Choď na obsah Choď na menu
 


Domáce recepty

26. 4. 2009

Urobte si suši doma

Japonská kuchyňa dobyla svet. O suši počul už asi každý. Ide o malé pekné chuťovky z ryže, zo surového mäsa z morských rýb, či zeleniny a rias. Na suši však nemusíte chodiť iba do vybraných reštaurácií, môžete si ho pripraviť aj sami doma.

Základné suroviny na suši:
• nori - plátky sušených zelených rias
• nishiki - japonská ryža
• čerstvé filety z lososa
• čerstvé filety z tuniaka
• vypitvané krevety
• wasabi - japonský zelený chren (predáva sa v tube alebo ako prášok, ktorý treba rozrobiť)
• ružový zázvor
• tempura - japonský prášok na cestíčko
• zelenina - uhorka, reďkovka, mrkva, pažítka, petržlenová vňať...
• sójová omáčka yamasa
• sójová omáčka kikkoman

RYŽA NISHIKI
Na jeden diel ryže dáme jeden diel vody. Najlepšie je variť ju v parnom kúpeli. Po dokončení ju zalejeme nálevom z vína mirin, ryžového octu, cukru, soli a rias wakame. Ryža na suši by mala byť lepkavá a zároveň sypká - mali by sa z nej dať tvarovať guľôčky skoro ako z plastelíny.

PRÍLOHY
Suši podávame s nastrúhanou zeleninou - mrkvou, žltou mrkvou, bielou reďkovkou, do malých misiek dáme prílohy - čerstvé riasy, ružový zázvor. (Dajú sa kúpiť v špeciálnych obchodoch a hypermarketoch)

Zeleninová rolka maki
1. Pri príprave suši treba mať vždy navlhčené ruky vodou. Na bambusovú podložku položíme jeden plátok rias nori, ktorý navlhčíme. Z ryže urobíme hrudku, ktorú rovnomerne rozotrieme na riasu. Jeden okraj musí zostať prázdny, aby sa rolka po zrolovaní dala zlepiť. Stredom rozotrenej ryže urobíme čiaru z chrenu wasabi.

2. Do stredu položíme plátky nakrájanej uhorky - ale bez stredovej časti s jadierkami.
3. Potom pomocou podložky vytvoríme rolku, vytvarujeme ju do tvaru hranola, ale veľmi ju nestláčame.
4. Rolku nakrájame na šesť kúskov a môžeme podávať. Suši sa je paličkami alebo rukami, pričom kúsky sa namáčajú v sójovej omáčke s wasabi.
Nigiri suši
1. Nakrájame dva tenké plátky z filiet (zo stredovej časti ryby) z tuniaka a lososa. Dajú sa aj kúpiť už nakrájané.
2. Z ryže urobíme vajíčko, nemôže však byť veľmi stlačená. Na ryžu položíme tenký plátok z ryby. To je celé.
Špeciálna rolka v tempure
Na bambusovú podložku položíme plátok rias nori, navlhčíme. Z ryže urobíme hrudku, ktorú rovnomerne rozotrieme na riasu. Stredom rozotretej ryže urobíme čiaru z chrenu wasabi. Na ryžu položíme filety z krevety. Cez ne preložíme pramienky pažítky a kúsok petržlenovej vňate. Rolku zatočíme. Do misky si zarobíme múku tempura s vodou a drveným ľadom. Rolku ponoríme do cestíčka a dáme do fritézy asi na pol minúty. Vďaka ľadu, ktorý začne v horúcom oleji prskať, sa cestíčko nafúkne. Rolku vyberieme a po vychladnutí nakrájame na šesť kúskov.


Sójové plátky na hrášku a strukoch

Jedného dňa som večer po práci premýšľal, čo by som zbúchal jednoduché a rýchle na večeru a napadlo ma toto. Nefotil som to. Hovoril som si, že to za to nestojí. Keď som to však jedol, pochopil som, že som urobil chybu. Takže som toto papanie voľky - nevoľky musel zopakovať aj o týždeň aj s foťákom v ruke.

Potrebujeme:

DSCN0980.JPG

Na štyri skutočne veľké porcie balenie sójových plátkov, malú smotanu na varenie 10%-nú, veľký pór (viazaničku mladej cibuľky), hrášok a fazuľové struky po jednom balení, môžu byť mrazené, veď to bude iba dobrá bežná večera. Ďalej je to slaná sójová omáčka, zo tri strúčiky cesnaku, kocka zeleninového bujónu (nemusí byť), sladká mletá paprika, čierne korenie, muškátový kvet, rímsky kmín, trocha pohánkovej či kukuričnej múky na zahustenie, olej a soľ.

Práca je úplne minimálna:

Sójové plátky vložíme do posolenej vody, necháme zovrieť a chvíľu vo vriacej vode postáť. Po precedení necháme mierne vychladnúť a každý plátok môžeme aj jemne v prstoch vyžmýkať. Lepšie potom naberú chuť ingrediencií počas ďalšej prípravy. Ak ako prílohu použijete dlhé čínske rezance, ako ja, je vhodné plátky rozkrájať na štvrťky, aby sa to potom dalo papať ako špagety. Myslím, že som spomínal, že sójové plátky považujem za ďaleko lepšie, ako kocky.

DSCN0984.JPG

Pór rozkrojíme pozdĺžne a nakrájame, cesnak očistíme a pokrájame na kúsky. No a celá robota je hotová.

DSCN0985.JPG

Na troche oleja (vody) speníme pór a trochu neskôr pridáme aj cesnak.

DSCN0986.JPG

Nasleduje sladká papriku, čierne korenie, asi len 1/3 kávovej lyžičky muškátového kvetu a 1/2 lyžičky rýmskeho kmínu, nie viac. Jedná sa o veľmi aromatické koreniny. Ďalej pridáme soľ a sójovú omáčku.

DSCN0987.JPG

Vložíme zmäknuté sójové plátky, mrazené fazuľové struky, prilejeme pohár vody a zakryté dusíme do zmäknutia strukov.

DSCN0988.JPG

Struky sú mäkké, alebo takmer mäkké?

DSCN0989.JPG

Pridáme mrazený hrášok, ďalší jeden-dva poháre vody a dusíme ešte zhruba 10 minút.

DSCN0991.JPG

Takto to má vyzerať.

DSCN0994.JPG

Na záver rozmiešame smotanu na varenie s 2-3 lyžicami pohánkovej, alebo kukuričnej múky, vlejeme do omáčky, pridáme kocku bujónu a dobre povaríme. Podľa potreby dosolíme.

DSCN0996.JPG

Podávame s vhodnou prílohou. Nám v poslednej dobe skutočne učarovali čínske ryžové rezance. Sú určite racionálnejšie, ako tradičné cestoviny a ich príprava je nesmierne jednoduchá. Takéto široké rezance stačí zaliať vriacou posolenou vodou a nechať 10 minút postáť. Tenšie cestoviny len 5 minút. Samozrejme následne precediť. Žiadne varenie, žiadny olej, vôbec sa nezlepia a sú výborné. Vyskúšajte.

DSCN1001.JPG

Dobrú chuť.

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.