50 receptov na cestoviny
Potrebujeme
• 1 500 g hovädzej krkovičky • 1 500 g cibule • masť • 70 g červenej papriky • kečup • vodu • trochu oregana 2 červené kapie • čierne korenie • čili papričky podľa chuti • soľ • múku rozmiešanú s vodou na zahustenie • 4 hlavičky cesnaku • majorán • sladšie pivo • kyslú smotanu Ako na to?
• Vo veľkom hrnci rozpálime masť a pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú za občasného miešania takmer pripálime.
Potom pridáme čili, čierne korenie a mäso. Keď sa mäso osmaží, pridáme papriku, premiešame a necháme asi 3 minúty podusiť. Potom pridáme trochu oregana a asi 150 g kečupu. Premiešame a na miernejšom ohni dusíme za občasného podlievania 3 hodiny, až kým nie je mäso takmer mäkké. Asi pol hodiny predtým pridáme do gulášu 2 pozdĺžne nakrájané kapie.
5 minút pred koncom dusenia pridáme prelisovaný cesnak, majorán a podľa potreby múku rozmiešanú s vodou. Nakoniec pridáme 200 - 300 ml dobrého českého piva a už nevaríme, aby sa pivo nevytratilo. Guláš necháme odležať 2 - 3 dni.
Podávame s knedľami, pivom a lyžicou kyslej smotany.
Staročeská cesnaková polievka
Potrebujeme
• 6 strúčikov cesnaku • štipku soli • majorán • drvenú rascu • 300 g zemiakov • štipku čierneho korenia • 30 g masti • 150 g rascového chleba Ako na to?
• Ošúpaný a prelisovaný cesnak premiešame so soľou, pridáme do osolenej vody, vsypeme drvenú rascu, ošúpané zemiaky nakrájané na kocky, majorán a masť. Polievku varíme tak dlho, kým zemiaky zmäknú Nakoniec okoreníme čiernym korením a do polievky vsypeme nakrájaný rascový chlieb opečený na masti.
Držková polievka
Potrebujeme
• 500 g držiek • lyžicu masti • cibuľu • lyžicu hladkej múky • lyžičku sladkej papriky • vývar z kocky mäsového bujónu • čierne korenie • rascu • 5 strúčikov cesnaku • soľ • majorán Ako na to?
• Očistené držky niekoľkokrát dobre prepláchneme, nakrájame ich na menšie kúsky, vložíme do studenej vody a privedieme do varu. Vodu potom zlejeme, držky dáme do ďalšej studenej vody a znovu uvedieme do varu. Vodu opäť zlejeme a znovu uvedieme do varu a uvaríme držky do mäkka. Vývar scedíme, držky prepláchneme studenou vodou a nakrájame na rezance. Na rozpálenej masti speníme cibuľu, pridáme múku a papriku, mierne osmažíme, zriedime vychladnutým vývarom z držiek a znovu povaríme. Ku koncu varenia pridáme čierne korenie, rascu, prelisovaný cesnak a majorán. Nakoniec pridáme držky a ešte zľahka povaríme.
Pražská zemiaková polievka
Potrebujeme
• 500 g zemiakov • soľ • 100 g zeleniny • muškátový kvet • biele korenie • 20 g masla • 20 g hladkej múky • 250 ml kyslej smotany • 2 - 3 žítky • údené mäso alebo pražskú šunku Akn na t ô
• Zemiaky uvaríme v kožke do mäkka. Medzitým si dáme variť zeleninu. Z múky a masla si pripravíme svetlú zápražku, ktorú prilejeme k zelenine. Pridáme soľ, koreniny a ešte zahustíme ošúpanými, prelisovanými zemiakmi. Všetko spolu dobre povaríme. Nakoniec precedíme. V polievkovej miske vymiešame kyslú smotanu so žítkami a za stáleho miešania prilievanie polievku. Ako vložku dáme na kocky nakrájané údené mäso alebo šunku.
Juhočeská kulajda
Potrebujeme
• hrsť najlepšie čerstvých húb • 6 väčších zemiakov • trochu rasce • nové korenie • čierne korenia • 2 bobkové listy • hrnček kyslej smotany • 2 lyžice hladkej múky • 1 - 2 lyžice octu • 4 vajcia • kôpor Ako na to?
• Huby očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Očistené zemiaky nakrájame na kocky a spoločne s hubami povaríme v osolenej vode, do ktorej sme pridali koreniny.
Keď sú zemiaky mäkké, pridáme smotanu rozmiešanú s múkou, premiešame a krátko povaríme. Podľa chuti kulajdu osolíme, okyslíme octom a pridáme nasekaný kôpor.
Nakoniec pridáme vajcia, ktoré nemiešame, len zľahka vložíme do polievky. Tri minúty na miernom ohni povaríme, odstavíme a ďalších 5 minút necháme vajcia dôjsť v teplej polievke.
Gazdovská zemiaková polievka
Potrebujeme
• 300 g zemiakov • mrkvu • petržlen • polovicu zeleru • list kapusty • pór • 2 strúčiky cesnaku • hrsť sušených hub • 2 lyžice masti • 2 lyžice hladkej múky • 500 ml vývaru • pol lyžičky rasce • korenie • soľ • pol lyžičky majoránu • petržlenovú a zelerovú vňať Ako na to?
• Zeleninu očistíme a nakrájame na kúsky. Cibulú nakrájame nadrobno, vložíme na rozohriatu masť a osmažíme.
Pridáme zeleninu a tiež ju trochu opražíme. Vsypeme múku, premiešame, zalejeme vodou, pridáme huby, na kocky nakrájané zemiaky, rascu, vývar a varíme za občasného miešania asi pol hodiny. Keď sú zemiaky i zelenina mäkké, polievku dochutíme majoránom, cesnakom, soľou a korením a zelenou vňaťou.
Sviatočná karfiolová polievka
Potrebujeme
• väčší karfiol cibuľu • lyžicu masla • 500 ml bieleho vína • 250 ml zeleninového vývaru • 2 lyžice ovsených vločiek • 3 lyžice kyslej smotany • soľ • mleté korenie • trochu muškátového kvetu • pár kvapiek citrónovej šťavy • 4 lyžice opražených mandlí pokrájaných na plátky • lyžicu nasekanej petržlenovej vňate Ako na to?
• Karfiol očistíme a rozdelíme na ružičky. Cibuľu nakrájame a spolu s karfiolom dáme s maslom do hrnca a na slabom ohni dusíme asi 12 minút.
Zalejeme bielym vínom, prilejeme zeleninový vývar, pridáme ovsené vločky a všetko spolu premiešame. Nakoniec pridáme kyslú smotanu.
Osolíme, pridáme korenie, muškátový kvet a citrónovú šťavu. Polievku podávame posypanú praženými mandľami a vňaťou.
Šošovica na kyslo
Potrebujeme
• 500 g šošovice • 3 lyžice oleja • 2 lyžice hladkej múky 2 lyžice cukru • 2 lyžice octu • väčšiu cibuľu • vodu na namočenie šošovice • soľ Ako na to?
• Prebranú, niekoľkokrát prepláchnutú šošovicu zalejeme studenou vodou a necháme v chlade asi hodinu napučať. Potom dáme šošovicu variť v tej istej vode a varíme ju takmer do mäkka (asi 20 minút).
Očistenú, najemno nakrájanú cibulú urestujeme na tuku do ružová, pridáme preosiatu múku a zápražku zamiešame do šošovice. Nakoniec dochutíme octom.
Choclské „kyselo"
Potrebujeme
• 1 000 ml vody • 100 g cibule • trochu nového korenia • celé čierne korenie • bobkový list • 250 ml kyslej smotany • soľ • 300 g čerstvých hríbov • 300 g zemiakov • 4 celé vajcia • 30 g hladkej múky • ocot Ako na to?
• Do vody dáme variť olúpanú cibuľu a koreniny Osolíme a do povareného korenia zašľaháme kyslú smotanu vymiešanú s múkou.
Povarenú polievku precedíme, pridáme na plátky nakrájané hríbiky a necháme ešte povariť. Nakoniec dáme do polievky v kožke uvarené, ošúpané zemiaky a natvrdo uvarené vajcia. Dochutíme octom.
Žemľové knedličky do polievky
Potrebujeme
• 50 g žemlí • trochu mlieka • 20 g masla • vajce • 50 g strúhanky • soľ • čierne korenie • muškátový kvet • petržlenovú vňať Ako na to?
• Olúpanú žemľu nakrájame na kocky, vložíme do hlbšej misky, polejeme studeným mliekom a necháme trocha presiaknuť. V inej miske medzitým dohladka vymiešame maslo s vajcom, do vzniknutej zmesi pridáme soľ a koreniny, premiešame a pridáme strúhanku a žemľové kocky, ktoré predtým trocha vyžmýkame. Všetko dobre vymiešame na tuhé cesto.
Z cesta robíme maličké knedličky, ktoré varíme v slanej vode asi 3 minúty.
Uvarené prepláchneme studenou vodou a vložíme do polievky.
Kysnuté žemľové knedle
Potrebujeme
• 500 g hrubej múky • 20 g droždia • 300 ml vody • vajce • žemľu (tvrdšiu) • štipku cukru • soľ • hladkú múku na pomúčenie dosky Ako na to? Do misy nalejeme vlažnú vodu, rozdrobíme droždie, pridáme štipku soli a necháme stáť na teplom mieste asi 15 minút do vytvorenia kvásku.
Do kvásku vmiešame soľ, vajce, na kocky nakrájanú žemľu, postupne pridávame k hrubú múku a vypracujeme L cesto, až kým sa prestane • lepiť na misu.
H Na pomúčenej doske
cesto rozdelíme na H 4 časti, ktoré vytvarujeme H do tvaru šišiek, zakryjeme • utierkou a necháme • približne 20 minút kysnúť. Potom dáme knedle do vriacej osolenej vody a na miernom ohni varíme asi 20 minút. Počas varenia knedle pravidelne obraciame, aby sa rovnomerne uvarili.
Ešte horúce ich krájame niťou na plátky. Pred krájaním ich na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou, aby z nich vyšla para a nezrazili sa.
Zemiakové knedle
Potrebujeme
* 800 g zemiakov * vajce * žítok * 150 g hladkej múky * 100 g krupice * soľ Ako na to?
* Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Varené, ošúpané a vychladnuté zemiaky roztlačíme alebo nastrúhame na strúhadle. Do zemiakov pridáme žítok, vajce, soľ, krupicu a múku a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske z cesta vyrobíme dva valčeky s priemerom asi 5 cm. Vložíme do hrnca s vriacou osolenou vodou. Varíme pomaly asi 20 minút.
Staročeské slaninové knedle
Potrebujeme
* 250 g údeného bôčika * 400 g žemle * 40 g slaniny * muškátový kvet * petržlenovú vňať * soľ * mleté čierne korenie * vajce * 300 ml mlieka Ako na to?
* Údený bôčik uvaríme do mäkka, necháme vychladnúť a potom ho pokrájame na drobné kocky. Rovnako nakrájame žemle, zmiešame s mäsom a opečieme na pokrájanej slanine do ružová. Do misky preosejeme múku so soľou, pridáme strúhaný muškátový kvet, posekanú petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, vajce a mlieko. Vypracujeme cesto, do ktorého pridáme opečenú žemľu s mäsom. Z tuhšieho cesta sformujeme knedle, ktoré varíme v osolenej vode asi 15 minút. Potom ich vyberieme, poprepichujeme každú vidličkou, aby sa nezrazili.
Podávame s dusenou kapustou preliatou kockami opraženej slaniny.
Karlovarská knedlä
Potrebujeme
* 560 g hrubej múky * 200 g žemlí (z minulého dňa) * 20 g masla 500 ml mlieka * 6 vajec * soľ Ako na to?
* Tvrdšie žemle nakrájame na kocky, pokropíme ich trochou mlieka a necháme ho vsiaknuť. Vajcia oddelíme na žítky a bielky. Žltky rozšľaháme so zvyšným mliekom, mierne osolíme, pridáme hrubú múku, navlhčené a nakrájané žemle, sneh vyšľahaný z bielkov a zmes zľahka premiešame. Zo vzniknutého cesta vytvarujeme knedľové šišky, zabalíme ich do navlhčených maslom natretých obrúskov, zaviažeme ich niťou a vložíme do vriacej vody.
Varíme ich na miernom ohni asi 20 minút. Potom ich vyberieme z vody, rozbalíme a nakrájame na plátky.
Bravčové pečené s kapustou a knedľou
Potrebujeme
* 800 g bravčovej krkovičky alebo pliecka * 400 ml mäsového vývaru * 2 cibule * lyžicu masti * rascu * soľ Na kapustu: * 700 g sterilizovanej kyslej kapusty * lyžicu múky * rascu * cukor soľ Ako na to?
* Do umytého a osušeného mäsa votrieme soľ a posypeme ho rascou. Mäso vložíme do vymasteného pekáča a obsypeme ho cibuľou nakrájanou na kolieska.
Podlejeme časťou vývaru a prikryté pečieme pri teplote 200 °C asi 90 minút. Podľa potreby podlievame vývarom.
Keď je mäso takmer mäkké, odkryjeme ho a pri teplote asi 190 °C dopečieme. Na zvyšnej masti osmažíme cibuľu, pridáme dve lyžice hladkej múky, chvílu restujeme a pridáme kapustu aj so šťavou. Za občasného miešania kapustu niekolko minút dusíme. Dochutíme cukrom a soľou a ešte chvílu podusíme. Keď je mäso upečené, vyberieme ho z výpeku, nakrájame na plátky a uchováme v teple. Výpek zaprášime múkou a za stáleho miešania pridáme zvyšný vývar, ktorý necháme zhustnúť, vyrobíme tak chutnú omáčku, ktorou potom polejeme mäso.
Staročeské bravčové stehno
Potrebujeme
• 1 OOO g bravčového stehna alebo pleca • 3 lyžice masti • 4 strúčiky cesnaku • cibuľu • lyžicu medu • lyžicu hladkej múky lyžičku mletej rasce • lyžičku zázvoru • soľ Ako na to?
• Mäso osolíme, potrieme ho cesnakom a posypeme korením. V pekáči rozohrejeme masť, vložíme mäso a podlejeme teplou vodou. Pečieme za občasného podlievania výpekom, pričom mäso obraciame. Pred koncom pečenia pridáme do výpeku nadrobno pokrájanú cibuľu a mäso potrieme medom rozmiešaným v troche vody.
Prudko zapečieme, až kým sa med trochu skaramelizuje.
Mäkké mäso vyberieme a nakrájame na plátky. Výpek zahustíme múkou a povaríme. Mäso podávame preliate šťavou, so zemiakovou kašou.
Staročeské pečené koleno
Potrebujeme
• lyžičku rasce • 2 kg bravčového kolena (2 kusy) • 2 lyžice masti • soľ Na marinádu: • čierne korenie • cibuľu • cesnak • soľ Ako na to?
• Očistené koleno naložíme do cesnakovej marinády minimálne na 24 hodín. Musí byť ponorené a zaťažené. Po 24 hodinách ho vyberieme, umyjeme a mierne posolíme. Na koži nakrájame mriežky a koleno dáme piecť na 2,5 hodiny. Počas pečenia stále podlievame bravčovým vývarom.
Staročeská krkovička
Potrebujeme
• 600 g bravčovej krkovičky • 240 g zeleru • 60 g tuku • 60 g hladkej múky • väčšiu cibuľu • mletý zázvor • voda na podlievania • soľ Ako na to?
• Bravčovú krkovičku vykostíme, umyjeme, osušíme, osolíme, potrieme mletým zázvorom a prudko opečieme zo všetkých strán na polovici tuku. Na zvyšnom tuku urestujeme do zlatistá na hrubo nakrájaný zeler a na kolieska nakrájanú cibuľu.
Na takto pripravený základ vložíme opečenú krkovičku, podlejeme ju trochou vody a za občasného prelievania výpekom a podlievania trochou vody pečieme do mäkka. ' x Potom mäkké mäso vyberieme a nakrájame na plátky. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime hladkou múkou, urestujeme do zlatistá, zalejeme vodou, rozmiešame a za občasného miešania varíme 20 minút. Ku koncu varenia podľa potreby osolíme, precedíme, mäso vrátime späť a už iba krátko podusíme.
Bravčové mäso v keli
Potrebujeme
• 500 g bravčového mäsa • hlávku kelu • 3 lyžice masti • lyžicu mletej červenej papriky • cibuľu • cesnak • 2 lyžice hladkej múky • zemiaky • soľ • čierne korenie • majorán • drvenú rascu Ako na to?
• Mäso nakrájame na kocky, osolíme a zľahka opečieme na panvici, aby sa „zatiahlo". Potom ho dáme variť do vody. Keď je polomäkké, pridáme kel nakrájaný na rezance a pokrájané
zemiaky. F Pridámě rascu, K podľa K potreby ešte dosolíme a dusíme do mäkka. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme, pridáme do nej hladkú múku, červenú papriku a zalejeme studenou vodou. Toto všetko pridáme k mäsu a kelu a krátko prevaríme. Nakoniec dochutíme majoránom a cesnakom. .
Zabíjačková kapusta
Potrebujeme
• 500 g bravčového stehna
2 cibule • 1000 g kyslej kapusty • štipľavú mletú papriku • 5 bobúľ borievky • 8 strúčikov cesnaku • 100 ml pálenky • čierne korenie • soľ • masť Ako na to?
• Mäso nakrájame na malé kocky.
Na masti opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme štipľavú ( papriku, mäso, osolíme, j okoreníme, pridáme bobule borievky a vo vývare mäso udusíme takmer do mäkka. Potom pridáme nakrájanú kapustu a pomaly dodusíme do mäkka. Na záver pridáme prelisovaný cesnak a vlejeme pálenku.
Moravský vrabec
Potrebujeme
• 600 g bravčového pliecka (krkovičky alebo chudšieho bôčiku) • 4 strúčiky cesnaku • veľkú cibuľu • lyžičku drvenej rasce • soľ • vodu na podlievanie Ako na to?
• Mäso nakrájané na väčšie kúsky vložíme do misy, osolíme, posypeme rascou a tenkými plátkami cesnaku. Premiešané mäso necháme 4 - 5 hodín odležať.
Potom ho preložíme do pekáča a prudko upečieme vo vopred zohriatej rúre pri 200 °C (10 - 15 minút).
Potom pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a podlejeme trochou vody. Ďalej pomaly pečieme pri teplote 170 ° C asi hodinu, pričom mäso občas prelievame šťavou a podľa potreby podlievame vodou. Mäkké mäso podávame so zemiakovými alebo chlpatými knedľami a dusenou sladkokyslou kapustou.
Hanácky bravčový vrabec
Potrebujeme
• 600 g bravčového pliecka • 300 g bravčového bôčika • 80 g cesnaku • 40 g hladkej múky • 30 g tuku • väčšiu cibuľu • mleté čierne korenie • majorán • rascu • soľ • vodu na podlievanie Ako na to?
• Bravčové plece umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Mierne ho naklepeme, osolíme, potrieme prelisovaným cesnakom, okoreníme a potrieme rozdrveným majoránom. Umytý a osušený bôčik zbavíme kostí a kože. Nakrájame ho na malé kúsky, mierne osolíme, dáme do stredu každého plátku pliecka, dobre zvinieme a previažeme niťou alebo spojíme špáradlami. Takto pripravené kúsky dáme do pekáča a opečieme zo všetkých strán. Pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu, rascu, podlejeme trochou vody a za občasného obracania a prelievania výpekom pečieme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme a odstránime nite alebo špáradla. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime hladkou múkou, osmažíme, zalejeme vlažnou vodou, rozmiešame a za občasného miešania varíme 20 minút. Ku koncu varenia podľa potreby prisolíme, mäso vrátime späť a ešte chvíľu podusíme.
Hanácke sviatočné údené
Potrebujeme
• 1 000 g údených kotliet vcelku • 750 g zadného hovädzieho mäsa
80 g slaniny • 40 g masla • mrkvu • petržlen • cibuľu • polovicu zeleru • nové korenie • bobkový list • muškátový kvet • 250 ml červeného vína • lyžicu hladkej múky • čierne korenie • soľ Ako na to?
• Údené mäso nakrájame medzi rebrami na plátky, ale len ku kosti, aby kus zostal celý. Hovädzie mäso nakrájame na tenké rezne, ktoré prešpikujeme slaninou a vkladáme ich medzi dve údené kotlety. Ochutíme čiernym korením, soľou a muškátovým kvetom. Potom celý kus zviažeme niťou, aby držal pohromade. Potom ho vložíme spolu s plátkami očistenej zeleniny na pekáč s rozpáleným tukom a pečieme. Nakoniec šťavu urestujeme, zaprášime múkou, zriedime horúcou vodou, povaríme a precedíme na mäso. Podávame s ryžou alebo cestovinami.
Vínna sekaná
Potrebujeme
• 750 g mletého bravčového mäsa • 2 vajcia • 2 žemle namočené vo víne • 4 lyžice mletých orechov • 1/2 lyžičky šalvie • 1/2 lyžičky mletého zázvoru • štipku mletej škorice • štipku mletého nového korenia • 5 lyžíc nakrájanej petržlenovej vňate • soľ Ako na to?
• Mäso premiešame s vajcami, orechmi, korením, petržlenovou vňaťou, vo víne namočenými žemľami a necháme asi hodinu odležať. Potom ho znovu premiešame, vytvarujeme z neho šišky a upečieme na masle. Podávame s varenými zemiakmi.
Sviečková na smotane
Potrebujeme
• 750 - 1 000 g odblanenej hovädzej sviečkovej • 55 g slaniny • 4 lyžice rastlinného oleja • 450 g koreňovej zeleniny (mrkvu, zeler, petržlen) • cibuľu • 4 zrnká čierneho korenia • 4 zrnká nového korenia • bobkový list • 600 ml vývaru • 400 ml hustej smotany • 4 lyžice hladkej múky • 2 lyžice cukru • citrónovú šťavu alebo ocot • soľ • mleté čierne korenie • brusnicový kompót Ako na to?
• Sviečkovú osolíme, prešpikujeme slaninou a na tuku zo všetkých strán prudko opečieme. Mäso vyberieme, do výpeku pridáme zvyšok na kocky nakrájanej slaniny, očistenú a na plátky nakrájanú zeleninu, cibulú a prudko zo všetkých strán osmažíme.
Potom vložíme mäso, pridáme korenie, podlejeme a dusíme v rúre. Počas dusenia podľievame vývarom. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zaprášime múkou, osmažíme a postupne riedime vývarom a smotanou. Omáčku dochutíme cukrom, citrónovou šťavou alebo octom a dobre povaríme. Potom omáčku rozmixujeme v mixéri a nalejeme ju na mäso, ktoré sme nakrájali na plátky. Podávame s knedľou, plátkom citróna a brusnicami
Varené hovädzie s vajíčkami
Potrebujeme
• 400 g vareného hovädzieho • 4 vajcia • 60 slaniny alebo masti • menšiu cibuľu • čierne korenie • soľ Ako na to?
• Na kockách rozškvarenej slaniny speníme cibuľu a mäso pokrájané na drobné kocky na nej upečieme. Zalejeme ho vajíčkami, osolíme a okoreníme. Keď vajcia stuhnú, môžeme jedlo podávať s chlebom alebo opečenými knedľami a so šalátom.
Staročeský hovädzí jazyk
Potrebujeme
• 800 g hovädzieho jazyka • 200 g koreňovej zeleniny (mrkvu, zeler, petržlen) • 300 g chrenu • 2 biele žemle • 4 žítky • 40 g opražených posekaných mandlí • 300 ml smotany • 30 g medu • 3 klinčeky • 5 zrniečok čierneho korenia • 5 zrniečok nového korenia • zázvor v prášku • soľ Ako na to?
• Na varenie použijeme iba toľko vody, aby bol počas varenia jazyk ponorený.
Do vody dáme postrúhanú zeleninu, med, všetko korenie, jazyk a uvaríme ho do mäkka. Uvarený jazyk vyberieme a ešte horúci ošúpeme. Do vývaru vložíme na kúsky nalámané žemle a krátko povaríme.
Všetko rozmixujeme (najlepšie ponorným mixérom priamo v hrnci). Smotanu rozmiešame so žltkami, vlejeme do omáčky a rozmiešame.
Ďalej už nevaríme. Jazyk nakrájame na plátky. Na tanieri prelejeme omáčkou, posypeme postrúhaným chrenom a mandľami. Podávame s knedľou.
Staročeské kurčatá
Potrebujeme
• 2 menšie kurčatá • 250 ml vínneho octu • menšiu cibuľu • 2 bobkové listy • 10 guliek nového korenia • 10 guliek čierneho korenia • soľ • cukor • múka na obalenie Ako na to?
• Kurčatá očistíme, umyjeme a naporciujeme. Vo vínnom octe prevaríme cukor, cibuľu, bobkový list, nové a čierne korenie. Osolené porcie kurčiat nálevom prelejeme a necháme 15 minút stáť. Potom ich vyberieme, obalíme v múke a na rozpálenom tuku vyprážame.
Staročeská hus na zázvore
Potrebujeme
• hus • 4 strúčiky cesnaku • mletý zázvor • masť • cibuľu • hladkú múku • soľ • teplú vodu
Ako na to?
• Hus naporciujeme, potrieme cesnakom rozotreným zo soľou a posypeme mletým zázvorom. Na masti opražíme cibuľku, pridáme naporciovanú hus, podlejeme teplou vodou, vložíme do rúry a pomaly pečieme za občasného podlievania. Keď je hus mäkká, mäso vyberieme, šťavu zaprášime hladkou múkou, rozriedime vodou a povaríme. Omáčkou polejeme porcie husi a podávame s knedľou.
Štefanská hus
Potrebujeme
• 2 veľké husacie prsia • 2 stredné jablká • 70 g rozdrvených vlašských orechov • 50 g mandlí • soľ • biele korenie • 15 g hladkej múky • 2 - 3 lyžice medu • 50 g vlašských orechov na dochutenie Ako na to?
• Husacie prsia umyjeme a osušíme. Nakrojíme ich, zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme. Jablká ošúpeme a nakrájame na jemné rezance. Zmiešame ich s rozdrvenými orechmi a nakrájanými mandľami. Náplň rozdelíme na prsia, prekryjeme plátkom pŕs a zopneme špáradlom.
Takto pripravené preložíme do pekáča, podlejeme trochou vody, osolíme a vložíme do rúry predohriatej na 140 °C.
Počas pečenia mäso prelievame výpekom. Upečené mäso vyberieme a výpek udusíme na tuk, ktorý potom zaprášime múkou a zalejeme vodou.
Necháme ho dobre prevariť a pridáme med. Keď sa začne tuk oddeľovať, šťavu precedíme, pridáme 50 g orechov, osolíme, ešte krátko povaríme a zalejeme tým hotové husacie prsia.
Králik na majoráne
Potrebujeme
• predné mäso z králika • 20 g mrkvy • 30 g petržlenu • 40 g zeleru • cibuľu • 1000 g zemiakov • 60 g masti • lyžicu hladkej múky • 2 strúčiky cesnaku • majorán • soľ • čerstvú petržlenovú vňať Ako na to?
• Predok z králika umyjeme, osušíme, pokrájame na kúsky a dáme variť do vlažnej osolenej vody spolu s očistenou a nakrájanou zeleninou a cibuľou. Uvarené mäso vyberieme, vývar precedíme a uchováme v teple. Z masti a múky urobíme zápražku, zalejeme ju vývarom a dobre vyšľaháme.
Omáčku ochutíme prelisovaným cesnakom, soľou a majoránom. Zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v omáčke. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridáme do omáčky králičie mäso a spolu dovaríme.
Králik s hubovou omáčkou
Potrebujeme
• prednú polovicu králika • vývar zo zeleniny alebo z kostí • menšiu mrkvu • 50 g cibule • kúsok póru • klinček • tymian • bobkový list • 150 g húb • 30 g masla • citrónovú šťavu • muškátový orech • soľ • zápražku z 50 g masla a 40 g hladkej múky • žítok • 125 ml smotany Ako na to?
• Prednú polovicu králika umyjeme, nakrájame na porcie, vložíme do hrnca, zalejeme vývarom a varíme do mäkka. Potom ho vyberieme z vývaru a položíme na tanier. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, podlejeme ju vývarom z králika a 20 minút povaríme. Do pripravenej omáčky pridáme na masle podusené huby, citrónovú šťavu, muškátový orech, osolíme, krátko povaríme a nakoniec zjemníme žltkom rozšľahaným v smotane.
Ratiborský kapor na čierno
Potrebujeme
• kapor • trochu octu • kúsok masla • 4 cibule • petržlen • mrkvu • zeler • 500 ml piva • 4 orechy • 6 sušených sliviek • trochu čierneho perníka • čierne korenie • nové korenie • tymian • bobkový list • trochu citrónovej šťavy • kúsok skaramelizovaného cukru • 6 tabuliek žltého perníka • trochu vína • hrozienka • mandle Ako na to?
• Pri zabíjaní kapra zachytíme krv do trochy octu a posolené rezne kapra necháme chvíľu odležať. Na kúsku masla udusíme do ružová 4 pokrájané cibule, petržlen, mrkvu a zeler. Rezne z kapra položíme na dusenú zeleninu, precedíme nato krv, prilejeme 500 ml slabšieho nesladeného piva, pridáme asi 4 nadrobno nakrájané orechy, 6 sušených sliviek, trochu strúhaného čierneho perníka, čierne a nové korenie, bobkový list a tymian. Kapra v tejto zmesi varíme asi 3/4 hodiny. Potom kapra zaťažíme tanierom a necháme ho vychladnúť. Vychladnutého opatrne vyberieme, omáčku precedíme, pridáme do nej trochu citrónovej šťavy a varíme s kúskom skaramelizovaného cukru, žltým nastrúhaným perníkom, trochou vína, hrozienkami a mandľami.
Hotovou omáčkou prelejeme kapra a podávame s varenými zemiakmi.
Kapustová omáčka so zemiakmi
Potrebujeme
• hlávku kapusty • vodu • soľ • rascu • smotanu • ocot • zemiaky • cibuľu • masť • hladkú múku Ako na to?
• Hlávku kapusty nadrobno nakrájame a v osolenej vode spolu s rascou uvaríme do polomäkka. Uvarenú kapustu zahustíme smotanou, do ktorej sme zamiešali múku. Kapustu ešte krátko povaríme ( a podľa chuti dochutíme octom. Zemiaky očistíme a uvaríme.
Uvarené zemiaky roztlačíme a zmiešame s nakrájanou cibuľou osmaženou na masti.
Na tanier dáme zemiaky, ktoré zalejeme pripravenou kapustovou omáčkou.
Juhočeská hubová omáčka
Potrebujeme
• 400 g húb • 600 g polohrubej múky • 500 ml kyslej smotany • 500 ml vody • drvenú rascu • soľ • ocot Ako na to?
• Na drobno nakrájané huby povaríme v osolenej vode s drvenou rascou. Keď zmäknú, prilejeme do omáčky smotanu a v troche vody rozšľahanú múku. Za stáleho miešania necháme na miernom ohni variť, kým omáčka zhustne.
V prípade potreby omáčku okyslíme octom a dochutíme soľou.
Slivková omáčka
Potrebujeme
• 150 g sušených sliviek (najlepšie bez kôstok) • veľkú hrsť hrozienok • veľkú hrsť vlašských orechov nasekaných na veľké kusy • strúhaný perník
Ako na to?
Slivky a hrozienka zalejeme vodou (asi centimeter nad povrch). Dáme ich pomaly variť a asi po 20 minútach pridáme orechy a varíme ďalších 20 minút. Potom podla potreby zahustíme omáčku stúhaným perníkom. Mala by vzniknúť hustá zmes, ktorú podáváme ako samostatný chod napríklad pri štedrovečernej večeri.
Domáca paštéta
potrebujeme
• 2 000 g prerasteného bôčika • 300 g pečene
• 3 cibule • 10 strúčikov cesnaku • soľ • korenie
• polovicu nastrúhaného muškátového orecha
Ako na to?
Bôčik uvaríme aj s kožou domäkka. Uvarený bôčik pomelieme dvakrát na jemno a premiešame s vývarom, v ktorom sa varil. Všetko ešte pomaly varíme. Uvarenú pečeň, cibuľu a cesnak pomelieme najemno. Pridáme korenie a všetko spolu zmiešame. Ak chceme mať paštétu jemnú, môžeme hmotu rozmixovať. Paštétu plníme do pohárov a sterilizujeme 2 hodiny.
Zapekaný hrach s kapustou
Potrebujeme
• 500 g lúpaného hrachu • 200 ml rajčiakového pretlaku alebo kečupu • 500 g bielej
kyslej kapusty • 100 g tvrdého syra • maslo na vymastenie a strúhanku na vysypanie pekáča • korenie • soľ
Ako na to?
Hrach uvaríme na hustú kašu. Pridáme pretlak alebo kečup, kyslú kapustu, soľ, korenie a zamiešame. Zmes vylejeme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča a zapečieme. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom.
„Granatír marš"
Potrebujeme
• 200 g valašskej klobásy • 300 g zemiakov • 300 g cestovín • 50 g masti • veľkú cibuľu • lyžičku sladkej papriky • soľ Ako na to?
• Uvarené zemiaky nakrájame na malé kocky a zmiešame s uvarenými cestovinami.
Na masti urestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme zmes zemiakov, .' cestovín a nakrájanej valašskej klobásy.
Osolíme, okoreníme a dáme do rúry zapiecť.
„Statkárska bieda"^
Potrebujeme
• 200 g uvarených zemiakov • 150 g šunky vcelku • 6 natvrdo uvarených vajec • 500 ml kyslej smotany • 80 g hladkej múky • 200 ml vody alebo vývaru • 50 g masla • cibuľu • nahrubo pomleté čierne korenie • muškátový kvet • soľ • petržlenovú vňať na posypanie Ako na to?
• Vajcia, zemiaky a šunku nakrájame na väčšie kocky.
Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, zaprášime ju múkou a urobíme zápražku. Pridáme smotanu a omáčku za stáleho miešania povaríme.
Ak je príliš hustá, zriedime ju vývarom alebo vodou.
Omáčku osolíme, ochutíme čiernym korením a muškátovým kvetom a primiešame kúsky zemiakov, šunky a vajec.
Všetko prehrejeme a podávame posypané petržlenovou vňaťou. Tradičnou prílohou je chlieb alebo hrianky.
„Kosmatice"
Potrebujeme
• 250 ml mlieka • 2 vajcia • trocha soli • 120 g hladkej múky • olej na vyprážanie • kvety bazy čiernej^ Ako na to?
• Z mlieka, vajec, soli a múky si pripravíme cestíčko asi takej konzistencie ako na palacinky. Kvety bazy chytíme za stopku a namočíme do cestička. Dáme na rozpálený olej a smažíme krátko z jednej strany. Medzi tým si nožničkami odstrihneme vyčnievajúcu stopku. Potom kvety obrátime na druhú stranu a opäť opražíme.
Opražené ukladáme na sací papier (servítky), aby sme kvety zbavili prebytočného oleja. Podávame so zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi.
Hruškový závin
Potrebujeme
• 800 g ošúpaných hrušiek • 100 g piškót • balíček lístkového cesta • vrecúško vanilkového cukru • žítok • balíček mäkkého tvarohu • 2 vajcia • lyžicu cukru Ako na to?
• Lístkové cesto rozvaľkáme, posypeme ho rozdrvenými piškótami, na ne položíme vrstvu na plátky nakrájaných hrušiek, posypeme vanilkovým cukrom a potrieme zmesou z tvarohu, vajec a cukru.
Zabalíme a dáme na vymastený plech piecť do vyhriatej rúry.
České buchty
Potrebujeme
• 3 žítky • vajce • 5 lyžíc mletého cukru • 200 ml oleja • 500 ml mlieka • 50 g droždia • 2 lyžičky soli • 500 g hladkej múky • 500 g polohrubej múky • štipku nastrúhanej citrónovej kôry Tvarohová náplň: • 2 tvarohy • mletý cukor • vanilkový cukor • štipku nastrúhanej citrónovej kôry • 50 g masla Posýpka: • 160 g polohrubej múky • 160 g mletého cukru • vanilkový cukor • 120 g masla Ako na to?
• Žítky, vajce a mletý cukor ušľaháme do penista a za stáleho šľahania po troche pridáme olej. Z mlieka, štipky cukru a cukru urobíme kvások (mlieko musí byť teplé), zasypeme trochou múky, necháme nakysnúť a pridáme do misy k vyšľahanej hmote. Osolíme a za stáleho miešania pridávame po troche múku.
Múku pridávame postupne, aby cesto nebolo príliš riedke ani príliš tuhé. Potom cesto zľahka poprášime múkou, prikryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto naberáme vrchovatou lyžicou na pomúčenú dosku, každú dávku roztlačíme do okrúhleho tvaru a kladieme naň pol lyžice tvarohovej plnky a spojíme.
Spojom dolu potom kladieme na vymastený plech, buchty posypeme posýpkou, necháme ešte vykysnúť a pečieme vo vopred vyhriatej rúre.
Lekvárové buchty
Potrebujeme
• 600 g polohrubej múky • 300 ml mlieka • 3 žítky • vajce • 50 g práškového cukru • 120 g roztopeného masla alebo rastlinného tuku • kôru z polovice citróna • trocha soli • lekvár Kvások: • 75 ml mlieka • 20 g práškového cukru • 30 g droždia • 40 g polohrubej múky.
Ako na to?
• Z mlieka, cukru, droždia a múky pripravíme kvások, ktorý
necháme nakysnúť. preosiatej múky pridáme nakysnutý kvások, v mlieku rozmiešané žľtky a vajce, pridáme cukor, vlažné maslo alebo tuk, postrúhanú citrónovú kôru a trochâ soli. Všetko spolu zamiešame, dobre vypracujeme a necháme na teplom miesto nakynut. Potom na doske posypané múkou cesto vyváľkame, pokrájame na obdľžniky, ktoré natrieme lekvárom a stočíme do tvaru buchtičky. plech dobre vymastíme, buchtičky naň poukladáme, boky potrieme roztopeným tukom, aby se nezlepili, necháme na plechu podkysnuť a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečené vyklopíme a vychladnuté posypeme práškovým cukrom.
Masarykove koláčiky
Potrebujeme
• 300 g hladkej múky • 100 g práškového cukru • 200 g masla • lyžicu kakaa • 2 žítky • 170 g lieskových orieškov Ako na to?
• Z múky, vajec, cukru, masla a kakaa vypracujeme cesto. Oriešky hodinu predtým namočíme do vody.
Do cesta zapracujeme celé jadrá lieskových orieškov.
Vytvarujeme valček, ktorý necháme cez noc odležať na studenom mieste. Na druhý deň nakrájame pol centimetra široké kolieska, ktoré upečieme na suchom plechu doružova.
Voňavá tvarohová bábovka
Potrebujeme
• 300 g polohrubej múky • 200 g práškového cukru • 200 g rastlinného tuku • 250 g tvarohu • 3 vajcia • prášok do pečiva • vanilkový cukor • citrón Ako na to?
• Zmäknutý rastlinný tuk vymiešame s cukrom do penista. Postupne pridávame vajcia, tvaroh a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame vanilkový cukor, citrónovú kôru a šťavu z polovice citróna. Cesto dáme do formy vymastenej olejom a vysypanej kokosom Bábovku vložíme do studenej rúry a pečieme pri strednej teplote asi 45 minút.
Trený lekvárový koláč
Potrebujeme
• 4 vajcia • 3 lyžice hrubej múky • 3 lyžice cukru • slivkový lekvár • citrón • 1/2 balíčka čokolády • 2 lyžice rumu • maslo na vymastenie formy • 25 g stuženého tuku Ako na to?
• Z bielkov ušľaháme pevný sneh, za stáleho šľahania doň po troche pridávame cukor, žítky, citrónovú kôru a nakoniec zľahka vmiešame múku. Okrúhlu formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a koláč prudšie pečieme vo vyhriatej rúre asi 10 minút. Hotový vlažný koláč natierame lekvárom, do ktorého sme pridali rum. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu so stuženým tukom a koláč polevou polejeme..
Škvarkové placky
Potrebujeme
• 500 g polohrubej múky • 300 g škvariek • vajce • 200 ml mlieka • 13 g droždia • soľ Ako na to?
• Nahrubo pokrájané škvarky, preosiatu múku, vajce a droždie rozmiešame vo vlažnom mlieku, pridáme soľ a vypracujeme vláčne cesto. Cesto necháme v teple vykysnúť. Vykysnuté cesto na doske vyvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm a pomocou širšieho pohára vykrajujeme placky. Placky ukladáme na plech, na ozdobu poprepichávame vidličkou a vo vyhriatej rúre pečieme do červená.
Staročeské „zelňáky"
Potrebujeme
• 500 g polohrubej múky • 500 g kyslej kapusty • 250 g masti • 2 vajcia
soľ • čierne korenie Ako na to?
• Kapustu nakrájame a v mise dobre vymiešame s múkou, masťou, vajcami, soľou a korením. Vyvaľkáme centimeter hrubú placku a vykrojíme z nej kolieska.
Pečieme 15 minút na plechu..
Puškvorcový likér
Potrebujeme
• 50 g puškvorca • 50 g klinčekov • 1000 ml 40% alkoholu • 1000 g cukru Ako na to?
• Očistený a nakrájaný puškvorec nakrájame vložíme do fľaše, pridáme klinčeky, zalejeme alkoholom a necháme macerovať 8 dní. Z vody a cukru uvaríme sirup. Vychladnutý sirup potom zmiešame s precedeným macerátom a necháme 10 dní odležať.
Foto popis|