Potrebujeme * 150 g bryndze * 150 g masla * soľ * lyžičku kypriaceho prášku * 2 vajcia * rascu
Ako na to?
*
Na dosku dáme hladkú múku, nasekáme maslo, pridáme bryndzu, soľ, kypriaci prášok a vajíčko a vypracujeme jemné cesto.
Potom ho rozvaľkáme na 10 cm široký a 3 cm hrubý pás, ktorý potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou a soľou. Vykrajujeme tenké tyčinky.
Pečieme do zlatista.
Bryndzové koláčiky
Potrebujeme * 350 g hladkej múky * 100 g masla * 3 lyžice kyslej smotany * 10 g droždia * vajce
Ako na to?
* K múke pridáme zmäknuté maslo, bryndzu, v smotane rozmiešané droždie a vajce.
Zmiešame a necháme dve hodiny stáť. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a vykrajujeme z neho koláčiky, ktoré naukladáme na plech a opäť necháme chvíľu stáť. Potom ich potrieme žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre.
Bryndzový koláč
Potrebujeme P * 75 ml mlieka * žĺtok * vajce * trochu rozpusteného masla * trošku soli Na kvások N * 15 g droždia * lyžičku cukru * 1 2 lyžice hladkej múky na zahustenie z Na plnku N * 2 tégliky kyslej smotany s
Ako na to?
* Pripravíme si kvások a keď vykysne, z uvedených surovín vypracujeme cesto ktoré sa nesmie lepiť. Necháme ho vykysnúť.
Potom ho vyvaľkáme na tvar pekáča v hrúbke asi 1 cm.
Pekáč dobre vymastíme a uložíme naň cesto. Aj cesto dobre pomastíme a navrch rozmrvíme bryndzu. Potom ho polejeme smotanou.
Pečieme ako každý kysnutý koláč asi 30 minút. Pri tomto koláči neslobodno šetriť bryndzou a smotanou.
Zalejeme vodou a necháme odstáť 30 minút. Do rozpáleného oleja postupne vkladáme zemiaky a smažíme ich do zlatista. Vyberieme ich naberačkou na servítku alebo mriežku, aby odkvapkali z oleja. Pred podávaním dáme
Domáce čipsy
Potrebujeme * soľ * olej na smaženie Na omáčku * petržlenovú vňať * zelerovú vňať * 3 lyžice bieleho jogurtu * 6 lyžíc oleja * strúčik cesnaku * feferónku
Ako na to?
* Zemiaky nakrájame na tenké plátky.
lupienky na plech a v rúre ich pečieme ešte asi 5 minút.
Nakladaný hermelín
Potrebujeme * cibuľu * cesnak * korenie * nové korenie * borievky * bobkové listy * mletú červenú papriku * rastlinný olej * červenú papriku
Ako na to?
* Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na plátky.Hermelíny rozrežeme po dĺžke napoly a postupne vkladáme do pohára. Na dno hermelín, trochu mletej papriky, plátky cibule, kúsok cesnaku, plátok papriky, zopár guliek korenia, ďalší hermelín a suroviny v rovnakom poradí. Keď ingrediencie takto navrstvíme, zalejeme všetko olejom až po vrch a uzavrieme. Necháme odležať a podávame.
Cibuľové krúžky
Potrebujeme * 200 ml mlieka * 1/2 lyžičky prášku do pečiva * 1/2 lyžičky rumu alebo vodky * hladkú múku podľa potreby * soľ * olej na smaženie
Ako na to?
* Cibuľu nakrájame na krúžky asi 1/2 cm hrubé, ktoré namáčame do pripraveného cestíčka a vyprážame na oleji.
Cestíčko: mlieko, múku, prášok do pečiva, rum a soľ vymiešame do polohustej kaše.
Domáci utopenci
Potrebujeme * 500 g cibule * 500 ml octu * 1500 ml vody * prípravok deko * nové korenie * 3 ks bobkového listu * lyžičku horčičných semienok * cukor * soľ
Ako na to?
* Špekáčiky olúpeme a nakrájame na plátky.
Cibule tiež olúpeme a nakrájame nadrobno.
Ukladáme do pohára vždy striedavo cibuľu a špekáčiky, až kým nevyčerpáme všetky suroviny. V hrnci medzitým uvaríme nálev z vody, octu, deka, soli, cukru a korenia, ktorým zalejeme špekáčiky s cibuľou. Pohár uzavrieme a vložíme do chladnej komory minimálne na týždeň. Utopenca konzumujeme s čerstvým chlebom a dobre vychladeným pivom. Pre milovníkov ostrých jedál je ideálne k utopencom prihodiť niekoľko čili papričiek.
Tyčinky z plesňového
syra
Potrebujeme * 200 g stuženého tuku * 200 g syra s modrou plesňou * žĺtok
Ako na to?
* Všetky suroviny vymiešame na hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a pokrájame na tyčinky alebo iné tvary. Poukladáme na plech a upečieme v dobre vyhriatej rúre.
Syrové trojuholníky
Potrebujeme * 250 g syra s modrou plesňou * 300 g šunkovej salámy
Ako na to?
* Cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorce. Na každý položíme plátok šunky, kúsok syra a preložíme do trojuholníka. Hotové dáme upiecť do rúry. Pred dopečením môžeme posypať trojuholníky nakrájaným syrom.
Syrové slimáky
Potrebujeme * 2 syry * 2 lyžičky vegety * šunku * vajíčko na potretie
Ako na to?
* Syr dobre premiešame s vegetou. Lístkové cesto si rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme do obdĺžnika a rozotrieme naň polovicu syra. Navrch naukladáme šunku, jeden plátok vedľa druhého. Zvinieme po šírke a krájame na slimáčiky, ktoré ukladáme na vymastený plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby syr nevytiekol a upečieme do ružova. To isté urobíme s druhou polovičkou cesta.
Pre zmenu môžeme dať namiesto šunky plátky syra a potom je celý slimák syrový.
Klobásové koláčiky
Potrebujeme * 250 g margarínu * 200 ml kyslej smotany * domácu klobásu * vajce * syr * soľ
Ako na to?
* Z múky, masla a smotany vypracujeme cesto, ktoré necháme 12 hodín stáť.
Rozvaľkáme ho na hrúbku 3 4 mm. Z cesta potom vykrajujeme kolieska, ktoré potrieme rozšľahaným vajcom, osolíme a dáme na suchý plech. Na každé koliesko položíme koliesko klobásy a opäť potrieme vajcom. Do stredu uložíme malé koliesko alebo hviezdičku vykrojenú zo zvyškov cesta. Potrieme vajcom a posypeme strúhaným syrom. Nakoniec upečieme.Zemiakové koláčiky
Potrebujeme * 180 g polohrubej múky * 100 g masla * 2 lyžičky vegety * trošku kypriaceho prášku * vajce na potretie * mak * soľ * sezamové semienka
Ako na to?
* Studené zemiaky jemne nastrúhame, pridáme múku, maslo, vegetu, kypriaci prášok a vypracujeme cesto.
Cesto rozkrájame na menšie kúsky, ktoré rozvaľkáme na tenký valček a stočíme do ľubovoľného tvaru. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamovými semienkami a upečieme do ružova.
Slané sójové tyčinky
Potrebujeme * 150 g hladkej múky * soľ * 200 g masla alebo rastlinného tuku * 6 lyžíc kyslého mlieka * žĺtok na potretie * rascu * soľ na posypanie
Ako na to?
* Sójovú a hladkú múku so soľou preosejeme na dosku.
Pridáme maslo alebo tuk, kyslé mlieko a necháme odstáť aspoň 10 hodín. Zamiesime cesto, ktoré necháme ďalších 10 hodín oddychovať. Potom ho rozvaľkáme na múkou posypanej doske a ostrôžkou pokrájame na tyčinky. Potrieme žĺtkom, posypeme rascou a soľou, poukladáme na slabo vymastený plech a vo vyhriatej rúre upečieme.
Jemné pagáčiky
Potrebujeme * 3 žĺtky * lyžičku soli * 50 g rastlinného tuku * 50 g droždia * 300 g pomletých škvariek * téglik pochúťkovej kyslej smotany * vajce * 200 ml mlieka * trochu cukru
Ako na to?
* V osladenom mlieku necháme vykysnúť droždie.
Kvások pridáme k múke, pridáme žĺtky, smotanu a soľ.
Vypracujeme cesto, rozvaľkáme ho a potrieme škvarkami.
Preložíme ako obálku, potom ešte napoly a necháme 20 minút podkysnúť. Opäť rozvaľkáme, preložíme a necháme podkysnúť. Opakujeme tri razy. Na štvrtý raz cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 2 cm a vykrajujeme pagáčiky. Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do rozpálenej rúry.
Slané rolády
Potrebujeme * 250 g stuženého pokrmového tuku * lyžičku cukru * 2 lyžičky soli * 200 ml mlieka * prášok do pečiva Na plnku * 200 g strúhaného tvrdého syra * lyžičku mletej papriky * 2 lyžičky vegety
Ako na to?
* Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 6 rovnakých bochníkov a na hodinu ich odložíme do chladničky. Do zmäknutého masla pridáme postrúhaný syr, papriku, vegetu a plnku vymiešame. Každý bochník rozvaľkáme natenko, potrieme plnkou, zvinieme ako roládu, zabalíme do mikroténového vrecka a necháme do druhého dňa v chlade. Rolády potom pokrájame na plátky, uložíme na plech a upečieme.
Slaný špenátový koláč
Potrebujeme * hladkú múku * 450 g čerstvého špenátu * 250 g jemného tvarohu * lyžicu syra niva * cibuľu * lyžicu oleja * soľ * korenie * lyžičku mletej rasce * 4 vajcia * celú rascu
Ako na to?
* Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice a obidve postupne rozvaľkáme na pomúčenej doske. Jednu časť cesta vložíme do hlbšieho plechu tak, aby na stranách trochu presahovalo.
Špenát umyjeme, odstránime stonky a nakrájame. Špenát, tvaroh a postrúhaný syr dáme do misky. Pridáme osmaženú cibuľku, osolíme, okoreníme, ochutíme rascou a vmiešame 3 žĺtky. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z 3 bielkov a zmes vylejeme na pripravené cesto.
Prikryjeme druhou časťou cesta, okraje k sebe jemne popritláčame. Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou, popicháme vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre.Tvarohové praclíky
Potrebujeme * 250 g hladké múky * 150 g margarínu * soľ * mletú rascu
Ako na to?
*
Tvaroh vymiešame s hladkou múkou, margarínom, soľou a rascou. Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik a vykrajujeme tyčinky, ktoré zatočíme a konce pritlačíme k sebe. Pečieme na suchom plechu do zlatista.
Pikantné koláčiky
Potrebujeme * 100 g masla * 200 g cukety * 100 g mäkkého syra * 200 g bieleho jogurtu * 2 vymiešané vajcia * 3 cibuľky * soľ * mleté čierne korenie * rascu
Ako na to?
* Cesto rozvaľkáme a pokrájame na štvorce. Cuketu pokrájanú na malé kocky osmažíme spolu s korením na masle. Jogurt vymiešame so syrom, vajcom a pokrájanou cibuľkou. Pridáme vychladnutú cuketu a dochutíme. Zmes kladieme na štvorce cesta, preložíme, okraje popritláčame a dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov.
Šunková rolka
s pórom
Potrebujeme * plátky syra * horčicu * pór (bielu a svetlo zelenú časť) * zmes korenia podľa vlastnej chuti * šľahačku * nastrúhaný tvrdý syr
Ako na to?
* Plátok šunky potrieme horčicou, položíme naň plátok syra, pozdĺžne narezaný kus póru a okoreníme korením podľa vlastnej chuti. Potom šunku zrolujeme a spevníme špáradlom. Rolky naukladáme do malého pekáča, zalejeme ich smotanou a posypeme nastrúhaným tvrdým syrom.
Ak nám zvýšil pór, môžeme ho nakrájať nadrobno a takisto ním posypať rolky. Takto pripravené jedlo zapečieme v rúre asi pol hodiny.
Podávame s chlebom a vychladeným pivom.
Lístková roláda
Potrebujeme * šunkovú salámu * provensalské korenie (alebo samostatné aromatické bylinky - tymian, oregano, bazalku, mätu, rozmarín) * soľ * kečup
Ako na to?
* Z lístkového cesta vyvaľkáme tenký plát obdĺžnikového tvaru, potrieme ho kečupom, posypeme provensalským korením alebo inými aromatickými bylinkami, mierne osolíme, preložíme šunkovou salámou a celé cesto potom zrolujeme do rolády. Z nej potom nakrájame priečne asi centimeter hrubé kolieska a tie potom naukladáme na slabo vymastený plech a upečieme do zlatista. Konzumujeme teplé.
Lístkové taštičky so syrovou plnkou
Potrebujeme * hladkú múku * vajce Na plnku * 120 g strúhaného tvrdého syra * 2 žĺtky * 3 lyžice smotany alebo mlieka * 2 bielky * soľ
Ako na to?
* Lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát, nakrájame ho na štvorce, na ne položíme dávky plnky a preložíme ich na trojuholníky. Tie potrieme rozšľahaným vajcom, prenesieme ich na plech a upečieme v dobre vyhriatej rúre pri teplote asi 250 stupňov. Rúru počas pečenia neotvárame. Príprava plnky: zmäknutý tvaroh vymiešame so štipkou soli na penu, postupne vmiešame žĺtky, potom nastrúhaný syr, smotanu alebo mlieko a nakoniec jemne vmiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov.
v syrovom ceste
Potrebujeme * 100 g eidamu * paprikovú vegetu * cibuľu
* 4 párky
Ako na to?
* Lístkové cesto vyvaľkáme na múkou posypanej doske, posypeme ho strúhaným syrom, niekoľkokrát ho preložíme a znovu rozvaľkáme. Nakoniec z cesta vykrajujeme pruhy, naukladáme na kolieska nakrájanú cibuľu a posypeme vegetou alebo štipľavou paprikou. Do takto pripravených pruhov zabalíme párky ako „kramrole“.
Prenesieme ich na vodou opláchnutý plech, povrch ešte mierne posypeme paprikou a v horúcej rúre upečieme.
Tvarohové chuťovky
Potrebujeme * rastlinný tuk * 250 g polohrubej múky * vajce
Ako na to?
* Zo surovín spracujeme cesto, vyvaľkáme ho a vykrajujeme z neho ľubovoľné tvary. Naukladáme ich na nevymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme ľubovoľnou pochutinou (soľou, nastrúhaným syrom, makom, sezamom, rascou, paprikou) a dáme upiecť do rúry.
Špenátový závin
Potrebujeme * balenie lístkového cesta * 150 g anglickej slaniny * 2 vajcia * 100 g kyslej smotany
* 6 lyžíc strúhanky * soľ * mleté čierne korenie * sezamové semienka na posypanie * hladkú múku
Ako na to?
* Najskôr si pripravíme špenátovú plnku. Špenát rozmrazíme a ohrejeme ho, až kým sa začne variť.
Potom doň pridáme smotanu, čierne korenie, jedno vajce a za stáleho miešania varíme na miernom ohni. Nakoniec primiešame strúhanku, špenát sa ňou zahustí.
Po chvíli odstavíme a necháme vychladnúť.
Lístkové cesto rozdelíme na dve polovice a na mierne pomúčenej doske ho vyvaľkáme na tenkú placku.
Uprostred neho naukladáme na plátky nakrájanú anglickú slaninu, rovnomerne potrieme vychladnutým špenátom a s pomocou utierky stočíme do závinu. Konce poriadne pritlačíme a opäť pomocou utierky prenesieme na plech, ktorý sme predtým opláchli studenou vodou Závin potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semienkami a upečieme v stredne vyhriatej rúre. Podávame nakrájaný po vychladnutí ale môže sa konzumovať aj teplý.
Plnená veka
Potrebujeme * 150 g šunky (alebo údeného mäsa) * 100 g tvrdého syra * 3 tavené syry * 100 g masla * 2 kyslé uhorky * 2 varené vajcia * lyžičku ostrej horčice * lyžičku jemnej horčice * lyžičku sladkej papriky * 4 kvapky tabasca (alebo 1/2 lyžičky štipľavej papriky) * soľ * čierne korenie
Ako na to?
* Šunku nakrájame, tvrdý syr a kyslé uhorky nastrúhame, vajcia nakrájame na väčšie kocky. Všetky suroviny premiešame (môžeme pridať aj vydlabanú striedku z veky), naplníme nimi vydlabanú veku, dáme do chladničky stuhnúť a podávame.Šunkové tyčinky
Potrebujeme * 100 g šunky * 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky * lyžicu strúhanky * hladkú múku * 2 vajcia * soľ * sezamové semienka na ozdobenie
Ako na to?
* Šunku nasekáme nadrobno, pridáme vajcia, lyžicu strúhanky, bazalku a osolíme.
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na dva rovnaké obdĺžniky šírky asi 10 cm. Jeden z plátov natrieme vaječnou náplňou so šunkou, druhý naň položíme a pritlačíme. Prenesieme na plech a tam potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semienkami a ostrôžkou nakrájame tyčinky.
Upečieme vo vyhriatej rúre do zlatista.
Čabajkové koláčiky
Potrebujeme * 200 g polohrubej múky * 200 g tuku * 150 g tvrdého syra * 100 g čabajky * vajce * cibuľu * soľ Na plnku * 100 g mäkkého tvarohu * 50 g masla * mleté biele korenie * soľ
Ako na to?
* Cibuľu ošúpeme a rozdelíme na štvrtiny, čabajku tiež ošúpeme a spolu s cibuľou zomelieme na mäsovom mlynčeku. Tvrdý syr nastrúhame. Hladkú a polohrubú múku zmiešame, pridáme pomletú zmes, syr, zmäknutý tuk, soľ, vajce a spracujeme cesto, ktoré necháme v chlade aspoň hodinu odpočinúť. Potom z neho vyvaľkáme plát hrubý asi 4 mm a vykrajujeme z neho kolieska. Na polovici koliesok vykrojíme menšou formičkou stredy. Kolieska preložíme na vymastený plech a upečieme ich pri teplote 200 stupňov. Počas pečenia si pripravíme plnku: smotanový syr vymiešame spolu s tvarohom a zmäknutým maslom do penista, ochutíme korením a soľou. Plnkou zlepujeme kolieska, ozdobíme ich kúskom čabajky a zelenou petržlenovou vňaťou.
Rožky so syrom
a šunkou
Potrebujeme * 4 lyžice mlieka * vajce * lyžičku soli * 300 g hladkej múky * prášok do pečiva * 10 plátkov šunky alebo salámy * 10 plátkov syra
Ako na to?
* Zo surovín spracujeme cesto, vyvaľkáme z neho plát a nakrájame z neho štvorce 12 x 12 cm. Štvorce rozpolíme na trojuholníky, na každý položíme šunku, syr a zrolujeme.
Pečieme asi 20 minút pri teplote 175 200 stupňov.Hrianky k pivu
Potrebujeme * 3 lyžice hladkej múky * 2 lyžice postrúhaného tvrdého syra * 100 ml mlieka * 4 plátky bieleho chleba * olej
Ako na to?
* Žĺtky vymiešame do peny.
Primiešame preosiatu múku a syr rozmiešaný v mlieku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do zmesi.
Zmesou potrieme plátky chleba, ktoré potretou stranou vkladáme do horúceho oleja. Krátko opražíme, otočíme a opražíme aj z druhej strany.
Závin z lístkového
cesta
Potrebujeme * 200 g hlivy * pol hlávky kapusty * maslo * orechy * mandle * vajce * strúhanku * mleté čierne korenie
Ako na to?
* Kapustu pokrájame na jemné rezance a udusíme na masle. Jemne pokrájané hlivy rovnomerne udusíme na masle, okoreníme, osolíme.
Orechy pokrájame nadrobno.
Lístkové cesto vyvaľkáme ako závin, posypeme strúhankou, pokryjeme udusenou kapustou, hlivami a orechmi. Cesto zvinieme na závin a potrieme vajcom. Povrch môžeme posypať postrúhanými mandľami. Pečieme v dobre vyhriatej rúre. Závin podávame teplý. Chutný je aj studený.
Cesnaková dobrota
Potrebujeme * 50 ml vlažnej vody * lyžicu soli * kocku droždia * lyžicu cukru * 100 ml oleja * veľkú hlávku cesnaku * rastlinný tuk * lyžicu vegety
Ako na to?
*
Z droždia urobíme kvások. Z múky, vody, soli, cukru, oleja a kvásku pripravíme cesto, aby bolo vláčne. Necháme vykysnúť. Rozdelíme na 4 bochníčky, rozvaľkáme a natrieme plnkou, ktorú pripravíme z rastlinného tuku a cesnaku. Urobíme závin, ktorý krájame na trojuholníčky. Potrieme vajcom a kladieme na vymastený plech. Upečieme.
Zemiakové lístkové
pagáče
Potrebujeme * 20 g kvasníc * 10 ml vlažného mlieka * lyžičku cukru * lyžičku soli * 100 ml oleja * 3 4 uvarené a vychladnuté zemiaky * rastlinný tuk
Ako na to?
* Zo surovín vypracujeme cesto a necháme vykysnúť.
Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a nastrúhame naň zemiaky a rastlinný tuk.
Cesto poskladáme a necháme v teple vykysnúť 20 minút.
Potom cesto znovu rozvaľkáme a postup opakujeme trikrát.
Nakoniec vykrajujeme pagáče, ktoré potrieme žĺtkom ochuteným vegetou (rascou alebo slanými arašidmi).
Navrch môžeme postrúhať aj syr, sezam, prípadne iné, k slanej chuti sa hodiace pochutiny alebo koreniny.
Tvarohové tyčinky
Potrebujeme * 250 g hladkej múky * stužený tuk * žĺtok * soľ * prášok do pečiva
Ako na to?
* Suroviny spolu vymiešame a necháme v chlade cez noc. Potom rozvaľkáme nie veľmi tuhé cesto, potrieme ho rozšľahaným vajcom a posypeme syrom, rascou, ostrôžkou nakrájame tyčinky a upečieme.
Slané praclíky
Potrebujeme * 700 g polohrubej múky * 2 balenia rastlinného tuku * 2 celé vajcia * prášok do pečiva * lyžicu soli
Ako na to?
* Zo surovín spracujeme cesto, rozdelíme ho na dve kocky a necháme cez noc v chlade. Potom ho mierne stuhnuté rozvaľkáme na 1/2 cm a vykrajujeme praclíky, ktoré potierame žĺtkom, obalíme v strúhanom syre a upečieme.
Rýchle domáce tortilly
Potrebujeme * 600 g celozrnnej múky * 200 ml vody * rajčinový pretlak * konzervovanú fazuľu * soľ * čili * syr na strúhanie * cibuľu * cesnak * olej
Ako na to?
* Obidva druhy múky zmiešame s trochou soli a pridávame postupne vodu podľa potreby. Vytvoríme cesto, ktoré rozdelíme na osem placiek. Tie rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske a dáme piecť na rozpálenú suchú panvicu. Cibuľu nakrájame na drobno a dáme pražiť, postupne pridáme fazuľu, pretlak, soľ, čili a roztlačený cesnak podľa chuti. Zmes môžeme zjemniť kečupom, alebo dochutiť mletým mäsom. Hotovú omáčku položíme na polovicu placky, pridáme strúhaný syr a preklopíme.
Dedkov zákusok
k pivu
Potrebujeme * 30 g tvrdého údeného syra * 120 g múky * mleté čierne korenie * lyžičku majoránu
Ako na to?
* Filé a syr zomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme múku a majorán, okoreníme a znovu premelieme. Hmotu vyvaľkáme, narežeme na kúsky a vytvarujeme guľky alebo priamo z vyvaľkaného cesta vykrojíme rôzne menšie tvary, posypeme ich múkou, vysmažíme a osolíme.
Hrianka k pivu
Potrebujeme * 2 lyžice masti * cesnak * 200 g mäkkej salámy * 2 lyžice pokrájaných sterilizovaných šampiňónov * 2 lyžice na jemno pokrájaného póru * korenie čili * lyžicu kečupu * 4 plátky tvrdého syra * 4 žĺtky
Ako na to?
* Na horúcej masti opražíme krajce chleba. Potrieme ich cesnakom, nakopíme na ne zmes, ozdobíme plátkom syra, do stredu hrianky (do prstom vytvorenej jamky) dáme surový žĺtok a krátko zapečieme v rúre. Zmes: salámu nakrájame na rezance, osmažíme na tuku, pridáme pokrájané šampiňóny, pór, čili, spojíme kečupom a krátko prehrejeme.Vyprážaný hermelín v parížskom cestíčku
Potrebujeme * 8 plátkov šunkovej salámy alebo šunky Na cestíčko * lyžicu vody * 3 lyžice hladkej múky * soľ * štipku muškátového orechu
Ako na to?
* Kolieska hermelínu vložíme medzi dva plátky salámy (šunky) a obalíme ich v cestíčku. Vyprážame na rozpálenom oleji do zlatista.
Špekáčiky v čiernom pive
Potrebujeme * čierne pivo * 2 veľké cibule * kečup * podľa chuti feferónku * čierne korenie
Ako na to?
* Na pekáč poukladáme narezané špekáčiky, ktoré naplníme nakrájanou cibuľou, môžeme okoreniť a pridať feferónku. Na pripravené špekáčiky vylejeme zmes čierneho piva s kečupom. Dáme zapiecť na 15 minút do rúry.
Smažené býčie žľazy
Potrebujeme * 100 ml mlieka * 10 g hladkej múky * vajce * 10 g strúhanky * 30 g oleja * soľ
Ako na to?
* Býčie žľazy odblaníme, dobre preperieme vo vlažnej vode a minimálne na 12 hodín naložíme do mlieka.
Pred prípravou ich vyberieme, nakrájame na plátky a obalíme v trojobale (v múke, vajci a strúhanke). Pomaly smažíme na oleji.
Sedliacky tatársky
biftek
Potrebujeme * 60 g mäkkého masla * cibuľu * 2 žĺtky * lyžičku horčice * 1/2 lyžičky sladkej mletej papriky * smotanu
Ako na to?
* Vidličkou roztlačíme syrčeky a premiešame ich s maslom a žĺtkami. Cibuľu najemno nakrájame, pridáme do nej papriku a dôkladne všetko premiešame.
Môžeme zjemniť sladkou alebo kyslou smotanou.
Podávame s čiernym chlebom alebo hriankami.
Škvarkové dolky
Potrebujeme * 250 g mletých škvarkov * 2 vajcia * 20 g droždia * 250 ml mlieka * soľ
Ako na to?
* V časti mlieka rozmiešame droždie a necháme ho vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme do nej kvások, škvarky, vajce, zvyšné mlieko a soľ. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Z cesta vyvaľkáme plát a väčšou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme v teple ešte chvíľu vykysnúť.
Pečieme v predhriatej rúre.Hubový závin
Potrebujeme * 400 g čerstvých húb * 4 vajcia * 150 g anglickej slaniny * 150 g listového špenátu * 500 ml mlieka * 2 cibule * 1 2 žemle * strúhanku * olej * rascu * soľ * hladkú múku * vajce na potretie
Ako na to?
* Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na hrubo, slaninu nakrájame na kocky a oboje opečieme na oleji. Pridáme huby, osolíme, pridáme rascu, podusíme asi 15 minút a odstavíme. Žemle nakrájame na kocky, zalejeme ich mliekom a necháme ich 15 minút stáť. Potom ich vytlačíme, pridáme k poduseným hubám, prilejeme rozšľahané vajcia a zmes podľa potreby zahustíme strúhankou. Lístkové cesto vyvaľkáme na plát a potrieme ho hubovou zmesou a vyložíme nakrájanými listami špenátu.
Všetko zvinieme, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme do zlatista.
Cibuľový koláč
Potrebujeme * soľ * 3 vajcia * 50 g mäkkého masla * 30 g droždia * 1/2 lyžičky cukru * 125 ml vlažného mlieka * 1000 g cibule * 125 g anglickej slaniny * 2 lyžice oleja * 150 g póru * 250 g kyslej smotany * čierne korenie * 150 g strúhaného syra
Ako na to?
* Do misy preosejeme múku, pridáme do nej soľ, jedno vajce, pokrájané maslo a prilejeme droždie rozpustené v mlieku s cukrom. Vypracujeme hladké vláčne cesto a prikryté ho necháme 30 minút vykysnúť. Cibule rozpolíme a nastrúhame na plátky.
Na kocky nakrájanú slaninu osmažíme na oleji, pridáme cibuľu a za stáleho miešania dusíme 10 minút. Pridáme na kolieska nakrájanú bielu časť póru a dáme vychladnúť. Dve vajcia rozšľaháme v kyslej smotane, osolíme a okoreníme. Vykysnuté cesto vyvaľkáme priamo na vymastenom plechu a necháme ďalších 15 minút kysnúť. Cibuľu rozdelíme na koláč, prilejeme vajcia so smotanou a posypeme syrom. Pečieme pri 190 stupňov asi 35 minút.
Syrová roláda s hydinovým mäsom
Potrebujeme * 2 tavené syry * 2 vajcia * 200 g údeného hydinového mäsa * 1/8 masla * 2 uhorky * lyžicu horčice * čierne korenie * soľ
Ako na to?
* Maslo, tavené syry a horčicu vymiešame do hladka, pridáme nadrobno nakrájané vajcia uvarené natvrdo, nakrájané uhorky a malé kocky údeného hydinového mäsa. Okoreníme a osolíme. Eidam necháme zmäknúť a rozvaľkáme ho na placku, potrieme pripravenou plnkou, zvinieme, rolku zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť.Plnené šampiňóny
so syrom
Potrebujeme * šťavu z citróna * 2 cibule * 20 g masla * 3 strúčiky cesnaku * 2 zväzky petržlenovej vňate * 50 g údeného syra * soľ * čierne korenie
Ako na to?
* Šampiňóny očistíme, umyjeme a opatrne oddelíme nožičky od klobúkov. Klobúky pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nestratili farbu.
Ošúpanú a nakrájanú cibuľu osmažíme na masle a zakrytú ju dusíme.
Medzitým ošúpeme a na jemno nakrájame strúčiky cesnaku.
Nožičky šampiňónov nakrájame na malé kúsky. Na drobno nakrájame petržlenovú vňať.
Cibuľu, cesnak, nakrájanú časť šampiňónov a petržlenovú vňať zmiešame so syrom a dochutíme soľou a čiernym korením. Šampiňónové klobúky položíme na pekáč a naplníme ich pripravenou zmesou.
Pečieme vo vyhriatej rúre, kým nie je náplň dobre spojená.
Slané vyprážané
kolieska
Potrebujeme * 200 g taveného syra * 2 vajcia * mlieko podľa potreby * 1/2 prášku do pečiva * drvenú rascu * soľ
Ako na to?
* Syr vymiešame s trochou soli a vajcami. Pridáme múku, prášok do pečiva, rascu a toľko mlieka, aby sme vypracovali vláčne cesto. Vyvaľkáme z neho hrubší plát, z ktorého vykrajujeme kolieska a vyprážame ich v zohriatom tuku z oboch strán. Hotové kolieska posypeme nastrúhaným syrom.
Pivná pochúťka
Potrebujeme * cibuľu * papriky * šálku kečupu * cesnak * čierne pivo * trochu sójovej a worcesterskej omáčky
Ako na to?
* Špekáčiky ošúpeme, narežeme do polovice, naplníme kolieskami cibule, paprikou, položíme do kastróla, pokvapkáme sójovou omáčkou, kečupom s prelisovaným cesnakom a nakoniec zalejeme pivom tak, aby boli ponorené.
Pridáme nakrájanú cibuľu a papriku a celé polejeme trochou worcesterskej omáčky. Pečieme pomaly, až kým sa nevytvorí hustá omáčka.Pizza rožky
Potrebujeme * 300 ml mlieka * 50 g droždia * lyžičku cukru * 150 ml oleja * lyžičku oregana * 1/2 lyžice vegety * kečup * pizza korenie * 40 plátkov slaniny * 40 plátkov tvrdého syra * 40 plátkov šunky * vajce na potretie * strúhaný syr na posypanie
Ako na to?
* Z mlieka, droždia a cukru si urobíme kvások. Ostatné suroviny zmiešame, pridáme kvások a necháme vykysnúť (asi 30 minút). Cesto si rozdelíme na 5 častí a každý kúsok rozvaľkáme do kruhu. Kruh si rozdelíme na 8 častí, potrieme kečupom a posypeme korením na pizzu. Na každý kúsok dáme jeden plátok slaniny, syra a šunky. Zvinieme do rolky, od hrubšieho konca k tenšiemu, potrieme vajcom, posypeme syrom a dáme piecť na vymastený plech.
Rýchle pagáčiky
Potrebujeme * 250 g rastlinného tuku * 250 ml smotany na varenie (12 %) * 2 žĺtky * 4 lyžice sezamu * 4 lyžice nasekaných arašidov * 2 lyžice arašidového masla (s kúskami orieškov) * soľ
Ako na to?
* Pri izbovej teplote necháme zmäknúť tuk na pečenie.
Osolíme múku, premiešame a po vareškách k nej primiešavame zmäknutý tuk.
Keď sa tuk s múkou začne spájať, prilejeme smotanu a vypracujeme homogénne, lepivé cesto. Dobre pomúčime dosku na vaľkanie a valček, ktorým cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Potom okrúhlou formičkou alebo pohárikom povykrajujeme pagáčiky. Odrezky opäť spracujeme na cesto, vyvaľkáme a povykrajujeme (nepridávame múku). Každý vykrojený pagáčik potrieme osoleným žĺtkom. Na vrch nasypeme sezam alebo nasekané arašidy. Ak nemáme arašidy, môžeme povrch (bez žĺtka) potrieť arašidovým maslom. Pečieme pri 250 stupňov do zlatista.
Tvarohové tyčinky
Potrebujeme * 200 g tvarohu * 200 g masla * 2 vajcia * balíček kypriaceho prášku * vajce na potretie * rascu * soľ
Ako na to?
* Do preosiatej múky pridáme kypriaci prášok, soľ, tvaroh, maslo, vajcia a vypracujeme tuhé cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a nakrájame tyčinky veľkosti 1 x 5 cm.
Potrieme ich vajcom, posypeme rascou a upečieme do zlatista.
Bryndzový posúch
Potrebujeme * 20 g droždia * soľ * 2 žĺtky * mlieko * lyžicu cukru * tuk a múku na vymastenie a vysypanie plechu Na plnku * žĺtok * 100 ml smotany * soľ * 40 g masla * nadrobno posekaný kôpor
Ako na to?
* Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Pridáme múku, soľ a žĺtky. Cesto necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto roztiahneme na vymastený a vysypaný plech, potrieme plnkou (všetky suroviny vymiešame do peny) a necháme upiecť.
50 dobrých jedál k pivu
8. 2. 2008
Bryndzové tyčinky
Autor:
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.