom a ešte povaríme. Podávame ako prívarok.
Patizóny s rajčinami a paprikou
Potrebujeme ! 400 g patizónov ! 300 g rajčín ! 5 zelených paprík ! veľkú cibuľu ! 100 g masti alebo oleja ! vajce ! čierne korenie ! soľ
Ako na to?
! Patizóny ošúpeme, nakrájame a posolíme. Rajčiny nakrájame na plátky. Papriky zbavíme zrniek a nakrájame ich na prúžky. Cibuľu nakrájanú na rezance speníme na tuku, potom k nej pridáme patizóny a papriky, osolíme a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme rajčiny a krátko ich v pokrme podusíme. Hotové jedlo ešte zahustíme jedným vajcom alebo podávame dusené vo vlastnej šťave. Podávame s ryžou alebo cestovinami.
Zeler na čínsky spôsob
Potrebujeme ! 400 g zeleru ! cibuľu ! 30 g oleja ! 2 strúčiky cesnaku ! 1 kl solamylu ! 1 kl korenia karí ! 1 kl worcesterskej omáčky ! mletú červenú papriku ! mleté čierne korenie ! mäsový vývar
Ako na to?
! Zeler očistíme a nastrúhame na hrubo. Cibuľu posekanú nadrobno speníme v rozohriatom oleji, pridáme prelisovaný cesnak, zeler a opražíme. Potom všetko zahustíme solamylom, pridáme karí, worcesterskú omáčku, koreniny, opražíme, podlejeme a udusíme do mäkka.
Kapustový prívarok
Potrebujeme ! 800 g kapusty ! 40 g masti ! cibuľu ! rascu ! paradajkový pretlak ! 30 g hladkej múky ! ocot ! cukor
Ako na to?
! Kapustu zbavíme hlúbových častí a pokrájame na rezance. Na masti opražíme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme kapustu, osolíme, ochutíme rascou a udusíme domäkka.
Primiešame pretlak, zaprášime hladkou múkou, podľa potreby podlejeme a dodusíme.
Prichutíme cukrom a octom.
Dusená tekvica s rajčiakmi
Potrebujeme ! 600 g tekvice ! cibuľu ! 2 PL oleja ! drvenú rascu ! petržlenovú vňať ! rajčiaky ! 100 ml kyslej smotany ! štvrť kl mletej papriky.
Ako na to?
! Tekvicu zbavíme dužiny a pokrájame na malé kocky.
Cibuľu posekanú nadrobno speníme v rozohriatom oleji, pridáme tekvicu a opražíme.
Osolíme, posypeme rascou, pridáme petržlenovú vňať, ošúpané a pokrájané rajčiaky, podlejeme, prikryjeme a dusíme. Keď je tekvica polomäkká, zalejeme ju kyslou smotanou, posypeme štipľavou paprikou, prikryjeme, vložíme do vyhriatej rúry a udusíme domäkka.
Šaláty
Drezing z červenej repy
Potrebujeme ! 300 g červenej repy ! 70 g vlašských orechov ! 30 g chrenu
Ako na to?
Nakrájanú surovú červenú repu dáme spoločne s orechmi do mixéra a pridáme nastrúhaný chren.
Jarný miešaný šalát
Potrebujeme ! 50 g syra ! 200 ml kyslej smotany ! viazaničku reďkovky ! viazaničku mrkvy ! 2 kaleráby ! hlávku šalátu ! viazaničku cibuľky ! citrónovú šťavu ! cukor ! soľ
Ako na to?
! Očistenú, umytú zeleninu a cibuľu aj s vňaťou nakrájame na hrubšie rezance, osolíme, pridáme citrónovú šťavu, cukor, nastrúhaný syr a zalejeme rozšľahanou smotanou. Dobre premiešame a necháme v chlade trochu odležať.
Karfi olový šalát
Potrebujeme ! 250 g uvareného karfi olu ! 200 g pokrájaných rajčín ! 200 g šalátovej uhorky ! 100 g zelenej fazuľky ! 200 g posekanej cibuľky ! menší hlávkový šalát Na dresing ! kyslú smotanu ! 100 g majonézy ! 1 kl práškového cukru ! 1 kl soli ! mleté čierne korenie ! 1 PL kečupu
Ako na to?
! Zeleninu zmiešame. Necháme dobre vychladnúť v chladničke, minimálne 30 minút. Prelejeme vychladeným dresingom a zľahka premiešame.
Fazuľový šalát
Potrebujeme ! 400 g bielej sterilizovanej
fazule ! 2 sladkokyslé uhorky ! 2 červené cibule ! petržlenovú vňať Na nálev ! 4 PL olivového oleja ! 2 PL bieleho vínneho octu ! 2 PL pikantného kečupu ! strúčik cesnaku ! soľ
Ako na to?
! Uhorky nakrájame na drobné kocky, cibuľu na kolieska, vložíme do misy, pridáme scedenú a odkvapkanú sterilizovanú fazuľu, zalejeme nálevom, premiešame a na chladnom mieste necháme hodinu odležať. Šalát podávame posypaný posekanou petržlenovou vňaťou. Nálev: olej, ocot a kečup rozšľaháme, pridáme pretlačený cesnak, soľ a premiešame.
Špargľový jarný šalát
Potrebujeme ! 250 g špargle ! soľ ! cukor ! jablčný ocot ! olivový olej ! jemnú horčicu ! petržlenovú vňať ! krabie tyčinky
Ako na to?
Špargľu ošúpeme, povaríme vo vriacej osolenej vode s cukrom asi 15 minút. Ocot, olej a horčicu s lyžicou špargľového vývaru zmiešame a dochutíme. Krabie tyčinky rozmrazíme, pokrájame a pridáme k nim petržlenovú vňať. Vmiešame pokrájanú špargľu a prelejeme omáčkou.
Nátierky
Fazuľová nátierka
Potrebujeme ! 1 a pol hrnčeka fazule ! 3/4 hrnčeka ovsených
vločiek ! 1/2 hrnčeka pohánky ! niekoľko kl kvalitného oleja ! rascu ! bazalku ! trochu majoránu ! čierne korenie
Ako na to?
Fazuľu, vločky a pohánku rozmixujeme s trochou oleja a okoreníme.
Ak nám ostali uvarené akékoľvek iné strukoviny, môžeme ich samozrejme s úspechom použiť, nemusí to byť nevyhnutne fazuľa.
Mrkvová nátierka
Potrebujeme ! 2 väčšie mrkvy ! zopár reďkoviek ! 150 g tvarohu ! 50 g masla ! 2 vajcia ! mlieko alebo smotanu ! soľ
Ako na to?
! Mrkvu a reďkovky najemno postrúhame a zmiešame tvarohom, maslom a dvoma natvrdo uvarenými a posekanými vajcami. Osolíme, dobre premiešame a môžeme pridať trochu mlieka alebo smotany, aby sa nátierka lepšie natierala na chlieb.
Nákypy - zapekanie
Bazalkový nákyp z cukety
Potrebujeme ! 3 celé vajcia ! 1/2 šálky polohrubej múky ! 1/2 kl prášku do pečiva ! 1/2 šálky olivového oleja ! 2 veľké cibule ! 250 g nastrúhaného syra ! 5 strúčikov cesnaku ! 1 kl vegety ! 1/2 kl soli ! 2 PL petržlenovej vňate ! stredne veľkú cuketu
(tekvicu alebo patizón) ! bazalku
Ako na to?
Cuketu postrúhame na rezance, mierne vyžmýkame, všetky suroviny zmiešame, vylejeme na vymastený posypaný plech, posypeme bazalkou a necháme zapiecť do zlatista asi 30 minút. Podávame s paradajkovo-cibuľovým alebo iným zeleninovým šalátom.
Zapekaný karfiol
Potrebujeme ! karfi ol ! vajíčko ! nízkotučné mlieko ! olej (alebo rastlinný tuk) ! syr na posypanie ! korenie
Ako na to?
Karfi ol rozdelený na ružičky povaríme v slanej vode do polomäkka. Ohňovzdornú misu potrieme rastlinným tukom alebo olejom. Karfi ol pokrájame na menšie kúsky a vrstvíme do misy. Jemne osolíme a koreníme. Vajíčko rozšľaháme s nízkotučným mliekom a zalejeme všetko približne do trištvrte zmesi.
Dáme do rúry zapiecť na polhodinku doružova.
Posypeme postrúhaným syrom.
Brokolicový nákyp
Potrebujeme ! 750 g brokolice ! soľ ! 50 g masla ! 1 PL strúhanky ! 300 ml mlieka ! 60 g hladkej múky ! 4 vajcia ! 60 g tvrdého syra
Ako na to?
! Očistenú brokolicu uvaríme v osolenej vode. Scedíme ju a posekáme nadrobno.
Pekáč vymastíme a vysypeme strúhankou. Z mlieka a múky uvaríme hustú kašu a ešte do teplej vmiešame maslo. Do takmer vychladnutej kaše vmiešame žĺtky, postrúhaný tvrdý syr a tuhý sneh z bielkov. Uvarenú brokolicu poukladáme na pekáč a zalejeme kašou.
V rúre zapekáme do zlatista (asi 20 minút). Podávame so zeleninovým šalátom.
Mrkvový nákyp s orechmi
Potrebujeme ! 100 ml mlieka ! 3 vajcia ! 1 PL masla ! 30 g orechov ! 800 g mrkvy ! 2 PL krupice ! 1 PL strúhanky ! 1 PL cukru
Ako na to?
! Mrkvu očistíme, nastrúhame, zalejeme mliekom a dusíme domäkka. Za stáleho miešania pridáme krupicu, cukor, maslo, premiešame a necháme vychladnúť.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme ho spolu s pomletými orechmi k mrkvovej zmesi.
Ohňovzdornú misu vymastíme maslom, posypeme strúhankou a dáme do nej zmes. Pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 20 minút.
Zeleninové palacinky
Potrebujeme ! 20 g hladkej múky ! 4 vajcia ! 500 ml mlieka ! 1 PL oleja ! štipku soli ! olej na opekanie Na plnku ! 500 g zeleniny (špenát,
hrášok, mrkva, kukurica, kel) ! 100 g masla ! 150 g strúhaného syra ! 100 g kyslej smotany ! mleté čierne korenie ! muškátový oriešok ! soľ.
Ako na to?
! Z uvedených surovín si pripravíme cesto na slané palacinky, zeleninu uvaríme v osolenej vode domäkka a necháme odkvapkať na site. Potom ju pokrájame a dáme podusiť na 2 lyžiciach masla, nakoniec osolíme, okoreníme, posypeme trochou strúhaného muškátového orieška a primiešame polovicu strúhaného syra. Pred podávaním každú palacinku naplníme pripravenou zmesou, skrútime, vložíme do pekáča, kde ich polejeme smotanou, posypeme zvyškom syra a pridáme niekoľko kúskov masla. Zapekáme dozlatista v horúcej rúre.
Zapekaný baklažán
Potrebujeme ! 2 väčšie baklažány ! 4 paradajky ! šampiňóny ! strúčik cesnaku ! syr s bielou plesňou ! soľ ! olej ! strúhanku ! strúhaný tvrdý syr
Ako na to?
! Baklažány nakrájame na kolieska, pokvapkáme citrónom a posolíme, aby sa zbavili horkosti. Necháme odstáť, medzitým nakrájame paradajky na kolieska, cesnak na plátky, rovnako syr na plátky a očistíme si šampiňóny, ktoré tiež nakrájame. Vymastíme si zapekaciu misu a vysypeme ju trochou strúhanky. Baklažány prelejeme studenou vodou a všetky vyššie spomenuté pripravené suroviny poukladáme do zapekacej misy, začneme baklažánom, na to dáme paradajky, cesnak a posolíme. Na to ešte uložíme plátky syra. Všetko prikryjeme novou vrstvou baklažánu a zase paradajky. Nakoniec naukladáme šampiňóny, posolíme a dáme zapekať na 45 - 50 minút. Pár minút pred koncom ešte posypeme strúhaným syrom a vrátime do rúry, aby sa syr roztiekol.
Zemiaky so syrom a špargľou
Potrebujeme ! 6 veľkých zemiakov ! balíček šparglí ! 1 PL masla ! nízkotučný syr ! listy čerstvej bazalky
Ako na to?
! Zemiaky očistíme a nakrájame na mesiačiky.
V ľahko osolenej vode ich uvaríme. Špargľu očistíme a uvaríme v pare. Do misy na zapekanie uložíme zemiaky a špargľu, pridáme maslo, posypeme nastrúhaným syrom a zapečieme. Nakoniec ozdobíme lístkami čerstvej bazalky.
Kelové ružičky so syrom
Potrebujeme ! 500 g ružičkového kelu ! soľ ! 50 g tuku ! strúhanku ! 200 ml kyslej smotany ! 4 vajcia ! 50 g strúhaného syra ! mleté čierne korenie ! pažítku (petržlenovú vňať) ! bujón
Ako na to?
Kel umyjeme. Do vody pridáme soľ, bujón, kel a krátko povaríme.
Uvarený kel poukladáme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy. Vajcia rozšľaháme v smotane, pridáme mleté čierne korenie, rascu, postrúhaný tvrdý syr. Touto zmesou prelejeme kel a zapečieme ho. Zapečený posypeme posekanou pažítkou.
Vyprážanie
Brokolicové guľky
Potrebujeme ! brokolicu ! 2 tavené syry v črievku ! vajce ! strúhanku ! soľ ! korenie
Ako na to?
! Brokolicu sparíme vo vriacej vode, aby zostala zelená, a trošku ju roztlačíme vidličkou na menšie kúsky, pridáme syr a vajíčko, osolíme, okoreníme, poriadne vymiešame a sformujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanke a vypražíme ich vo veľmi rozohriatom oleji, len aby sa urobila kôrka a vnútri zostali vláčne.
Zeleninové placky
Potrebujeme ! tekvicu ! 4 PL ovsených vločiek ! 1 PL obilných klíčkov ! 2 PL sójovej múky ! 3 vajcia ! strúhanku ! celozrnnú múku ! 3 strúčiky cesnaku ! mleté čierne korenie ! majorán ! strúhaný syr ! olej
Ako na to?
! Tekvicu ošúpeme a postrúhame najemno.
Potom pridáme ovsené vločky, sójovú múku a vajcia. Zmes dôkladne premiešame a zahustíme múkou alebo strúhankou. Ďalej do cesta pridáme prelisovaný cesnak, korenie, soľ, majorán a klíčky. Placky pečieme na vymastenom plechu v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C asi 10 minút alebo na panvici, ktorú jemne potrieme olivovým olejom. Tesne pred dopečením placky posypeme strúhaným syrom.
Brokolicové placky
Potrebujeme ! veľkú brokolicu ! cibuľu ! 4 vajcia ! maslo ! soľ ! 100 g syra ! hladkú múku
Ako na to?
! Brokolicu uvaríme do mäkka, nakrájame ju nadrobno, pridáme soľ, usmaženú cibuľu, žĺtky, nastrúhaný syr a trochu múky. Nakoniec pridáme sneh z bielkov. Z hmoty tvarujeme malé placky, ktoré vyprážame z oboch strán. Podávame so zemiakmi alebo samotné.
Pečené baklažány
Potrebujeme ! 2 dlhšie tenké baklažány ! 1 000 g rajčín ! veľkú cibuľu ! strúčik cesnaku ! 1 kl sušeného tymianu ! 8 PL olivového oleja ! mleté čierne korenie ! štipku cukru
Ako na to?
! Baklažány umyjeme, osušíme a odrežeme stopky. Dužinu nakrájame na kocky a opražíme na miernom ohni v polovici oleja. Medzitým ošúpeme rajčiny (najlepšie je ich na chvíľu namočiť do vriacej vody) a nakrájame na kocky. Cibuľu i cesnak pokrájame a zľahka opražíme zvlášť na zvyšku oleja. Pridáme rajčiny a tymian a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Na prudkom ohni povaríme až do zhustnutia omáčky. Pridáme opečené baklažány, ochutíme soľou, korením a cukrom. Vychladnuté chutí najlepšie s celozrnným chlebom či chlebovými plackami.
Karfi olové karbonátky
Potrebujeme ! menší karfi ol ! 2 žemle ! 4 PL hladkej múky ! 2 vajcia ! 4 PL mlieka ! mleté čierne korenie ! trochu nízkotučného mlieka ! olivový olej na vyprážanie ! hladkú múku na obaľovanie
Ako na to?
! Umytý karfi ol rozoberieme na ružičky, dáme do vriacej osolenej vody a chvíľu povaríme. Vychladnutý karfi ol posekáme na drobné kúsky, pridáme v mlieku namočené vyžmýkané žemle, múku, vajce, soľ a mleté čierne korenie a všetko premiešame. Z masy tvarujeme karbonátky, ktoré obalíme v múke, vo vajci rozšľahanom s mliekom a v strúhanke a vyprážame na olivovom oleji z oboch strán.
Zeleninovo-sójové fašírky
Potrebujeme ! 90 g sójových granúl ! 2 vajcia ! zeleninu všetkého druhu ! posekanú petržlenovú vňať ! strúhanku ! čierne korenie ! soľ ! vegetu ! sójovú omáčku ! zmes korenia na fašírky ! olej na vyprážanie
Ako na to?
! Najprv si necháme napučať sójové granule tak, že ich zalejeme vriacou vodou a prichutíme sójovou omáčkou, vegetou, soľou, necháme chvíľu postáť a potom ich dáme na sitko, aby z nich stiekla všetka voda. Zeleninu (môže byť aj mrazená) uvaríme do polomäkka a potom ju zomelieme alebo rozmixujeme. K zelenine pridáme vajcia a sójové granule, z ktorých sme poriadne vytlačili prebytočnú vodu. Všetko vymiešame, najlepšie rukami. Môžeme pridať trochu strúhanky alebo namočený rožok a dáme na pol hodiny do chladničky. Zo zmesi potom formujeme fašírky, ktoré vyprážame na horúcom oleji. Najlepšou prílohou je zemiakové pyré.
Vyprážané kaleráby
Potrebujeme ! 6 kalerábov ! 2 vajcia ! 3 PL mlieka ! hladkú múku ! masť ! strúhanku ! soľ
Ako na to?
! Olúpané umyté kaleráby nakrájame na kolieska hrubé 1 cm a v osolenej vode uvaríme do polomäkka. Precedené kolieska kalerábu obalíme múkou, vajcom rozšľahaným s mliekom, strúhankou a v horúcej masti vypražíme.
Podávame so zemiakmi a s tatárskou omáčkou alebo so zeleninovým šalátom.
Mrkvové placky
Potrebujeme ! 200 g mrkvy ! 100 g syra ! 3 vajcia ! biely jogurt ! 50 g hladkej múky ! soľ
Ako na to?
Mrkvu nastrúhame najemno, syr nahrubo. Všetko spolu zmiešame a necháme 15 minút odležať. Zo zmesi formujeme placky, ktoré vyprážame z oboch strán a podávame so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.
Rôzne
Smažená zelenina
Potrebujeme ! 2 baklažány ! 70 ml olivového oleja ! 2 veľké cibule p ! 3 strúčiky cesnaku ! červenú papriku ! žltú papriku ! 2 veľké cukiny ! 650 g olúpaných paradajok ! zmes byliniek - tymian,
bazalku, šalviu, estragon ! soľ ! čerstvé mleté čierne korenie
Ako na to?
! Na oleji opražíme cibuľu a cesnak do sklovita, na nich potom osmažíme na kocky pokrájaný baklažán, mladé cukiny a papriky, ktoré priebežne solíme a koreníme čiernym korením. Ako posledné pridáme olúpané nakrájané paradajky. V prvej fáze jedlo robíme na silnom plameni, keď pridáme paradajky, plameň zoslabíme. Na záver pridáme zmes nasekaných, najlepšie čerstvých byliniek, ktoré sa už len chvíľku varia, aby jedlo správne voňalo. Výsledný produkt by mal mať tak trochu konzistenciu leča, ale dôležité je, aby sa jednotlivé druhy zeleniny nerozvarili. .
Ryža s hráškom
Potrebujeme ! 200 g dlhozrnnej ryže ! hrnček mrazeného hrášku ! 2 PL slnečnicového oleja ! červenú papriku ! 2 strúčiky cesnaku ! 2 veľké rozšľahané vajcia ! 1 kl korenia piatich vôní ! zväzok jarnej cibuľky ! čierne korenie
Ako na to?
! Ryžu varíme 8 minút v osolenej vode, prisypeme hrášok a varíme ešte 2 minúty. Na oleji osmažíme papriku a cesnak, pridáme vajcia a smažíme. Potom pridáme cibuľku nakrájanú na plátky a dochutíme korením. Nakoniec vsypeme do jedla ryžu s hráškom, premiešame a podávame.
Diétna pochúťka
Potrebujeme ! pór ! cibuľu ! cesnak ! olej ! 3 veľké papriky (žltú, zelenú,
červenú) ! čierne olivy ! tymian ! vegetu ! 200 g tvrdého syra
Ako na to?
! Pór a cibuľu opražíme na oleji a pridáme k nim cesnak.
Papriky nakrájame na pásiky a smažíme na cibuľke a póre 7 minút. Potom pridáme na kolieska nakrájané čierne olivy, tymian, vegetu a spolu pečieme 3 minúty. Vypneme a posypeme postrúhaným syrom, prikryjeme a necháme postáť, kým sa syr neroztopí.
Zaprávaný karfiol so zeleným hráškom
Potrebujeme ! karfiol ! 200 g zeleného hrášku ! žĺtok ! 250 ml sladkej smotany ! 30 g masla ! 30 g hladkej múky ! petržlenovú vňať ! muškátový kvet ! soľ
Ako na to?
! Na ružičky rozobratý umytý karfi ol a zelený hrášok uvaríme v osolenej vriacej vode. Z masla a múky pripravíme bledšiu zápražku, zalejeme ju vývarom z karfi olu a povaríme. Smotanu so žĺtkom rozmiešame, vlejeme do uvarenej omáčky, pridáme uvarený nakrájaný karfi ol s hráškom a dochutíme nastrúhaným muškátovým kvetom a nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Podávame s dusenou ryžou alebo varenou cestovinou.
Zeleninová paella
Potrebujeme ! 400 g ryže ! 6 PL olivového oleja ! 800 ml zeleninového vývaru ! 1 g šafranu ! 250 g farebných paprík ! 150 g paradajok ! 100 g cibule ! 100 g brokolice ! 5 strúčikov cesnaku ! 150 g póru ! 100 g mrkvy ! 100 g zelenej fazuľky ! malú cuketu ! 50 g sterilizovanej kukurice ! 50 g strúhaného tvrdého syra ! soľ ! mleté čierne korenie ! 50 g čiernych olív
Ako na to?
! Umytú ryžu podusíme s tromi lyžicami oleja, pridáme časť vývaru, bobkový list a šafran a varíme 10 minút pod pokrievkou.
Paradajky vložíme na dve minúty do vriacej vody, ošúpeme ich, odstránime zrniečka a nakrájame.
Necháme vychladnúť.
Farebné papriky, brokolicu, cuketu, zelenú fazuľku, pór, mrkvu umyjeme, očistíme a nakrájame. V panvici urestujeme na 3 lyžiciach oleja očistenú a nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme nakrájanú zeleninu a 5 minút podusíme. Posolíme a okoreníme. Pridáme predvarenú ryžu, podľa potreby prilejeme vývar a spolu dusíme asi desať minút. Potom pridáme paradajky a dovaríme. Hotovú paellu posypeme tvrdým strúhaným syrom a ozdobíme čiernymi olivami a kukuricou.
Brokolica s cestovinou
Potrebujeme ! 2 PL oleja ! menšiu cibuľu ! mrkvu ! 150 g šampiňónov ! zeleninový bujón ! brokolicu ! mleté biele korenie ! 4 lístky bazalky ! balenie cestovín (kolienok) ! 200 g strúhaného syra
Ako na to?
! Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme na kolieska pokrájanú mrkvu, pokrájané šampiňóny (môžu byť aj s konzervy), podusíme a podľa potreby podlievame zeleninovým bujónom. Pridáme nadrobno pokrájanú brokolicu, krátko podusíme, pridáme mleté biele korenie, posekanú bazalku.
Cestoviny - kolienka uvaríme podľa návodu, scedíme ich a zmiešame s pripravenou omáčkou. Porciu cestovín posypeme strúhaným syrom.
Tofu so zeleninou
Potrebujeme ! malú cibuľu ! malú mrkvu ! malý zeler ! strúčik cesnaku ! 1 kl olivového oleja ! 200 g tofu syra ! koreniny podľa chuti ! soľ ! štipku karí korenia
Ako na to?
! Cibuľu, mrkvu a zeler pokrájame na kocky a popražíme na olivovom oleji. Pridáme cesnak, chvíľu popražíme a pridáme vidličkou roztlačený tofu syr, koreniny a trochu vody.
Podusíme na miernom ohni asi 10 minút. Môžeme jesť s celozrnným chlebom, ale vynikajúce je to aj zapečené v rúre so zemiakmi.
Šošovica s paradajkami
Potrebujeme ! 400 g šošovice ! 250 g paradajok ! 3 PL oleja ! 4 strúčiky cesnaku ! cibuľu ! petržlenovú vňať ! soľ
Ako na to?
Šošovicu uvaríme v osolenej vode. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané paradajky a podusíme. Pridáme scedenú šošovicu, osolíme a okoreníme prelisovaným cesnakom a posekanou petržlenovou vňaťou.
Fazuľa na francúzsky spôsob
Potrebujeme ! 300 g fazule ! 50 g paradajkového pretlaku ! cibuľu ! 40 g tuku ! 40 g hladkej múky ! 2 strúčiky cesnaku ! soľ ! čierne korenie ! cukor ! ocot
Ako na to?
! Fazuľu večer vopred namočíme, následne ju uvaríme do mäkka. Cibuľu nakrájame na jemno a opražíme na oleji alebo tuku, posypeme múkou a podlejeme fazuľovým vývarom. Do zmesi pridáme pretlak, dôkladne rozmiešame a varíme. Keď omáčka zhustne, vložíme fazuľu, roztlačený cesnak a dochutíme koreninami, cukrom a octom.
Cestoviny s duseným špenátom a pórom
Potrebujeme ! 400 g cestovín ! kocku špenátu alebo
750 g čerstvého špenátu ! 300 – 400 g póru ! cesnak podľa chuti ! soľ ! korenie ! vegetu ! olej
Kelové ružičky so strúhankou
Potrebujeme ! 600 g kelových ružičiek ! soľ ! 80 g masla ! 60 g strúhanky
Ako na to?
! Očistené kelové ružičky umyjeme a dáme do posolenej vriacej vody. Mäkké scedíme, dáme na taniere, posypeme strúhankou opraženou nasucho a polejeme rozpusteným maslom. Podávame so zemiakmi.
Zeleninové rizoto
Potrebujeme ! 30 g masti ! 280 g ryže ! 30 g masti ! 20 g cibule ! 150 g mrkvy ! 150 g zeleného hrášku ! 150 g kalerábu ! 50 g petržlenu ! vodu ! soľ ! zelený petržlen
Ako na to?
! Prebratú a umytú ryžu opražíme na masti, zalejeme vodou, posolíme a prikrytú dusíme. Na masti speníme pokrájanú cibuľu, pridáme umytú, očistenú zeleninu pokrájanú na kocky, soľ, trochu vody a dusíme. Udusenú zeleninu zmiešame s udusenou ryžou a okoreníme posekaným zeleným petržlenom.
Vegetariánske závitky
Potrebujeme ! 200 g ryže ! 100 g hríbov ! 8 listov hlávkovej kapusty ! 50 g mrkvy ! 50 g petržlenu ! 5 PL oleja ! 2 PL paradajkového pretlaku ! mleté čierne korenie ! soľ
Ako na to?
! Na oleji urestujeme posekanú cibuľu, pridáme k nej ryžu, pokrájané hríby, najemno postrúhanú mrkvu a petržlen. Osolíme, okoreníme a chvíľu pražíme. Primiešame pretlak, pol litra vody a dusíme, kým ryža nezmäkne. Medzitým uvaríme kapustové listy. A zabalíme do nich plnku. Previazané plnky dáme do rajnice na dve PL oleja a trochu vody.
Pečieme v rúre asi 20 minút.
Rímsky karfiol
Potrebujeme ! karfi ol ! cesnak ! olej ! soľ ! rajčinový pretlak ! tvrdý syr ! petržlenovú vňať
Ako na to?
! Cesnak nakrájaný na plátky speníme na oleji, pridáme k nemu surový na malé ružičky rozobraný karfi ol, trochu soli, rajčinový pretlak a všetko podlejeme vodou. Dusíme do mäkka.
Nakoniec k pokrmu primiešame nastrúhaný syr a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.
Baklažány s jogurtovou omáčkou
Potrebujeme ! 2 baklažány ! 30 g cesnaku ! 150 g olivového oleja ! 400 ml bieleho jogurtu ! soľ ! zelenú petržlenovú vňať
Ako na to?
! Baklažány umyjeme, nakrájame ich na plátky, osolíme a necháme stáť asi pol hodiny. Potom ich znovu umyjeme, osušíme a opečieme z oboch strán na oleji do zlata. Takto pripravené ich dáme do misky. Medzitým si rozmiešame jogurt s nastrúhaným cesnakom, nalejeme ho na baklažány a zľahka premiešame.
Nakoniec jedlo ozdobíme nakrájanou petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom.
Biela špargľa s cestovinou
Potrebujeme ! 1 kg bielej špargle ! soľ ! 1/2 kl cukru ! zväzok jarnej cibuľky ! 2 strúčiky cesnaku ! čerstvý tymian ! balenie mrazených talianskych cestovín ! 3 PL olivového oleja ! 2 rajčiny ! čerstvo zomleté biele korenie
Ako na to?
! Špargle olúpeme a 1 cm z koncov odkrojíme. Varíme ich 12 až 15 minút v osolenej a mierne osladenej vode. Očistenú a umytú jarnú cibuľku nakrájame na tenké kolieska.
Cestoviny za stáleho miešania upečieme do zlata spolu s cesnakom a tymianom. Umyté rajčiny nakrájame na štvrtiny, odstránime z nich semiačka a nakrájame na kocky. Spolu s cibuľou ich pridáme k cestovinám, všetko prehrejeme, osolíme a okoreníme. Precedené špargle a cestoviny upravíme na ohriatu misu. Nakoniec môžeme posypať strúhaným syrom.
Kel s fazuľou
Potrebujeme ! 125 g sterilizovanej bielej
fazule ! 2 póry ! menší zeler ! strúčik cesnaku ! 2 mrkvy ! 200 g kelu ! 1 PL oleja ! 750 ml zeleninového vývaru
(z bujónu) ! 1/2 PL tymianu ! 3 PL slnečnicových semiačok ! soľ ! čierne korenie
Ako na to?
! Fazuľu necháme odkvapkať, pór a zeler umyjeme, očistíme a nakrájame. Cesnak olúpeme a nakrájame nadrobno.
Očistenú mrkvu nakrájame na kocky, kel očistíme, umyjeme a nakrájame na väčšie kusy.
Cibuľu, cesnak a zeler podusíme na oleji a zalejeme vývarom. Pridáme polovicu tymianu a varíme asi 10 minút. Potom vložíme do pokrmu mrkvu a kel a necháme variť ďalších 5 minút. Nakoniec pridáme do jedla slnečnicové semiačka a fazuľu, osolíme, okoreníme a pridáme zvyšný tymian.
Podávame s celozrnným chlebom.
Lokše
Potrebujeme * 1,2 kg zemiakov * 350 g hladkej múky * 1 kl soli * tuk
Ako na to?
* Deň vopred si uvaríme zemiaky (musia sa drviť, nesmú byť vodové). Uvarené zemiaky na jemnom strúhadle postrúhame, dáme na dosku, posolíme a zamiesime s hladkou múkou. Vypracujeme cesto, ktoré spracujeme do valca s priemerom 6 cm. Valec dobre pomúčime hladkou múkou a narežeme asi na 1,5 cm kolieska, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko a následne pečieme na rozpálenej platni (na sporáku). Upečené ukladáme na seba na tanier a následne každú lokšu potrieme z jednej strany rozpusteným tukom. Lokše sa hodia ako príloha ku kyslým polievkam (fazuľová, šošovicová alebo zemiaková) alebo ich môžeme plniť rôznymi plnkami.